(recept za drugo tromjesečje trudnoće)
Sastojci za 4 osobe: 1 luk – 200 g šampinjona – 250 g cherry rajčica – 2 velike tikvice, narezane na kolutiće – 2 žlice vinskog octa – 2 žlice maslinovog ulja
Bijeli pire od graha: 800 g bijelog graha iz konzerve, opranog i ocjeđenog – 250 ml pilećeg temeljca – 1 režanj češnjaka, narezan – 1 žlica limunovog soka – 1 žlica maslinovog ulja
Priprema: Izrežite luk na 12 komadića. Naizmjence nižite luk, šampinjone, rajčicu i tikvicu na 12 ražnjića. Posložite ražnjiće na pladanj (tanjur) i poškropite uljem i vinskim octom. Pripremite pire od graha tako da u veliki lonac stavite grah i pileći temeljac. Kada zavrije, smanjite toplinu i pirjajte 10 minuta ili dok sva tekućina ne ispari. Stavite grah u mikser s češnjakom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Izmiksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Pecite ražnjiće na visokoj temperaturi na grillu (ili roštilju), povremeno okrećite dok povrće nije u potpunosti ispečeno ili dok se ne pojave smeđe mrlje – približno 5 minuta. Poslužite ražnjiće uz bijeli pire od graha.
Autorica teksta: Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica, Vitaminoteka Zagreb za konzalting u nutricionizmu