Medenjaci
Sastojci:
250 g meda
2 jaja
180 g šećera
pola žličice cimeta
1 prstohvat soli
1 prstohvat mljevenog klinčića
2 žličice naribane limunove korice
60 ml mlijeka
Zagrijte med. Odvojite žumanjke od bjelanjka. Istucite žumanjke pjenasto sa šećerom i umiješajte med. Rastopite u 2 do 3 žlice tople vode sodu bikarbonu i dodajte smjesi. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite lim za pečenje i pospite krušnim mrvicama ili ga obložite masnim papirom. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u smjesu. Razmažite tijesto ravnomjerno po limu i pecite oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Pustite kolač da se ohladi na limu te narežite na male pravokutnike.
Paprenjaci
Sastojci:
700 g brašna
250 g šećera
250 g maslaca
3 žumanjka
1 jaje
3-4 velike žlice meda
papar
muškatni oraščić
limunova korica
Izmiješajte šećer, med, žumanjak i jaje, u brašno dodajte papar i sve druge začine u koje ste prethodno umiješali maslac. Sve promiješajte i sjedinite obje mase te umijesite tijesto. Tijesto ostavite u hladnjaku oko pola sata. Modlice za paprenjake pospite brašnom i u njih dobro utisnite tijesto, tako da ostane debelo oko 3 mm. Zatim preokrenite kalup, stavite na podlogu i okolo odrežite. Pažljivo odignite kalup. Tako oblikovane paprenjake stavite na namašćeni lim, premažite bjelancem i pecite oko 15 minuta na 180-200 stupnjeva.
Paprenjaci su najbolji kad omekšaju i okus ne gube ni nakon tri, pa i više mjeseci. Zato ih je najbolje ispeći ranije i pohraniti u kutije te čuvati do Božića.