Hrskavi muesli svakako spadaju u jedan od omiljenijih dječjih doručaka.
Odvojite li vikendom nešto vremena, možete kod kuće napraviti hrskave muesle za cijeli tjedan, koji će biti nemjerljivo zdraviji od kupovnih jer ćete izbjeći rafinirane šećere i različite aditive koje se nalaze u kupovnim, a moći ćete staviti sastojke koje vama najbolje odgovaraju i koje najviše volite!
- 600 grama pahuljica (zobene, prosene, ječmene,
pšenične), same ili u kombinaciji - 8 žlica ulja – suncokretovo ili sezamovo
- 1 šalica slada (javorov sirup, jabučni sirup, agavin sirup)
+ malo vode - 1 šalica orašastih plodova (bademi, lješnjaci, indijski
oraščići), sami ili u kombinaciji - 1 žlica začina (vanilija ili cimet) ili kombincija oba
- 1/2 šalice sjemenki (suncokret, sezam) ili kokosovog brašna
Dodati nakon pečenja: suhe brusnice, šljive, marelice, datulje, grožđice.
Pomiješajte pahuljice, začine i orašaste plodove, te sjemenke. Dodajte ulje, zaslađivač i malo vode (sve pahuljice moraju biti vlažne). Smjesu raširite po papiru za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 150C oko 30 minuta često miješajući. Muesli moraju biti hrskavi, ali pazite da ih ne prepečete jer ne smiju postati smeđi i suhi.
Dodajte suho voće i kada se skroz ohladi čuvajte u dobro zatvorenoj posudi – ne duže od 2 tjedna.