Sastojci za tijesto: 250 g brašna – 150 g maslaca – 50 g šećera – 2 žlice vrhnja – 1 žlica ruma – korica od limuna
Za nadjev: 500 g jabuka – 50 g šećera – 30 g grožđica – rum – 30 g krupno sjeckanih oraha – cimet – 30 g šećera u prahu
Priprema: Prosijano brašno izmiješajte s omekšalim maslacem. Dodajte šećer, vrhnje, rum i naribanu limunovu koricu. Dobro izmijesite i ostavite da odstoji sat vremena. Razdijelite tijesto na dva dijela i razvaljajte. Lim za pečenje polijte vodom, stavite jedan dio tijesta i ispecite. Kad je gotovo, stavite nadjev koji ste napravili pomiješavši oguljene i naribane jabuke, šećer, grožđice, orahe, rum i cimet. Na nadjev stavite drugu polovicu tijesta, izbodite vilicom i pecite dok tijesto ne dobije zlatnožutu boju. Kada je gotovo, pospite šećerom u prahu i izrežite na kocke.
Autorica teksta: Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica, Vitaminoteka Zagreb za konzalting u nutricionizmu