Recept tjedna: Recepti za dojenčad od 7 mjeseci starosti

Recept tjedna: Recepti za dojenčad od 7 mjeseci starosti

Kašica od banane s keksima

Sastojci:

100 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

15 g dvopeka ili keksa

100 g banane (jedna banana srednje veličine)

Priprema:

Pripremiti majčino ili dojenačko mlijeko i toplo preliti preko mliječnog dvopeka. Pustiti da se omekša i ohladi. Bananu oprati, oguliti i usitniti vilicom, a potom umiješati u još toplu kašicu do nastanka glatke smjese bez grudica. Ponuditi djetetu neposredno nakon pripreme.

Napomena: Obrok ne smije stajati niti se ponovno zagrijavati.

 

Kašica od jabuke i kruške s keksima

Satojci:

100-120 ml vode

25 g keksa (usitnjeni dojenački keks)

50 g jabuke (pola jabuke srednje veličine)

50 g kruške

10 ml soka od limuna ili naranče (2 žličice)

Priprema:

Vodu prokuhati, preliti preko keksa i pustiti da se malo ohladi. Jabuku i krušku dobro oprati, oguliti i naribati ili propasirati. Iscijediti sok iz oprane naranče ili limuna te zajedno s usitnjenim voćem dodati u toplu kašicu. Dobro promiješati.

 

Kašica od jagoda i rižinih pahuljica

Sastojci:

150 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

20 g rižinih pahuljica (5 žličica)

80 g jagoda

Priprema:

Pripremiti majčino ili dojenačko mlijeko i dodati rižine pahuljice. Jagode temeljito oprati i usitniti vilicom te dodati u još toplu kašicu. Sve zajedno dobro promiješati dok se ne stvori jednolična i glatka smjesa.

Napomena: U zamjenu za rižine mogu se dodati i kukuruzne pahuljice ili pšenični griz.

 

Kašica od malina (kupina) s rižinim pahuljicama

Sastojci:

150 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

20 g rižinih pahuljica (5 žlica)

80 g malina ili kupina (pola šalice)

Priprema:

Pripremiti majčino ili dojenačko mlijeko i preliti preko rižinih pahuljica u tanjuru ili posudi za pripremanje dječjih obroka. Maline (kupine) očistiti, dobro oprati, propasirati ili usitniti vilicom te dodati u još toplu kašicu. Sve zajedno dobro promiješati i ponuditi djetetu nakon pripreme.

Napomena:

U zamjenu za rižine mogu se dodati i kukuruzne pahuljice ili pšenični griz.

 

Autorica teksta: Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica, Vitaminoteka Zagreb za konzating u nutricionizmu

(iz posebnog izdanja “Bebe kuharica”)