Recept tjedna: Domaći raženi kruh

Recept tjedna: Domaći raženi kruh

Sastojci:
• 250 g integralnog brašna + za posipanje
• 100 g raženog brašna
• 50 g zobi
• 1 žličica sode bikarbone
• 1 veće jaje
• 300 ml jogurta ili (meni draže) mlaćenice
• maslac ili mast
• 1 žličica soli
Postupak:
• Pećnicu zagrijte na 190 Celzijevih, obje ploče.
• U zdjeli pomiješajte brašna, sol i sodu bikarbonu. U zasebnoj zdjelici pomiješajte jaje i jogurt/mlaćenicu.
• Ulijte mješavinu jaja i jogurta/mlaćenice u mješavinu brašna i vilicom miješajte dok se ne formira nešto nalik tijestu. Potom prebacite na pobrašnjenu podlogu te lagano pobrašnjenim rukama zamijesite kruh u loptu.
• Prebacite na pobrašnjeni protvan i rukama stisnite odozgora da dobijete spljoštenu, poluispuhanu loptu. Posipajte malo brašna po vrhu, zarežite x na vrhu i stavite u sredinu pećnice na 40 – 45 minuta.
• Kad korica postane tvrda* i čuje se šuplji zvuk ako kucnete po dnu kruha znate da je gotovo.
• Pustite da se malo ohladi i servirajte toplo uz maslac.
*da bi korica dobila zlatni sjaj prije pečenja na vrh kruha stavite malo maslaca, a da bi dobila super hrskavost posegnite za svinjskom masti.

dhr