Ubodi instekata

Ubodi instekata

 

 

 

Komarci

Nazočni su u doba vrućina i osim što ostavljaju trag uboda na koži, ubrizgavaju i svoje otrovne tvari koje uzrokuju:

 • crvenilo i podražljivost kože
 • svrbež
 • otok, a katkada i bolnost.

Svaka osoba reagira drugačije, tako da će i vaše dijete reagirati na određeni način koji tek morate upoznati. Obično je hladan oblog dostatan da smanji neugodne simptome, a samo je rijetko potrebno koristiti neke lijekove.

Što učiniti?

 • Ako je reakcija na ubod značajnija, da bi se ublažila bol može se na kožu staviti hladan oblog ili led. Kod primjene leda pazite da ne izazovete smrzotine kod djeteta. Led se može primijeniti tako da koža ne pocrveni. Lijekove protiv svrbeža (antihistaminike) bolje je davati na usta nego u obliku krema ili masti, samo u izuzetnim prilikama i prema savjetu liječnika ili ljekarnika.
 • Sredstva za odbijanje insekata mogu biti korisna kao prevencija, no moraju se koristiti pažljivo, izbjegavajući da dođu na sluznice, blizu očiju ili na oštećenu kožu (ogrebotine, rane).

Pčele, stršljeni, ose i krpelji

Neki insekti koji imaju žalac ili rilce pri ubodu uštrcavaju otrov. Obično su smetnje prolazne samo na koži, odnosno na mjestu uboda. No ako je osoba alergična, mogu se pojaviti i ozbiljnije opće reakcije, pa čak i po život opasni anafilaktički šok.

U središtu ubodne rane na koži dolazi do bolne, crvene otekline.

Bol obično traje duže nego nakon ugriza komarca, no kasnije ipak brzo nestane, dok se otok može povećati u sljedeća 24 sata. Nakon uboda trenutna bol može biti jaka, tako da izazove plač. Dijete je potrebno umiriti i što prije staviti hladan oblog ili led na mjesto uboda.

Otok može potrajati i nekoliko dana, a uzrokuju ga otrovne tvari koje je izlučio kukac. U središtu otečenog dijela može se uočiti crna točkica, što je znak da se radi o ubodu pčele i da je žalac ostao u koži. Ako je moguće, žalac je potrebno izvaditi što prije nakon uboda. 

Ako uboda ima više (i posebice ako su od stršljena), može doći do simptoma kao što su bljedilo, loše opće stanje, poteškoće s disanjem, povraćanje, proljev, glavobolja i povišena temperatura, koje uzrokuje povećana količina ubrizganog otrova. To je hitno stanje – potrebno se je što prije javiti liječniku, prije nego se pojave teži simptomi.

Što učiniti?

 • Ukloniti žalac, ako je u koži i to po mogućnosti sa sterilnom ili dezinficiranom pincetom ili iglom.
 • Dezinficirati pažljivo područje uboda alkoholom, koji djeluje ohlađujuće i smanjuje simptome.
 • Staviti hladne obloge ili otok trljati ledom, pazeći da se ne izazove smrzotina. Tako će se ublažiti bol i usporiti širenje otrova.
 • Za ublažavanje svrbeža mogu se koristiti antihistaminici u obliku sirupa ili tableta prema preporuci liječnika ili ljekarnika.
 • Ubodi osjetljivih područja kao što su jezik, usta, predio oko očiju, koji uzrokuju jače reakcije, predstavljaju hitno stanje i iziskuju hitan posjet liječniku.
 • Iako rijetko, može doći i do alergijske reakcije (znojenja, urtikarije, bljedila, poteškoća u disanju, sniženja krvnog tlaka ili anafilaktičkog šoka). Već i pri pojavi prvih simptoma otiđite hitno do najbliže hitne pomoći.
 • Krpelji koji su ostali u koži vade se pincetom. Da bi olakšali uklanjanje, možete kožu premazati uljem ili alkoholom. Morate biti sigurni da ste uklonili glavicu, koja može kasnije kao i svako strano tijelo dovesti do potrebe kirurškog uklanjanja. Ako dijete i dalje osjeća svrbež, možete na bolno mjesto staviti hladan oblog. U slučaju pojave osipa na koži koji je povezan uz to s povišenom tjelesnom temperaturom, općim lošim stanjem i bolovima u mišićima (obično se javlja nakon 30 do 40 dana nakon uboda krpelja), potrebno je odmah otići liječniku.

Krpelji za razliku od pčela i stršljena imaju rilce koje se zabije u kožu i ako ne uđe u sitnu krvnu žilu u koži neće se desiti ništa jer neće moći ispustiti slinu. Krpelj u svojoj slini ima viruse koji izazivaju meningitis i spirohete koje izazivaju boreliozu. Treba upamtiti vrijeme kada je dijete ugrizao krpelj jer se simptomi bolesti koje on prenosi pojavljuju nekoliko dana do tjedana kasnije. Dobro se je cijepiti protiv krpeljnog meningoencefalitisa pogotovo ako volite izlete u šumu u područjima gdje ima mnogo zaraženih krpelja (Medvednica, Podravina i Prigorje).

Autor teksta: Prof. dr. Milan Stanojević, dr. med., pedijatar