Što je djetetu potrebno?

Što je djetetu potrebno?

Ljubav, poštovanje, podrška…

Autorica teksta: Vesna Hrvoj, psihologinja i pedagoginja (iz časopisa “Bebe”)

 

Danas su djeca okružena različitim podražajima u odnosu na ranija vremena. Još odmalena navikli su se voziti u automobilu, putovati, imaju pristup računalu, internetu, televiziji. Na prvi pogled može se činiti da su mjerodavniji nego u prošlosti. Ali dobro je ne pobrkati informiranost s razumijevanjem, inteligenciju sa zrelošću. I u doba multimedijskih tehnologija, da bi narasli vedri i puni povjerenja, djeca imaju uvijek iste temeljne potrebe.

 

  • LJUBAV

Znati da je na prvom mjestu svojoj mami, sigurno u njene osjećaje i ljubav, čini dijete osjećati se nepobjedivim. Kod djeteta na temelju osjećaja sigurnosti nastaje saznanje da mogu računati na nekog tko ih bezuvjetno prihvaća i kada nisu najbolji ili naprave kakvu vragoliju.

Savjet

Dopustite da vaše dijete osjeti koliko ga volite, osobito u prva tri mjeseca života, kada se među vama stvara ona jedinstvena i posebna veza. Dobra komunikacija ima pozitivne učinke na tjelesnom i na psihološkom planu.

 

  • MAŽENJE

To je najdraži oblik komunikacije kada je dijete malo i još ne zna govoriti. Malo pomalo, kako dijete raste, s vremenom razvija govor i motoričke sposobnosti. Tada uspijeva izraziti određeni zahtjev ili nešto dosegnuti, bez pomoći odraslog, stoga je tjelesni kontakt djelomično nadomješten drugim oblicima komunikacije.

Savjet

Zapamtite da je maženje važno u prvim mjesecima života. Dijete plače ne samo kada je gladno, nego i kada vas želi u svojoj blizini. To je suštinska potreba, kao ona da bude nahranjeno. Kada malo poraste, u dobi od dvije do tri godine, iako se doima neovisnim, dijete svejedno želi tjelesnu blizinu i dodir. Zato ga s vremena na vrijeme pomazite.

 

  • VRIJEME

Dijalog, tjelesni dodir, zajedničke aktivnosti bitni su uvjeti za stvaranje dobrog odnosa s djetetom. Ali važna je i sama nazočnost roditelja. Ako je istina da je kvaliteta vremena provedenog zajedno važnija od količine, ne treba se zato spustiti ispod određene granice.

Savjet

Kada nemate puno vremena na raspolaganju i prezaposleni ste, ipak pokušajte tijekom dana svom djetetu posvetiti koji sat. Ne trebate uvijek biti kraj njega. Dovoljno je da ste nazočni kod kuće i stvarate ozračje topline i zaštite. Sama činjenica da ste ovdje dat će mu osjećaj sigurnosti i spokojno će se igrati.

 

  • SMIRENOST

Ovaj je osjećaj temelj saznanja da se može računati na čvrstu osjećajnu vezu. Suradnja s majkom daje djetetu osjećaj sigurnosti i može se s povjerenjem suočiti sa svijetom. Važna je i rutina. Za razvoj, djeca nemaju samo potrebu za novotarijama, nego i za stalnošću i dosljednošću. Rituali im pomažu predvidjeti što će se dogoditi, ulijevajući im osjećaj sigurnosti.

Savjet

Da bi se s djetetom izgradila dobra sveza odanosti, u prvim mjesecima života odgovorite na njegove prohjteve trudeći se ispravno protumačiti njegove potrebe. To mu pomaže shvatiti da na vas može računati i predvidjeti vaše reakcije. Zato je dobro prije spavanja uvesti male ritual, kao što je bajka za laku noć ili uspavanka, što djetetu daje osjećaj sigurnosti pa lakše zaspi.

 

  • PRAVILA

Kod djece se rađa osjećaj sigurnosti kada imaju mogućnost kretanja unutar ranije postavljenih granica. Djeca vole osjećati da mama i tata nadziru situaciju.

Savjet

Uspostavite jasna pravila, vodeći računa o pojedinim osobinama svog djeteta. Važno je da su pravila prilagođena njegovoj dobi. Da bi ih se poštivalo, najstojte se pokazati istodobno kao raspoloživa, ali odlučna. Osim toga, budite dosljedni: na taj ćete način dijete navesti na zaključak da su pravila važna i moraju se poštivati. Kada malo poraste, objasnite mu razloge koji su osnova pravilima i zabranama.

