Recept tjedna: Recepti za božićne kolače

Recept tjedna: Recepti za božićne kolače

Medenjaci

 

Sastojci:

250 g meda

2 jaja

180 g šećera

pola žličice cimeta

1 prstohvat soli

1 prstohvat mljevenog klinčića

2 žličice naribane limunove korice

60 ml mlijeka

 

Zagrijte med. Odvojite žumanjke od bjelanjka. Istucite žumanjke pjenasto sa šećerom i umiješajte med. Rastopite u 2 do 3 žlice tople vode sodu bikarbonu i dodajte smjesi. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite lim za pečenje i pospite krušnim mrvicama ili ga obložite masnim papirom. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u smjesu. Razmažite tijesto ravnomjerno po limu i pecite oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Pustite kolač da se ohladi na limu te narežite na male pravokutnike.

 

Paprenjaci

 

Sastojci:

700 g brašna

250 g šećera

250 g maslaca

3 žumanjka

1 jaje

3-4 velike žlice meda

papar

muškatni oraščić

limunova korica

 

Izmiješajte šećer, med, žumanjak i jaje, u brašno dodajte papar i sve druge začine u koje ste prethodno umiješali maslac. Sve promiješajte i sjedinite obje mase te umijesite tijesto. Tijesto ostavite u hladnjaku oko pola sata. Modlice za paprenjake pospite brašnom i u njih dobro utisnite tijesto, tako da ostane debelo oko 3 mm. Zatim preokrenite kalup, stavite na podlogu i okolo odrežite. Pažljivo odignite kalup. Tako oblikovane paprenjake stavite na namašćeni lim, premažite bjelancem i pecite oko 15 minuta na 180-200 stupnjeva.

Paprenjaci su najbolji kad omekšaju i okus ne gube ni nakon tri, pa i više mjeseci. Zato ih je najbolje ispeći ranije i pohraniti u kutije te čuvati do Božića.