Čaj je poznat od davnina, potječe iz Kine, Indije, Cejlona i pripisuju mu se mnoga ljekovita svojstva zbog nekih značajnih sastojaka koje sadrži. Postoji puno vrsta čajeva: ruski, indijski, engleski čaj označavaju samo neka svojstva ovog raširenog napitka, iako sve vrste potječu od jedne biljke. Razlika proizlazi iz podneblja u kojem biljka raste (bolji je čaj s veće nadmorske visine), vremenu berbe čaja i obrade.
Čaj ima stimulativno djelovanje zbog toga što sadrži kofeinu sličnu tvar – tein. I druga korisna svojstva čaja su danas znanstveno dokazana. To se prije svega odnosi na sadržaj flavonida, koji su antioksidanti, tj. čuvaju stanicu od oštećenja slobodnim radikalima te se smatra da djeluju i protiv pojave malignih tumora blokadom enzima, koji su mu potrebni za rast i niz drugih konkretnih učinaka pripisuje se konzumiranju čaja: sniženje kolesterola u krvi uz poboljšanje funkcije krvnih žila, smanjenje broja bakterija u probavnom traktu, kao i učinak bakterija u ustima, koje djeluju na krvarenje zuba jer povećava otpornost zubne cakline na kiselinu. Ljekovita svojstva ovise prvenstveno o vrsti čaja (zeleni, crni, bijeli i drugi).
Konzumiranje kave u nas, kao društveno-kulturološki prihvaćen običaj komunikacije i druženja je daleko više nego čaja. Čaj se najčešće spominje u kontekstu liječenja prehlade i drugih bolesti dišnih puteva tijekom zimskog razdoblja.
Kako izabrati čaj
Postoji toliko vrsta čajeva da ih nije moguće nabrojati i neprestano se na tržištu javljaju nove vrste. Pri izboru čaja važno je koristiti samo one koji imaju poznato podrijetlo i točnu deklaraciju. Nikada se ne smije, a posebice djeci, davati čaj nepoznatog izvora. Ljekovita svojstva biljaka poznata su otkako je ljudskog roda jer se na temelju iskustva moglo odabrati čaj koji se rabio kao lijek. Čajevi u farmaceutskom značenju priređuju se kao infuza, tj. kuhanjem, odnosno prelijevanjem cvjetova, listova ili korijena uzavrelom vodom. Danas su čajevi industrijski prerađeni i spremni za uporabu samo uranjenjem vrećica čaja u vruću vodu.
Biljni i voćni čajevi
U ovu skupinu čajeva, koja sadrži nebrojeni broj ovog napitka, spadaju svi čajevi, osim čaja u užem smislu, koji je poznat pod botaničkim imenom Camellia sinensis. Iako nema znanstvenih dokaza o ljekovitim svojstvima pojedinih vrsta čaja, iskustva su pokazala da razne vrste biljnih čajeva imaju specifičan učinak od davnina.
Spomenimo neke najpoznatije vrste čajeva iz ove skupine i kada ih uporabiti. Za dojenačku dob potreban je poseban oprez pri izboru čaja te je najbolje rabiti one koji se za tu dob preporučuju.
KAMILICA sigurno najviše rasprostranjen biljni čaj u našem podneblju. Ovaj čaj djeluje smirujuće, ima dobar učinak na probavni sustav i uspavljuje. Ne koristi se kod proljeva jer ima blago laksativno djelovanje.
KIM učinkovito djeluje kod grčeva često u kombinaciji s anisom, komoračem i metvicom.
METVICA djeluje umirujuće, osobito na probavni sustav, pomaže kod glavobolje.
SLJEZ ima više namjena, koristan je kod upale dišnih puteva jer smiruje kašalj i povoljno djeluje na probavni sustav.
TIMIJAN koristi kod upale dišnih puteva jer ublažava kašalj, ima blago antiseptičko djelovanje na imunološki sustav.
LIPOV ČAJ često se koristi kod prehlade, ali se ne preporuča česta uporaba (nepovoljan učinak na srce).
ZELENI ČAJ djeluje kao antioksidant, sprječava starenje i oštećenje stanice.
ŠIPAK povoljno djeluje na mokraćne puteve, obiluje C vitaminom.
INDIJSKI ČAJ prepručljiv je kod proljeva jer smiruje probavni trakt.
VOĆNI ČAJEVI obično od više vrsta osušenog voća koriste se kao napitci i korisni su zbog ugodnog okusa, posebice kada je potrebno u organizam unositi više tekućine.
I biljni čajevi, iako njihova ljekovita svojstva nisu znanstveno dokazana, sadrže neke aminokiseline, ali i antioksidante.
Najznačajniji učinak čaja kod upale dišnih puteva, osobito ako je praćena i povišenom temperaturom, svakako je povećan unos tekućine i dodatne energije (čaj zaslađen medom) jer je apetit obično slab. Povoljan učinak na kašalj sastoji se prvenstveno u iskašljavanju kod produktivnog kašlja jer se tako razrijedi gusta sluz. Dok je kašalj suh, učinak je neznatan i liječnik će eventualno preporučiti sredstvo za tu vrstu kašlja, ako ometa djetetu san.
Čaj od kamilice
Od biljnih čajeva kamilica je bila najčešće korištena radi povoljnog učinka na probavni sustav, davala se kod dojenačkih kolika. Budući da ima blago laksativno djelovanje, nerijetko se rabila i kod opstipcije dojenčadi i male djece. Kamilica je široko prihvaćena kao univerzalno sredstvo za unutarnju uporabu (čaj) ili za vanjsku (oblozi od kamilice za razne vrste upale kože). Blagi sedativni učinak također je na cijeni. Kamilica je medicinskom terminologijom rečeno panaceja – “lijek za sve”. Kamilica je obično prvi čaj koji dojenče dobiva.
Čaj ublažava dojenačke kolike
Kod dojenačkih kolika uobičajena je uporaba mješavine biljnih čajeva, kao kim i komorač, zbog toga što povoljno djeluju na probavni sustav, smiruju grčeve. Budući da još uvijek nije potpuno jasno zašto se kolike javljaju (iako se glavno značenje pripisuje nezrelosti probavnog sustava i gutanju zraka), ne postoji lijek za kolike. Sisanje smiri dijete i majka će sigurno posegnuti za ovim korisnim “lijekom” i staviti ga na prsa, a ako ne doji, ponudit će čaj za tu namjenu. Već sam fizički dodir s majkom od velikog je značenja.
Uporaba čajeva mora biti racionalna. Čaj je zaslađen (čaj protiv kolika – mliječnim šećerom laktozom), a šećer je štetan već za prve mliječne zube. Nezdrava navika pijenja čaja iz bočice i dude (ili bilo kojeg zaslađenog napitka), koa se zna protegnuti do predškolske dobi, velika je prijetnja za mliječne zube jer može doći do propadanja cakline i preranog gubitka zubi.
Autorica teksta: Prim. mr. sc. dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatrica