6 mjeseci starosti djeteta
VARIVO OD CVJETAČE
Sastojci:
70 g cvjetače
5 g riže (1 mala žličica)
100 mL majčinog ili dojenačkog mlijeka
5 g ulja (maslinovog ili suncokretovog – 1 mala žličica)
Priprema
Uzeti samo cvijet, očistiti ga, oprati pod tekućom vodom, razdijeliti na manje dijelove i staviti kuhati u kipuću vodu. Kada je djelomično mekano, ukuhati žličicu oprane i očišćene riže. Kuhati u pokrivenoj posudi na umjerenoj temperaturi dok sastojci nisu u potpunosti mekani. Odliti suvišnu vodu. Dodati 100 mL mlijeka i žličicu ulja, promiješati i prokuhati još 3 minute. Obrok propasirati ili miksati.
U zamjenu za rižu u obrok se može dodati i rižine pahuljice, koje se umute u gotov, malo ohlađen obrok.
Napomena Jelo se može upotpuniti s dvije žlice usitnjenog mesa (od navršenog 6. mjeseca, bijele ribe (navršeni 7. mjesec), tvrdo kuhanog žumanjka ili jetrica (navršeni 8. mjesec). U tom slučaju nije potrebno dodavati mlijeko.
VARIVO OD ŠPINATA ILI BLITVE
Sastojci:
80 g špinata (blitve)
5 g rižinih pahuljica (ili kukuruznog brašna ili pšeničnog griza)
100 mL majčinog ili dojenačkog mlijeka
5 g ulja (maslinovo ili suncokretovo)
Priprema
Špinat ili blitvu očistiti tako da se odstrani korijen i donji dio peteljke, oprati pod tekućom vodom i ocijediti. Staviti u kupuću vodu i kuhati kraće vrijeme dok ne padne na dno posude. Ocijediti, propasirati, dadati ulje i zaliti mlijekom. Sve zajedno promiješati i kuhati na umjerenoj temperaturi uz miješanje. Ugustiti obrok dodajući žličicu pahuljica i miješati do nestanka grudica. Priprema li se obrok s kukuruznim brašnom ili pšeničnim grizom, dodati žitarice na ulje, promiješati, dodati špinat, zatim mlijeko i kuhati uz lagano miješanje 10-15 minuta.
Napomena
Starijem djetetu se može dodati dvije žlice mesa, bijelu ribu, tvrdo kuhani žumanjak ili jetrica.
VARIVO OD KORABICE S KUKURUZNIM/PŠENIČNIM GRIZOM ILI RIŽOM
Sastojci:
80 g korabice
5 g kukuruznog griza (1 mala žličica)
100 mL majčinog ili dojenačkog mlijeka
5 g ulja (1 mala žličica)
Priprema
Korabicu očistiti, oguliti, oprati, narezati na kockice, a mlade listove oprati i narezati na rezance. Zajedno staviti u kipuću vodu i kuhati na umjerenoj temperaturi dok ne omekša. Odliti po potrebi suvišnu vodu. Tada postupno dodati kukuruzni ili pšenični griz i kuhati daljnjih 10-15 minuta. Uliti 100 mL mlijeka i žličicu ulja, promiješati i kuhati daljnje 3 minute. Umjesto griza se može dodati i žličica riže koja se ukuha kada je koraba napola dovršena. Gotovi obrok se pripasira ili izmiksa.
Napomena
Obroku za stariju dojenčad može se dodati i meso, jetrica ili žumanjak, kako je navedeno u prethodnom receptu.
