Sastojci:
• 8 jaja
• 500 g mascarponea
• 200 g piškota
• 200 g čokolade za kuhanje
• 50 g maslaca
• 0,4 l kave
• 70 g šećera
• čokolada za dekoraciju
• ekstrakt ili pasta od vanilije (opcionalno)
Priprema:
• Najprije na pari rastopite čokoladu s maslacem dok ne dobijete svilenkastu, tekuću čokoladnu kremu.
• U međuvremenu na dno duboke posude poslažite piškote te ih namočite kavom. Potom ih prelijte čokoladnom kremom i rasporedite jednolično po cijeloj dužini, da sve bude prekriveno.
• Odvojite u dvije duboke zdjele zasebno žumanjke i bjelanjke te prvo napravite kremu od žutanjaka.
• Žutanjke istucite pjenasto sa šećerom, dodajte mascarpone i po želji pastu od vanilije te dobro promiješajte da dobijete gustu smjesu.
• Potom istucite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg (trik s okretanjem posude iznad glave je i dalje jedinstvena metoda provjere čvrstoće snijega). Ovo nije klasično venecijanski, ali ja volim dodati snijeg od bjelanjaka jer daje kremi od žutanjaka prozračnost i mekoću. Polagano dodajte snijeg, žlicu po žlicu u kremu od žumanjaka i laganim miješanjem povežite. Primjetit ćete kako se krema napuhnula, kao mousse. Počastite se kušanjem.
• Izlijte kremu preko piškota i čokolade, zagladite i ukrasite naribanom čokoladom (možete i ribanom koricom naranče).
• Stavite u frižider na sat vremena da se slegne i servirajte hladno.
Prošli post