Počela je sezona jagoda, finih boba iz porodice ruža. Jagode su vrlo primamljive djeci zbog njihovog
slatkog okusa. Usprkos njihovoj slatkoći jagode sadrže vrlo malo šećera i time jako malo kalorija što ih čini
idealnom zamjenom za slatkom užinom koja obiluje šećerom.
Jagode su izrazito bogate vitaminom C zahvaljujući kojemu podižu imunitet te tako mogu pomoći u
sprječavanju prehlade. Osim vitamina C, jagode su bogate i folatom koji pospješuje održavanje koncentracije i
pamćenje što ih čini izvrsnim zalogajom malih školaraca. Crvenu boju jagodama daju spojevi koji se nazivaju
flavonoidi. Djelovanje flavonoida slično je vitaminu C, dakle još jedan spoj koji pomaže u čuvanju naših mališana
od prehlade. Jagode sadrže i vlakna, ona su bitna za bolji rad crijeva, a time i uklanjanju štetnih tvari iz
organizma. Jedna šalica jagoda sadrži čak više od 2g vlakana.
Jagode možete ponuditi na više načina koja bi djeci mogla biti zanimljiva i ukusna. Svježe jagode
pripremljene na voćnu salatu sa drugim voćem, zabavan i šaren međuobrok ili ih možete dodati u jogurt ili mlijeko
te tako napraviti smoothie, izvrstan mliječni međuobrok za djecu.
Iako su jagode izvrsno voće, bogato vitaminima i mineralima, kod neke djece predstavljaju rizik pojavi
alergije. Jagode mogu biti nutritivni alergeni, iako su među zadnjima na popisu namirnica mogućih alergena.
Najčešći simptom alergije na jagode je pojava urtikarije, osipa popraćenog izrazitim svrbežom ali mogući su i
drugi znaci alergije poput oticanja usana ili nekih probavnih tegoba. No, dobra vijest je da alergije na jagode djeca
najčešće prerastu i postanu tolerantna.
Laura Gežin, univ. bacc. nutr.
Centar za kulturu prehrane
www.kulturaprehrane.hr
www.facebook.com/kulturaprehrane