 

  • POŠTOVANJE

Znači prepoznati djetetove osjećaje kao vjerodostojne i ne rugati mu se kada ga obuzmu bezrazložni strahovi. Dječje emocije, srdžba, ljutnja, ljubomora, mogu biti jako snažne. Podučiti ih prihvaćanju i ovladavanju, znači postaviti temelje za buduću samostalnost i samopoštovanje. Učenje o emocijama može započeti vrlo rano: još dok su mali (oko dvije godine) može im se pomoći da svoje osjećaje protumače, izraze i savladaju. Važno je da shvate da je normalno osjećati ljubomoru na manjeg brata, ali da nije normalno prema njemu biti zao.

Savjet

Ako se vaše dijete boji primjerice mraka, dajte mu osjetiti da u savladavanju nekog straha nije samo. Sjednite kraj njega i poslušajte ga. Kada se smiri, nastojte otkloniti dramatiziranje, ali mu se nemojte rugati. Imajte na umu da je kod djece osjećaj za humor vrlo različit od našeg. Nije dobro nijekati negativne emocije. Kada je dijete bijesno, nije pravilno na njega vršiti pritisak i ljutito odgovoriti. Međutim, dobro je “imenovati” to stanje i pomoći djetetu u izražavanju, a potom nadziranju emocije.

 

  • SLUŠANJE

Komunikacija je važna ako se u obitelji želi postići ugođaj povjerenja. Da bi se sa svojom djecom uspostavio dobar dijalog, bitno je pokazati da smo im na raspolaganju. Tada će djeca biti ponukana postavljati pitanja i izraziti osjećaje. Ipak je istina da i djeca ponekad znaju odrasle staviti na teške kušnje s pitanjima na koja nipošto nije lako dati odgovor.

Savjet

Uvijek iskreno odgovarajte svom djetetu. Ali zato istodobno nemojte sebe dovesti u nepriliku zbog teških i neugodnih sadržaja. Zapamtite da nije potrebno sve reći ili ulaziti u pojedinosti. Djeca su prva koja će informaciju probrati “od viška”. Važno je dati im do znanja da su saslušani. Pazite još da ne biste razgovor “banalizirali”. Pretvarati se da niste čuli, promijeniti temu, uzeti previše doslovno ono što kažu ili iskriviti značenje, strategije su kojima se – i nesvjesno – koriste odrasli kako bi izbjegli odgovoriti na neko vruće pitanje. No na taj se način ne daje poticaja za razgovor, a dijete se navodi više ne zapitkivati.

 

  • RAVNOTEŽA

Da bi se dijete skladno razvijalo, važno je uvažavati pojedina razdoblja u njegovom odrastanju. Ne treba ga staviti u situacije koje još nije u stanju savladati, a niti podcjenjivati njegove sposobnosti.

Savjet

Prije svega, potrudite se razumijeti svije dijete, koje su njegove stvarne mogućnosti i osobine, nemojte tražiti od njega ono što nije u stanju učiniti i nemojte brinuti zbog njegovih malih nazadovanja. To je u ovoj razvojnoj fazi normalno. Kada vam se čini da se s nečim može nositi samo, potaknite ga na samostalnost (npr. ako je došao trenutak da se samo opere ili odjene). Izbjegavajte biti previše zaštitnički: vidjeti opasnosti posvuda uokolo ima protuučinak i može kod djeteta stvoriti nesigurnost.

 

  • PODRŠKA

U odrastanju je prirodno nailaziti na teškoće, padove i promašaje. Ako mu se to dogodi, dijete se osjeća ranjivim i ima potrebu za ohrabrivanjem. I kada se upusti u neku novu igru ili nešto otkrije, traži odobravanje mame i tate. Nakon što jednom vlastitim snagama dosegne cilj, dijete će biti vrlo zadovoljno samo sobom.

Savjet

Da bi svom djetetu pomogli steći povjerenje u vlastite sposobnosti, nemojte ga u trenucima poteškoće zamijeniti. Naprotiv, budite mu na raspolaganju za upute i savjete. Ohrabrujući je onaj stav koji naglašava mjesta njegovog napretka, umjesto da samo bilježi greške. Na taj način dijete stječe sigurnost i uči ne pokleknuti pred malim neuspjesima.

 

  • IGRA

Igra je svojim pokretima, domišljatošću, uređena ili slobodna, način na koji se dijete približava svijetu. To je njegova najvažnija djelatnost jer mu dopušta iskušati, pogriješiti, preuzeti razne uloge, sve u svemu, pripremiti ga za budućnost. Ima i terapeutski učinak: osim djetetove razonode, pomaže mu riješiti se strepnji i briga.

Savjet

Pružite djetetu priliku za igru, u zatvorenim prostorima i na otvorenom. Trčanjem, skakanjem i veranjem može se okušati i steći hrabrost, sigurnost i samokontrolu. Poslije, kada se s vršnjacima nađe u zajedničkim aktivnostima, naučit će umjetnost pregovaranja. Nemojte mu dan popunjavati “programiranim” sadržajima: iako su uređene aktivnosti korisne za stjecanje novih motoričkih spoznaja i jezičnih sposobnosti, za njegov rast je jedanko bitno i spontano djelovanje.