Prhki sendvič keksi s pekmezom:
- 500 g oštrog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 g maslaca
- 200 g kristal šećera
- 1 cijelo jaje
- 3 tvrdo kuhana žumanjka
- + pekmez od marelice
- 200 g šećera u prahu
- Stavite kuhati 3 jaja – kuhajte 10 minuta.
- Brašno, prašak za pecivo i sol prosijte u veliku posudu.
- Dodajte maslac i razmrvite ga u brašnu da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.
- Dodajte šećer, promiješajte.
- Dodajte jedno jaje, 3 kuhana žumanjka i zamijesite tijesto. Ako je premekano, dodajte još brašna ili, ako je pretvrdo ili suho, dodajte još jedno jaje.
- Tijesto zamotajte u vrećicu ili plastičnu foliju i ostavite u frižideru pola sata.
- Ohlađeno tijesto razvaljajte, kalupićima za kekse izrezujte oblike (npr. srca ili zvjezdice).
- Pecite desetak minuta (da dobiju zlatnu boju na rubovima), na 180°C.
- Pečene keksiće ostavite da se ohlade i lijepite ih pekmezom od marelica.
- Keksiće posipajte šećerom u prahu.