Klinci obožavaju bolonjez, a ovaj recept uključuje i pozamašne količine povrća kako bi klinci ostali zdravi i siti.
Sastojci za 10 porcija (pogodno za smrzavanje):
– 2 kriške slanine
– maslinovo ulje
– 1 kg mljevene goveđe lopatice
– 2×400 g konzerve bijelog graha
– 2 grančice svježeg ružmarina ili žličica suhog
– 2 lovorova lista
– 2 mrkve
– 2 žuta luka
– 1/2 celera
– 100 g sušenih rajčica u ulju
– 1 žlica acetta balsamica
– 2×400 g pelata
Priprema:
- Na sitno nasjeckajte slaninu i stavite u duboki lonac sa žlicom maslinova ulja. Kad zazalati dodajte meso te dobro promiješajte da se usitni. Ocijedite i dodajte grah. nasjeckani ružmarin, lovorov list i kuhajte 20 minuta dok ne posmeđi. Ako se prima za dno, podlijte s malo vode.
- Pećnicu zagrijte na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Ogulite i na sitno nasjeckajte (najbolje u multipraktiku) mrkvu, luk i celer. Dodajte u lonac i kuhajte još 20 minuta.
- U blenedru smiksajte sušene rajčice zajedno s njihovim uljem i acetto balsamicom. Dodajte 2 žlice smjese u lonac, a ostatak spremite u staklenku za neku drugu prigodu (sendvič, marinada za meso/ribu itd.).
- Dodajte i pelate te jednako toliko vode, sol i papr. Dobro promiješajte te pustite da zakipi. Stavite nepokriveno u pećnicu na sat vremena.
- Servirajte uz palentu, tjesteninu, ječam i sl.