Sastojci: 2 ½ šalice brašna – 1 jušna žlica sode bikarbone – na vrh noža soli – ½ šalice nesoljenog maslaca – 1 šalica šećera – ¾ šalice smeđeg šećera – 2 jaja – 4 zgnječene banane – 2/3 šalice sirutke – ½ šalice nasjeckanih lješnjaka – brašno za kalupe
Priprema: Zagrijte pećnicu. Namastite i pobrašnite dva okrugla modla za pečenje promjera 20 cm. U maloj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. U većoj zdjeli kremasto umiješajte maslac, šećer i smeđi šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i umiješajte banane. Smjesu s brašnom uspite u kremastu smjesu naizmjenično sa sirutkom. Na kraju umiješajte lješnjake. Ulijte tijesto u pripremljene modele za pečenje. Pecite oko 30 minuta. Izvadite iz pećnice i odložite na vlažni ubrus, kako bi se ohladilo prije serviranja.
Autorica teksta: Prof. dr. Darija Vranešić Bender, nutricionistica, Vitaminoteka Zagreb za konzalting u nutricionizmu