Sladoled

Sladoled

Kremast, leden, mekan, ukusan, nježnih pastelnih boja i čudesnih okusa… Pruža osjećaj užitka, hladeći nas u vrućim ljetnim danima. I ljeto je nekako sladolednog okusa…
Sladoled je slastica načinjena od mlijeka ili vrhnja, jaja i šećera, čemu se dodaju različiti dodatci – čokolada, voće, vanilija, rum, lješnjaci… Svi ti sastojci se miješaju u rashladnom uređaju sve dok se ne dobije čvrsta ledena masa. Brojne maštovite kombinacije dodataka osnovnim sastojcima daju nam cijelu paletu ukusnih proizvoda. Ovisno o dodatcima, sladoled je kalorijski bogata namirnica. Sadrži vrijedne sastojke: bjelančevine, masti, šećer, minerale i neke vitamine. Lako je probavljiv i kvalitetan desert.

Industrijski ili iz slastičarnice?

Razlikuju se po načinu i uvjetima pripreme, a donekle i po sastojcima. Svi ćemo vrlo lako uočiti razliku između industrijskog i sladoleda iz slastičarnice. Industrijski sladoled pripremljen je u posebnim strojevima, mekši je, gladak, manje gust, blaže arome i okusa, a sadrži više zraka nego onaj u slastičarnici. Kontrola kvalitete i bakteriološke ispravnosti je u industrijskoj pripremi odlična te možemo biti sigurni u to da jedemo dobar sladoled. Prikladno pakiranje u kutije i na štapiću čine industrijski sladoled idealnim užitkom za cijelu obitelj.

Kada djetetu ponuditi sladoled

Djetetu do godinu dana ne treba davati sladoled i to zbog sastojaka poput jaja, čokolade i drugih dodataka i aroma. Tek u drugoj, odnosno trećoj godini života ponudit ćemo djetetu sladoled kao desert – u početku ne preveliku količinu (kao i svako novo jelo). Sladoled obično dajemo djetetu kao desert, ali budući da je kalorijski bogat, može biti izvrsna užina, hranjivi doručak ili dodatak obroku koji mu se nije dopao. Za djecu koja slabo jedu, sladoled je često “poziv” kojem je nemoguće odoljeti pa je ponekad pravi spas za mame već umorne od pokušaja da nahrane malog “nejelca”.

Domaći sladoled – da ili ne?

Svaka majka voli ponuditi djetetu jelo koje je sama pripremila i sigurna je u njegovu kvalitetu. Ima više recepata za pripremu domaćeg sladoleda, no u većini je jedna od namirnica svježi žutanjak, koji se termički ne obrađuje. Zbog toga treba biti oprezan jer znamo da se preko jajeta koje nije dovoljno kuhano ili uopće nije kuhano ponekad može u organizam unijeti salmonela – bakterija koja je uzročnik povraćanja i proljeva. U pripremi sladoleda treba paziti na higijenu jer je sladoled lako pokvarljiv i u njega je lako unijeti bakterije s kože ili okoline, koje mogu biti isto tako uzročnici proljeva.
Ukoliko pripremate sladoled kod kuće, najbolje je ograničiti se na pripremu sladoleda-šlaga: ½ l slatkog vrhnja, 4 žlice šećera, voće po želji. Izmiksati voćem napraviti šlag od slatkog vrhnja i lagano izmiješati te dobro ohladiti.

Koliko sladoleda?

Nema strogog pravila koja je količina dozvoljena, a od koje će djetetu “biti zlo”. Ne treba pretjerivati kao ni s drugom hranom, ali niti ga dozirati “na kapaljku”.

Pripremila: Jasna Nickl