Kašica od banane s keksima
Sastojci:
100 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka
15 g dvopeka ili keksa
100 g banane (jedna banana srednje veličine)
Priprema:
Pripremiti majčino ili dojenačko mlijeko i toplo preliti preko mliječnog dvopeka. Pustiti da se omekša i ohladi. Bananu oprati, oguliti i usitniti vilicom, a potom umiješati u još toplu kašicu do nastanka glatke smjese bez grudica. Ponuditi djetetu neposredno nakon pripreme.
Napomena: Obrok ne smije stajati niti se ponovno zagrijavati.
Kašica od jabuke i kruške s keksima
Satojci:
100-120 ml vode
25 g keksa (usitnjeni dojenački keks)
50 g jabuke (pola jabuke srednje veličine)
50 g kruške
10 ml soka od limuna ili naranče (2 žličice)
Priprema:
Vodu prokuhati, preliti preko keksa i pustiti da se malo ohladi. Jabuku i krušku dobro oprati, oguliti i naribati ili propasirati. Iscijediti sok iz oprane naranče ili limuna te zajedno s usitnjenim voćem dodati u toplu kašicu. Dobro promiješati.
Kašica od jagoda i rižinih pahuljica
Sastojci:
150 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka
20 g rižinih pahuljica (5 žličica)
80 g jagoda
Priprema:
Pripremiti majčino ili dojenačko mlijeko i dodati rižine pahuljice. Jagode temeljito oprati i usitniti vilicom te dodati u još toplu kašicu. Sve zajedno dobro promiješati dok se ne stvori jednolična i glatka smjesa.
Napomena: U zamjenu za rižine mogu se dodati i kukuruzne pahuljice ili pšenični griz.
Kašica od malina (kupina) s rižinim pahuljicama
Sastojci:
150 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka
20 g rižinih pahuljica (5 žlica)
80 g malina ili kupina (pola šalice)
Priprema:
Pripremiti majčino ili dojenačko mlijeko i preliti preko rižinih pahuljica u tanjuru ili posudi za pripremanje dječjih obroka. Maline (kupine) očistiti, dobro oprati, propasirati ili usitniti vilicom te dodati u još toplu kašicu. Sve zajedno dobro promiješati i ponuditi djetetu nakon pripreme.
Napomena:
U zamjenu za rižine mogu se dodati i kukuruzne pahuljice ili pšenični griz.
Autorica teksta: Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica, Vitaminoteka Zagreb za konzating u nutricionizmu
(iz posebnog izdanja “Bebe kuharica”)