Recenzija filma: Vili Kočnica (Wheely)

Recenzija filma: Vili Kočnica (Wheely)

KIDS FRIENDLY: VILI KOČNICA (WHEELY), animirani, 90min [osvrt Iva Brčić]

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

“Vili Kočnica” je malezijski animirani film o trkačem automobilu Viliju koji nakon nesreće na utrci postaje taksist. Ono što će svi primjetiti je da film podsjeća na Pixarove Aute. Scene, izjave likova, pa i sami likovi djeluju kao loše kopije svima dobro poznatih dogodovština nezaboravnih likova iz Kurble Bistre. Djecu bi mogao podsjetiti i na istoimenu kompjutersku igricu Wheely u kojoj automobilom moraju prelaziti brojne prepreke na raznim terenima. Iako film nije na razini Pixarovih uradaka, dječake će zabaviti, jer se ipak radi o onome što oni jako vole, a to su automobili. Ono što je ipak pohvalno su poruke koje se šalju djeci. Kroz film se ukazuje da treba vjerovati u sebe, te da uporan rad i trud uvijek urodi plodom. Također je dano do znanja da se nasilje nikada ne isplati, te da nasilnici uvijek bivaju kažnjeni. Upravo to može biti povod za razgovor s djecom o nasilju i kako ga rješvatati na nenasilne načine. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

 

Za djecu: 4+.

 

Za roditelje: Film bi roditeljima mogao biti pomalo dosadan.

 

Nasilje: Nasilje se rijetko prikazuje. Recimo kada se prikazuje borba između Vilija i zlog kamiona.

 

Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih prizora, ali bi zao kamion s kojim se Vili bori mogao biti zastrašujući manjoj djeci.

 

Rječnik: Rječnik je primjeren djeci.

 

Seks: Nema prizora, niti dijaloga seksualne prirode.

 

Tempo: Tempo je primjeren i mlađima.