(desert za djecu)
Sastojci (za 5 zdjelica): 1 litra mlijeka – 75 g šećera u prahu – limunova korica – 65 g bijele riže – 2 žličice kukuruznog brašna – 1 žlica vode – 2 žumanjka – ½ žličice ekstrakta vanilije
Za kompot: 75 g sjeckane sušene kruške – 45 g sitno sjeckane sušene jabuke – 85 g sitno sjeckane sušene šljive – 500 ml vode – 1 žlica rižinog slada
Priprema: U lonac ulijte mlijeko, dodajte šećer, limunovu koricu i pustite da zakuha, povremeno miješajući. Postupno ukuhajte rižu, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri poklopljeno još 40 minuta ili dok riža potpuno ne omekša, povremeno miješajući. U međuvremenu pripremite voćni kompot: stavite sve sastojke u lonac srednje veličine i zagrijavajte dok ne zakuha. Potom smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri, nepoklopljeno još 15 minuta. Maknite s vatre. Kukuruzno brašno pomiješajte s vodom u maloj zdjeli i umiješajte žumanjke. U tu smjesu umiješajte jednu žlicu tople riže i potom ulijte smjesu od žumanjaka u toplu krem rižu. Kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne zakuha i zgusne se. Umiješajte ekstrakt vanilije i maknite s vatre. Ostavite da odstoji 15 minuta prije serviranja s kompotom. Servirajte u 5 zdjelica krem rižu s nekoliko žličica voćnog kompota.
Autorica teksta: Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica, Vitaminoteka Zagreb za konzalting u nutricionizmu