Voćna kašica sa sirom i rižinim pahuljicama
Sastojci:
170 ml vode
25 g rižinih pahuljica (6 punih žlica)
30 g svježeg sira (2 žlice)
20 g sušenog voća (gružđice, smokve, marelice)
Priprema:
Vodu prokuhati i pustiti da se ohladi do 50 stupnjeva C. Preliti preko rižinih pahuljica u tanjuru ili posudi za pripremanje dječjih obroka i dobro promiješati. Grožđice, smokve ili marelice očistiti, oprati, sitno nasjeckati i preliti mlakim mlijekom da omekšaju. Dodati voće kašici zajedno s 2 velike žlice svježeg kravljeg sira i ponovno dobro promiješati.
Kašica od kvinoje i marelica
Sastojci:
3 žlice kvinoje (45 g)
15 žlica vode
6 marelica (100 g)
0,5 dl soka od jabuke
Priprema:
Operite kvinoju, stavite u posudu i dolijte vodu. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 15 minuta. Marelice operite, uklonite koštice i nasjeckajte na komadiće te umiješajte u kvinoju koja se kuha te dolijte sok od jabuke. Kuhajte još 20-25 minuta, često miješajući i po potrebi dodajte još vode. Po želji, u gotov obrok možete umiješati žličicu maslaca.
Autorica teksta: Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica, Vitaminoteka Zagreb za konzating u nutricionizmu
(iz posebnog izdanja “Bebe kuharica”)