Sastojci:
• 0,5 kg mljevene svinjske lopatice
• 0,5 l pasirane rajčice
• 1 žuti luk
• sol, papar
• žlica maslaca
• žlica brašna
• 0,6 l mlijeka
• 1 jaje
• muškatni oraščić
• žličica senfa
• 30 dkg gaude
• 1 – 2 mozzarelle
• šaka grana padane, parmezana ili ribanca
• svježa tjestenina za lazanje
Postupak:
• Luk narežite na sitno pa izdinstajte na ulju i vodi dok se ne zastakli. Dodajte posoljeno i popranemo mljeveno meso i dinstajte dok meso ne dobije boju, uz često miješanje i po potrebi dolijevanje vodom da ne zagori. Nakon toga dodajte pasiranu rajčicu, dobro promiješajte, začinite ako treba pa poklopite i pustite da se krčka dvadesetak minuta (uz povremeno miješanje).
• Dok se meso krčka, napravite bešamel. Na žlicu rastopljenog maslaca, dodajte žlicu brašna i kuhajte par minuta da dobijete kao zapršku. Moj savjet je da radite na najslabijoj vatri kako vam ne bi zagorilo ni brašno ni maslac.
• Potom postepeno dodajte mlijeko, cijelo vrijeme miješajući mutilicom za jaja, da vam se ne stvore grudice. Pojačajte vatru na srednje jaku. Dodajte prstohvat soli, papra, senf i pola žličice mljevenog muškatnog oraščića. Kuhajte 5 – 7 minuta dok se ne zgusne. Potom naribajte 10 dkg gaude i pomiješajte da se otopi. Maknite s vatre i umutite jedno jaje.
• U dublji protvan stavite pola šeflje umaka od mesa i pola šeflje bešamela te time premažite dno. Posložite prvi red svježe tjestenine na koji ćete staviti pola smjese mesa i trećinu smjese bešamela. Kako stavljate smjesu na tijesto, dnom šeflje razmuljajte po tjestenini kako bi se umaci pomiješali.
• Ponovite postupak još jednom. Na kraju prekrijte svježim tjestom na kojeg ste izlizili zadnju trećinu bešamela i razmuljajte da prekrije tijesto. Na vrh naribajte preostalu gaudu, posipajte šaku grana padane i poslažite na komadiće natrganu mozzarellu.
• Stavite u pećnicu na 200 Celzijevih na 20ak minuta (sredina pećnice). Potom dignite temperaturu na 220, upalite grill, a protvan stavite bliže gornjoj ploči i pecite još nekih 7 minuta dok sir ne dobije zlatno – smeđu boju.
• Servirajte uz zelenu salatu.