Živa u termometru bilježi sve viši broj stupnjeva u hladu, a na suncu da i ne govorimo. Stoga treba piti dovoljno tekućine, posebo klinci koji u igri često na to zaborave. Osim tekućine i laganih jela rashladiti se treba i voćem ili kao mi sladoledima! Tko bi odolio najdražem hladnom osvježenju?! Donosimo vam dva jednostavna recepta za pripremu domaćeg sladoleda. Osim što se napravi dosloVno u 15-ak minuta dodana vrijednost je što u njega možete umiješati svakakvo voće. To je odličan način da klinci koji ne vole jesti voće ipak dobiju svoju dnevnu dozu vitamina. Kalupe za sladoled na štapiću možete pronaći u Ikei, a ako ih nemate sasvim će dobro poslužiti i male plastične čaše u koje možete nakon sat vremena u zamrzivaču zabosti prepolovljene štapiće za ražnjiće. Možete naravno i staviti sve zajedno u plastičnu posudu s poklopcem i kasnije vaditi kuglice pa ih preliti čokoladnim preljevom ili s malo voća koje ste zgnječili i lagano zagrijali sa žlicom vode i žličicom meda. Mljac!
VOĆNI SLADOLED
- Jedan jogurt (voćni ili obični)
- Šaka voća po želji, odlične su jagode, trešnje, nektarine, marelice…
(ako nemate svježeg voća može poslužiti i domaća marmelada od npr. jagoda ili marelica) - 200 ml vrhnja za šlag
Vrhnje za šlag izmiksati pa zatim dodati izblendano voće i jogurt.
Dobro izmješati i staviti u kalupe ili plastične posudice.
Staviti u zamrzivač na nekoliko sati.
SLADOLED JAFFA/ČOKOLADA
- 200 ml vrhnja za šlag
- Jedan red čokolade za kuhanje
- Jedan red čokolade s okusom naranče
Izmiksati vrhnje za šlag, a čokolade otopiti.
Umiksati čokoladu u vrhnje, staviti u kalupe ili plastične časice.
Staviti u zamrzivač na nekoliko sati.
Marina Barišić