9 mjeseci starosti djeteta
VARIVO OD GRAŠKA, MRKVE I KRUMPIRA
Sastojci:
50 g graška
500 mL vode
1 mali krumpir, oguljen i razrezan na male komadiće (100 g)
1 mala mrkva, oguljena i razrezana na male komadiće (50 g)
1 žličica maslaca (po želji)
Priprema
U lončić stavite vodu, grašak, mrkvu i krumpir i pristavite na štednjak. Pustite da provrije i potom smanjite vatru te pustite da se kuha još 45 minuta, uz povremeno miješanje. Po potrebi dodajte još vode tijekom kuhanja. Kada je povrće kuhano, zgnječite ga uz dodatak maslaca.
Napomena
U obrok po želji dodajte 2 žlice kuhanog mesa (piletina, teletina, janjetina) ili ribe, a može se dodati i jetrica ili bijela riba.
VARIVO OD PORILUKA S KRUMPIROM I MESOM
Sastojci:
80 g poriluka
40 g krumpira
5 g brašna (1 žličica)
5 g ulja (maslinovog ili suncokretovog) – 1 žličica
50 mL mlijeka
30 g mesa (piletina, puretina, janjetina, teletina, kunić)
Priprema
Meso oprati, narezati na kockice ili samljeti i staviti kuhati u hladnu vodu. Kuhati na umjerenoj temperaturi. Krumpir oguliti, oprati, narezati na kockice, a poriluk očistiti, oprati i narezati na kolutiće. Kada je meso djelomično kuhano, dodati povrće i ulje te kuhati sve dok nije mekano. Pred kraj umutiti brašno u mlijeko i sve zajedno kuhati 5 minuta. Prije hranjenja obrok usitniti.
10 mjeseci starosti djeteta
VARIVO OD SVJEŽEG KUPUSA
Sastojci;
80 g svježeg kupusa
40 g krumpira
10 g mrkve
5 g ulja (1 žličica)
Priprema
Krumpir i mrkvu oguliti, narezati na kockice ili naribati. Svježi kupus očistiti, izrezati mesnati dio listova, oprati ga i narezati na rezance. Sve staviti u kipuću vodu i kuhati na umjerenoj temperaturi u zatvorenoj posudi. Kada je povrće mekano, odliti suvišnu vodu, dodati ulje i pustiti da još kratko prokuha. Prema potrebi povrće usitniti.
Napomena
U obrok po želji dodajte 2 žlice kuhanog mesa (piletina, teletina, janjetina) ili ribe, a može se dodati i jetrica ili bijela riba.
VARIVO OD MAHUNA
Sastojci;
70 g mahuna
30 g krumpira
10 g mrkve
10 g svježe rajčice
50 mL mlijeka
5 g ulja
5-10 g riže
Priprema
Krumpir i mrkvu oguliti, oprati i narezati na kockice, a mahune očistiti i narezati na male komadiće. Staviti zajedno u kipući vodu i kuhati na umjerenoj temperaturi u pokrivenoj posudi. Kada je povrće napola gotovo, dadati sok od veće kriške oprane i očišćene rajčice, ulje i rižu. Pustiti kuhati bez miješanja, a gotovom jelu dodati još mlijeko i prokuhati tijekom 3 minute. Prije hranjenja obrok usitniti.
Napomena
Obrok se može upotpuniti s dvije žlice kuhanog mesa ili tvrdo kuhanog žumanjka.
VARIVO OD SVJEŽEG KUPUSA I GRAŠKA S JUNETINOM
Sastojci:
50 g svježeg kupusa
30 g graška
40 g krumpira
5 g ulja
30 g junetine (teletine ili janjetine)
Priprema
Meso oprati, narezati na kockice i staviti kuhati u hladnu vodu. Krumpir oguliti, oprati i narezati na kockice. Kupus očistiti, izrezati mesnati dio listova i narezati na rezance, a grašak oprati i očistiti. Povrće i ulje dodati u juhu kada je meso napola kuhano. Kuhati bez miješanja dok svi sastojci nisu mekani. Prema potrebi obrok prije hranjenja usitniti.
Autorica teksta: Doc dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica, Vitaminoteka Zagreb za konzalting u nutricionizmu
(preuzeto iz posebnog izdanja “Bebe kuharica”)