RECENZIJA SLIKOVNICA ZA DJECU

RECENZIJA SLIKOVNICA ZA DJECU

Vrlo gladna gusjenica, Eric Carle, Mozaik knjiga

Ova nagrađivana slikovnica američkog autora poučit će dijete tome  kako od gusjenice nastane prekrasan leptir. Sve je počelo kada se jedne nedjelje izlegla malena gusjenica. Gusjenica je bila jako, jako gladna i počela je jesti. Pojela je mnogo toga, a na putu od gusjenice do leptira dijete uči dane u tjednu i nazive različitih vrsta voća, povrća i druge hrane. Sama slikovnica zanimljivo je ilustrirana, a stranice su probušene tako da izgleda kao da je gosjenica doista pojela ono što je na slici.

 

Grga Čvarak, autor Ratko Zvrko, ilustracije Tomislav Torjanac, Mozaik knjiga

Da upitaš bilo koga

u mom kraju,

Zelengaju:

– Tko sve radi naopačke,

tko iz pračke gađa mačke,

tko preskače preko zida,

tko lastina gnijezda skida,

tko kokoši za rep vuče,

tko se s djecom stalno tuče,

spreman da u svađi plane

ko ugarak?

Odgovor će uvijek biti:

– Grga Čvarak.

Poznati stihovi Ratka Zvrke i danas su omiljeni među djecom. Svi koji su ikad čuli za ovog nestašnog dječaka ( a svi su za njega čuli) nikada ga nisu zaboravili. Riječ je o klasiku hrvatske dječje poezije nastalom davne 1967. godine koja je i danas zanimljiva malim čitateljima. Grga Čvarak, dječak koji je magup dobrog srca oživio je zahvaljujući zanimljivim ilustracijama Tomislava Torjanca. Knjiga je zbog sjajnih ilustracija zanimljiva i odraslima.

 

Žabeceda, autorica Mihaela Velina, ilustracije Tomislav Torjanac, Mozaik knjiga

Svakome tko uči slova

Ili rado žabe gleda

Svidjet će se knjiga ova

Jer zove se Žabeceda!

I ovu veselu i edukativnu slikovnicu ilustrirao je Tomislav Torjanac. Uz vesele stihove i žapčeve pustolovine učenje abecede postaje zabavno i lako. Slikovnica je namijenjena djeci vrtićkog uzrasta i onima u prvim razredima osnovne škole. Žabac je duhovit, voli voće, ljeto i more, a posebno mu je drago sviranje frule. Sjajna slikovnica za sve mališane koji su ljubitelji slova ili će to tek postati!

 

vrlo gladna_gusjenicagrga cvarakzabeceda