Sklapanje prijateljstava

Sklapanje prijateljstava

Kad vaše dijete krene u školu, vrijeme je da samostalno počne sklapati prijateljstva. Neki će se bez problema uklopiti u novu sredinu, naći prijatelje s kojima će možda ostati prijatelj cijeli svoj život no postoji mogućnost da će se neki malo teže uklopiti u novu sredinu i možda teško pronaći prijatelje. Nasreću, postoji niz situacija u kojima mu možete pomoći.

Prijelaz iz vrtića i predškole u osnovnu školu veliki je korak za vaše dijete. Odjednom više ne viđa svoje dotadašnje prijatelje te završava s potpuno novom djecom. Moguće je da će dijete osjećati nostalgiju za starim prijateljima u toj velikoj grupi strane i nepoznate djece ali obično to ne traje jako dugo te o tome ne trebate previše brinuti

Ako je vaše dijete jako sramežljivo, možda se ne usuđuje pitati drugu djecu da se zajedno igraju. U tom slučaju možete kontaktirati roditelje njegovih prijatelja iz razreda i dogovorite zajedničko druženje, odlazak u kino, kazalište ili neku zajedničku sportsku aktivnost. Vodite pri tom računa da odaberete dijete za koje znate da ga vaš mališan simpatizira i već ste na pravom putu da ostvari dobar kontakt s njim.

Važno je da nikad ne prisiljavate dijete da se s nekim sprijatelji jer mu na taj način nećete pomoći.

Agresivna djeca i šefovi

Nasuprot sramežljivoj djeci, postoje i oni koji žele zapovijedati i šefovati a te osobine su nešto što može biti prepreka pri stvaranju prijateljstava. Takvom djetetu je potrebno objasniti da se druga djeca ne vole igrati sa šefovima i agresivnom djecom. Dajte mu jasno do znanja da druga djeca ne vole kada ih se tuče i da im se ne sviđa ako im netko naređuje. Zatim možete poduzeti mjere za rješavanje tih osobina.

Pustite stvari da idu svojim tokom

Ukoliko je vaše dijete napušteno od prijatelja, vaš će mališan biti zasigurno jako tužan i povrijeđen. Vi ćete imati osjećaj kako su djeca jako okrutna jedni prema drugima no uzmite u obzir da su dječja prijateljstva često promjenjiva. Ukoliko malo dijete vidi drugo dijete koje ima, na primjer, ljepše igračke, uskoro će zaboraviti svog „originalnog“ prijatelja jer on jednostavno ne razumije da se netko može osjećati usamljeno. No, ne brinite previše o tome. Vjerojatno će nekad i vaše dijete „zamijeniti“ prijatelja.

Prijatelji u susjedstvu

Pored prijatelja u školi, također je važno da vaše dijete ima prijatelje u susjedstvu s kojima se može igrati tijekom vikenda i praznika. Živite li na nekoj dosta prometnoj lokaciji možda dijete neće  imati priliku biti vani i upoznati neku drugu djecu. Ako u vašoj blizini stanuju neka druga djeca koje vaše dijete ne poznaje, uzmite stvar u svoje ruke, upoznajte se s njegovim roditeljima te dogovorite susret i druženje u svom domu. Vaše će dijete imati prijatelje, a i vama će dobro doći da imate nekoga u svojoj neposrednoj blizini.

Problemi s traženjem prijatelja

Ako se vaše dijete ne može pridružiti drugoj djeci, i unatoč svim vašim pokušajima ostaje usamljeno, važno je to ozbiljno rješavati. U tom slučaju bilo bi dobro razgovarati s njegovim učiteljem. Budući da s vašim djetetom ipak provodi veliki dio vremena zajedno, vjerojatno vam može reći zašto vaše dijete nema prijatelja i što možete učiniti u vezi s tim.

 

Ne brinite

U nekim slučajevima možete pomoći svom djetetu da se sprijatelji ali postoje i situacije u kojima se ne morate brinuti kada je vaše dijete jedno vrijeme samo, primjerice, za vrijeme školskog odmora. Ako se dijete osjeća ugodno u učionici, također će se brzo osjećati kao kod kuće i u školskom dvorištu. U tom slučaju, nemojte mu davati do znanja da vam je žao što je sam. To nije dobro za njegovo samopouzdanje. Samo mu dajte do znanja da vjerujete u njega te da će uskoro naći i školske prijatelje. Nemojte stoga odmah pretpostaviti da dijete ima problema jer neki prvo žele dobro snimiti nove sitaucije a tek onda se polako počinju uklapati.