ŠTO ČITAMO

ŠTO ČITAMO

Pet prijatelja, Enid Blayton (Založba Mladinska knjiga Ljubljana Zagreb)

Ova serija romana za djecu britanske autorice Enid Blayton očarala je svako dijete koje ih je uzelo u ruke. Tko nije poželio čitajući ih, postati dio ove skupine pustolova koja neprestano upada u zanimljive događaje ili barem s njima popiti sok od đumbira. Prvi roman Pet prijatelja na otoku s blagom izašao je davne 1942., no kao svaki klasik – nikada ne prestaje biti popularan i zanimljiv. Generacije djece odrastaju i dalje uživajući u pustolovinama Juliana, Dicka, George (Gerogina), Anne i psa Timmiya, a dokazuje to i više od 100 milijuna prodanih primjeraka! Autorica je imala namjeru napisati šest do osam knjiga, no zbog iznimne popularnosti serija se na kraju sastoji od 21 knjige.

Radnja romana odvija se za vrijeme školskih praznika kada Julian, Dick i Anne dolaze kod strine Fanny i strica Quentina. Oni imaju kćerku Georginu koja se ponaša kao dječak i inzistira da je zove George. Njezin pas Timmy dio je njihove skupine (peti prijatelj).

Troje djece, Julian, Dick i Anne su braća i sestra. Njihov otac je brat Quentina Kirrina, koji je oženjen sa Fanny i imaju kćerku Georginu. Ona se ponaša kao dječak i insistira da je zovu George. Julian, Dick i Anne su poslani u primorsko selo Kirrin da provedu praznike sa svojom strinom Fanny, stricem Quentinom i rodicom George. George posjeduje velikog psa mješanca Timmyja, koji je punopravan član družine. Timmy prati četvero djece u svakoj avanturi:

Pet prijatelja na otoku s blagom

Pet prijatelja u novoj pustolovini

Pet prijatelja u bijegu

Pet prijatelja protiv krijumčara

Pet prijatelja u cirkusu

Pet prijatelja u službi znanosti

Pet prijatelja na logorovanju

Pet prijatelja na tragu zločina

Pet prijatelja protiv otmičara

Pet prijatelja u lovu na dragulje

Pet prijatelja na strani pravde

Pet prijatelja protiv obalskih gusara

Pet prijatelja na tajanstvenoj pustari

Pet prijatelja: Mali detektivi

Pet prijatelja na tajnome tragu

Pet prijatelja u službi avijacije

Pet prijatelja u škripcu

Pet prijatelja: Čuvari starina

Pet prijatelja na demonskim stijenama

Pet prijatelja u podzemnoj riznici

Pet prijatelja u posljednjoj pustolovini

Djeca iz knjige stara su između 10 i 12 godina i knjige su namijenjene otprilike toj starosnoj skupini mada u njima uživaju i mlađi i stariji. U njima uživaju i ona djeca koja inače ne vole čitati.

 

Oksa Pollock, Anne Plichota i Cendrine Wolf (Školska knjiga)

Kada se Oksina obitelj preseli iz Pariza u London, ova jedanaestogodišnjakinja saznaje da ni ona ni njezina obitelj nisu obični, dapače. Oksa koja ima jedanaest godina shvati da ima nadnaravne moći kada joj je njezina baka otkrila da Pollockovi korjene vuku iz Edelfije, nevidljivog svijeta koji je skriven negdje na zemlji. Znak koji se pojavio na njezinom trbuhu dokaz je da je Oksa „Neočekivana“. Jedina nada u njihov povratak u Edelfiju. Izdavač upozorava! Ova je knjiga čarobna i kada upoznate ovu nevjerojatnu djevojčicu nećete više moći živjeti bez nje i ove zanimljive obitelji i čudesnih bića s kojima djele dom. U Hrvatskoj su izašle sve četiri za sada objavljene knjige – Nevidljivi svijet, Proklete veze, Šuma izgubljenih i Srce dvaju svjetova. Knjige su prevedene na dvadeset jezika, a namijenjene su mladima.