Sastojci: 1 jaje – 2/3 šalice punomasnog jogurta – 2/3 šalice mlijeka – 1 ¼ šalice brašna – 2 jušne žlice sirupa od javora
Priprema: Istucite jaje i pomiješajte s jogurtom. Umiješajte mlijeko, brašno i sirup i mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Zagrijte tavu s neprijanjajućom podlogom na srednje umjerenu temperaturu. Izlijte jušnu žlicu tijesta za palačinke u zagrijanu tavu i postupak ponavljajte ostavljajući prostor između palačinki. Palačinke će imati promjer oko 5-7,5 cm. Pecite oko jednu minutu, okrenite i pecite još minutu. Palačinke trebaju biti lagano smeđe kada su pečene. Između pečenja možete po potrebi namastiti tavu. Palačinke servirajte tople uz maslac, javorov sirup ili voćni pire.
Autorica teksta: Prof. dr. Darija Vranešić Bender, nutricionostica, Vitaminoteka Zagreb za konzalting u nutricionizmu