ŠMRC, ŠMRC, ŠMRC

ŠMRC, ŠMRC, ŠMRC

Ljubo se probudio prehlađen. Jutro je počelo kihanjem, šmrcanjem i kašljanjem. Ljubo je uvijek jako nervozan kad je bolestan. Tako je bilo i ovaj put. Ležao je u krevetu prekriven dekom. Oko njega nalazilo se mnoštvo papirnatih maramica. Sigurno se pitate zašto se Ljubo razbolio?! Odmah ću vam reći. Ljubo je cijeli dan proveo na klizanju. Sad ćete pomisliti da je Ljubo veliki ljubitelj klizanja i da super kliže. To je samo djelomično točno. Ljubo je volio gledati klizanje na televiziji, ali nikad nije pokušao klizati. Zapravo, jednom je i to kad je bio mali. Bio je u pratnji mame i odvažan stao na led. Oko njega su se klizali mali klizači, a njemu se to činilo jako jednostavno. Mislio je, ako mogu oni, može i on. Opustio se, krenuo i izgubio kontrolu. Noge na klizaljkama nisu ga slušale. Jedna noga krenula je na jednu stranu, druga na drugu i Ljubo je tresnuo na led. Druga djeca su se smijala što je Ljubu jako rastužilo pa je odlučio da je njegova avantura na klizaljkama gotova. Odlučio je da više nikad neće klizati. Pratio je klizanje na televiziji. Sve do jučer kad su ga prijatelji nagovorili da ide s njima. Najprije je odbijao i izmišljao razne razloge, ali oni su bili uporni i on je popustio. Krenuo je na klizanje. Nije mu bilo jednostavno, bojao se da će pasti i da će mu se svi smijati, ali nije bilo tako. Ljubo je pao pet puta, ali nitko mu se nije smijao jer su padali i drugi. Malo po malo Ljubo je sve bolje klizao. Padao je, ustajao i nastavljao klizati. Želio je nadoknaditi vrijeme koje je propustio. Vrijeme je prolazilo, prijatelji su bili umorni i otišli su kućama, ali on je ostao i klizao. Ljubo nije bio prikladno odjeven za cjelodnevan boravak na otvorenom, ali uživajući u klizanju nije osjetio hladnoću. Kad je došao kući bio je umoran i sretan. Prehladi nije bilo ni traga ni glasa. Zaspao je i sanjao.

Jutro nije bilo idilično kao prethodni dan. Kad se probudio jedva otvorio oči, nije mogao ništa reći jer ga je boljelo grlo, a kihnuo je sto puta. Kad se Marko vratio s puta zatekao je Ljubu u krevetu. Ljubo je bio toliko bolestan da nije mogao ispričati Marku kako je uživao na klizanju. Samo je jaukao i šmrcao. I kihao.

Marko je znao da mora pomoći Ljubi. Znao je da je on nepodnošljivo cendrav kad je bolestan. Pripremio mu je čaj limunom i medom, ali Ljubo je samo kihnuo u znak odgovora i odbio čaj. Pokazao je rukom da mu se čaj ne pije zbog grla. Marko je bio uporan. Ljubo je bio uporan u odbijanju. Marko je rekao da se neće maknuti od njega dok ne popije čaj. Ljubo je konačno posustao i popio. Ljubo je bio nervozan što se i dalje osjeća loše. Želio je da prehlada naglo ode kao što je i došla, ali ne ide to tako.

Marko je razmišljao kako pomoći Ljubi. Znao je da će biti gladan, ali i da će odbijati hranu pa mu je skuhao finu pileću juhu. Juha uvijek pomaže u takvoj situaciji. Ljubo je jedva pojeo juhu. Šmrcao je cijelo vrijeme, ali priznao je da mu juha odgovara.

Marko je znao da to neće biti dovoljno pa se sjetio što bi Ljubi moglo pomoći. Uzeo je jednu bananu, 200 g zamrznutih malina, jogurt, žlicu meda, dvije žlice sjemenki lana. Sve je to miksao nekoliko trenutaka u blenderu i obrok pun vitamina bio je spreman za Ljubu.

Ljubo je sve je pojeo i ubrzo se osjećao bolje. Obećao je Marku da će se sljedeći put toplije odjenuti i da neće pretjerivati na klizanju. Marko je rekao da jedva čeka vidjeti Ljubine piruete na ledu, ali tek kad ozdravi. Do tada će Ljubo gledati klizanje na televiziji.

Ivana Gudelj
dramaturginja i spisateljica