Sastojci za 6 osoba: 450 g svježe buče – 1 žlica suncokretovog ulja – 1 manji luk, nasjeckan – ½ narančaste paprike – 2 jaja, izmućena – 3 žlice polumasnog jogurta – 125 g sira gauda, izribanog – 50 g pšeničnih klica – 1 žlica origana – sol – papar
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Narežite buču na kockice i stavite u kipuću vodu. Kuhajte 20 minuta ili dok ne vidite da je mekana. Ocijedite smjesu, ostavite da se ohladi te napravite pire. Zagrijte ulje u tavi i pirjajte nasjeckani luk i papriku. Izmiješajte pire od buče, pirjano povrće, jaja i jogurt. Dodajte sir, pšenične klice i origano. Dodajte sol i papar. Smjesu od buće stavite u lim za pečenje. Pecite približno 35 minuta ili dok ne vidite da se zgusnulo. Prije posluživanja ohladite 30 minuta te servirajte uz svježu salatu i prepečene kruščiće.
Napomena: Buča je izvrstan izvor beta karotena, kalija i prehrambenih vlakana.
Autorica teksta: Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica, Vitaminoteka Zagreb za konzalting u nutricionizmu