STJECANJE RADNIH NAVIKA UČENIKA

STJECANJE RADNIH NAVIKA UČENIKA

 

Tijekom ranih školskih godina učenici moraju početi razvijati radne navike. One uključuju pripremu za školsku nastavu, pisanje domaćih zadaća, organiziranje vremena za igru te izvanškolske aktivnosti. Učenici koji su sposobni razvijati i održavati dobre radne navike uspijevaju na vrijeme naučiti i napraviti što se od njih očekujei postati sigurni u sebe. Što se ranije steknu radne navike, učenici će se lakše prilagođavati kasnijim naporima i očekivanjima koji će, naravno, s vremenom postajati sve veći.

Zadatak roditelja i nastavnika je pomoći djeci da shvate kako njihove radne navike mogu biti učinkovitije, davati im praktične smjernice te poticati i usmjeravati njihove interese.

Za razvoj svakodnevnih radnih navika nužno je da ih učenik i sam smatra učinkovitima i provedivima u praksi. U početku, te se radnje izvode iz osjećaja dužnosti, no što duže se nastave ponavljati, postaju lakše. Nakon što se navika razvila, potrebno je uložiti tek malo napora da ona postane prirodna, iako- i dalje zahtijeva izbor volje.

 

Primjeri uspješnih radnih navika kod učenika:

 • Imati uredan i dobro osvijetljen radni stol
 • Prepoznati i ukloniti smetnje za vrijeme rada: televizija, glazba, mobitel, računalo
 • Odrediti vrijeme predviđeno za rad/domaću zadaću
 • Dodatno čitati i informirati se
 • Izraditi popisobveza i zadataka u nadolazećem periodu (npr. u tom tjednu, mjesecu)
 • Organizirati slobodno vrijeme-kada je vrijeme za igru, sport i ostale aktivnosti
 • Aktivno obraćati pažnju u razredu i pažljivo pisati bilješke.

Domaći rad ne samo da pomaže djetetu da uči o školskim predmetima, već je i jedan od prvih načina na koji djeca razvijaju odgovornost. Takvi zadaci pomažu naučiti kako samostalno čitati i slijediti upute, kako upravljati i proračunati vrijeme potrebno za rješavanje zadataka i kako dovršiti posao na vrijeme.

Uloga roditelja značajna je i kod pomoći u pisanju zadaća. Neki zadaci mogu biti teški i nerazumljivi za djecu, ali uz pomoć roditelja i to može biti pozitivan doživljaj učenja. Evo nekoliko načina na koje možete pomoći:

 1. Odredite stalno mjesto za rad djeteta– radni stol i prostorija u kojoj dijete uči mora biti dobro osvijetljena i tiha
 2. Pronađite vrijeme za rad koje najbolje odgovara djetetu. Neka djeca funkcioniraju najbolje ako rade i pišu zadaću ubrzo nakon povratka kući iz škole dok su još motivirana, ili žele imati mirno poslijepodne i večer za igru; drugoj djeci više odgovara da se nakon škole odmaraju ili rade nešto drugo, a navečer pišu domaću zadaću. Međutim, kod neke djece vrijeme ne igra toliko važnu ulogu, ali stvaranju dobrih radnih navika može pomoći ako imaju određeno vrijeme za rad.
 3. Neka vaše dijete sudjeluje u postavljanju pravila. Pobrinite se da se vi i vaše dijete slažete o određenom vremenu i mjestu za rad kod kuće kako bi izbjegli svađe.
 4. Nemojte raditi domaću zadaću umjesto svog djeteta. Sasvim je normalno, pa i poželjno, pomoći djetetu da se usredotoči i kreira svoj pristup zadatku, ali inzistirajte na tome da samo izvršava zadatke. Povremeno ćete morati razjasniti smjernice zadatka; u tim slučajevima, neka dijete prvo pokuša samo doći do rješenja prije nego što vas zatraži za pomoć. Ako umjesto njega rješavate zadaće, od toga neće imati nikakve koristi.
 5. Dajte pozitivnu povratnu informaciju. Nemojte zaboraviti pohvaliti dijete u svim stvarima koje dobro radi. Ako mu u zadaćama pronađete pogreške, nemojte ga odmah kritizirati, već umjesto toga zajedno pregledajte njegov rad i pokušajte mu objasniti ono što ne razumije.
 6. Budite u kontaktu s učiteljem svog djeteta. Ako vaše dijete ima problema s domaćim zadaćama, kao što su poteškoće pri razumijevanju zadataka ili određenog gradiva, ili su mu pak toliko lagane da mu ne predstavljaju nikakav izazov, neka to učitelj zna. On će najbolje znati kako prilagoditi zadatke tako da budu u skladu s djetetovim mogućnostima i sposobnostima.

Lucija Zidić