RECEPTI ZA DJECU OD 1-4 GODINE
Autorica teksta: Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica (iz časopisa “Bebe kuharica”)
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 celerova stabljika, nasjeckana
- 2 žlice peršina, nasjeckanog
- 70 g kriški šunke, grubo isjeckanih
- 250 g (1 ½ šalice) graška, zamrznutog ili svježeg
- 125 ml (1/2 šalice) vode
- 750 ml (3 šalice) pilećeg temeljca s manje soli
- 60 g maslaca
- 1 lik, nasjeckan
- 440 g (2 šalice) riže za rižoto
- 35 g (1/2 šalice) naribanog parmezana uz dodatne listiće za dekoraciju
Priprema:
1. Zagrijte ulje na tavi, dodajte celer i peršin I začinite po želji. Pirjajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok celer ne omekša. Dodajte šunku i pirjajte jednu minutu uz miješanje. Dodajte grašak i polovicu vode i pustite da zavrije. Kada zavrije, smanjite vatru i pustite nepokriveno da lagano vrije, dok gotovo sva tekućina ne ispari.
2. U zasebnu posudu stavite temeljac i 750 ml (3 šalice) vode, dovedite do vrenja i ostavite na laganoj vatri.
3. Zagrijte maslac u većem loncu za pirjanje. Dodajte luk i miješajte dok ne omekša, nakon čega dodajte rižu. Dobro promiješajte. Dodajte preostalu vodu i pustite da zavrije te da ispari.
4. Rižu pirjajte na laganoj vatri uz dodavanje po 125 ml (1/2 šalice) vrućeg temeljca i stalno miješanje drvenom kuhačom. Miješajte dok temeljac ne ispari. Postupak ponavljajte sve dok ne iskoristite sav temeljac i riža ne bude mekana i kremasta (može trajati 20-25 min.).
5. Nakon toga riži dodajte mješavinu s graškom i parmezan te odmah poslužite. Prije serviranja porcije prekrijte listićima parmezana.