VARIVO OD MRKVE S RIŽOM ILI KUKURUZNIM GRIZOM
Sastojci:
50 g mrkve
10 g riže (2 male žličice)
5 g ulja (1 mala žličica)
100 mL majčinog ili dojenačkog mlijeka
Priprema
Mrkvu oguliti, sitno narezati i staviti kuhati u kipuću vodu. Kada je mrkva napola skuhana, ukuhati dvije žličice očišćene i oprane riže. Kuhati na umjerenoj temperaturi u pokrivenoj posudi dok sastojci nisu potpuno mekani. Tada dodati 100 mL mlijeka (vrsta koju dojenče i inače uzima), žličicu ulja i sve zajedno još prokuhati tijekom 3 minute. U zamjenu za rižu može se, kada je mrkva mekana, postupno ukuhati dvije žličice kukuruznog griza. Kuhati 10-15 minuta na umjerenoj temperaturi i lagano miješati. Gotov obrok propasirati ili miksati, a za stariju dojenčad usitniti vilicom.
Napomena
U obrok se može dodati i dvije žlice usitnjenog mesa (navršenih 6 mjeseci), bijele ribe (navršeni 7. mjesec), tvrdo kuhani žumanjak ili jetrica (8 mjeseci starosti). Tada nije potrebno dodati mlijeko, već samo vodu u kojoj se kuhalo povrće.
7 mjeseci starosti djeteta
VARIVO OD PROKULICA
Sastojci:
70 g prokulica
30 g krumpira
10 g mrkve
5 g rižinih pahuljica (1 velika žlica)
5 g ulja (maslinovog ili suncokretovog)
Priprema
Krumpir oguliti, narezati na kockice, a mrkvu ostrugati, oprati i naribati. Prokulicu očistiti od tvrdih listova, oprati i narezati. Staviti u kipuću vodu i kuhati u zatvorenoj posudi na umjerenoj temperaturi. Kuhano povrće usitniti, dodati ulje i rižine pahuljice te miješati do nestanka grudica.
Napomena Obroku se mogu dodati i dvije žlice usitnjenog mesa ili ribe. Starijem dojenčetu u zamjenu za meso dodaje se i kuhani žumanjak ili jetrica.
VARIVO OD TIKVICA, CVJETAČE I KRUMPIRA S MESOM PERADI
Sastojci:
50 g tikvica
30 g cvjetače
30 g krumpira
5-10 g sitne tjestenine (riže) – 1-2 male žličice
50 g bijelog mesa piletine ili puretine
5 g ulja (maslinovog ili suncokretovog) – 1 mala žličica
Priprema
Piletini ukloniti kožu, oprati i staviti kuhati u hladnu vodu. Krumpir oguliti, oprati, narezati na kockice, a cvjetaču razdijeliti na manje cvjetove i oprati. Usitnjeno povrće dodati u juhu kada je meso napola pripremljeno i nastaviti kuhati u zatvorenoj posudi na laganoj vatri. Zadnje se dodaju tikvice koje su prethodno oprane, oguljene, očišćene od sjemenki i narezane na kockice, te sitna tjestenina ili riža. Pustiti kuhati bez miješanja dok svi sastojci nisu mekani i na kraju umutiti ulje. Prije hranjenja po potrebi dodatno usitniti.
VARIVO OD CIKLE
Sastojci:
50 g cikle
30 g krumpira
30 g cvjetače
4 g rižinih pahuljica (1 velika žlica)
50 mL mlijeka (majčino ili dojenačko ili kravlje)
5 g ulja (maslinovog ili suncokretovog)
Priprema
Krumpir i ciklu oprati, oguliti, grubo naribati. Cvejtaču očistiti, razdijeliti na manje cvjetove i sve zajedno staviti u kipuću vodu i kuhati na umjerenoj temperaturi u pokrivenoj posudi dok ne omekša. U ocijeđeno povrće dodati mlijeko i 1 žlicu pahuljica, nakratko prokuhati i promiješati do nestanka grudica. Ako se obrok priprema s rižom, riža se dodaje povrću kada je napola kuhano. Umjesto mlijeka se može dodati i mesna juha ili meso.
Autorica teksta: Doc dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica, Vitaminoteka Zagreb za konzalting u nutricionizmu
(preuzeto iz posebnog izdanja “Bebe kuharica”)