RAZVOJ FINE MOTORIKE KOD DJECE

RAZVOJ FINE MOTORIKE KOD DJECE

Razvoj fine motorike važan je za cjelokupan razvoj svakog djeteta. Pojam fina motorika odnosi se na male pokrete ruku, prstiju na rukama i nogama, jezika i malih mišića lica, no kada se govori orazvoju fine motorike obično je fokus na pokretima ruke i prstiju na rukama.

Zašto se o tome priča i zašto je dobro razvijena fina motorika važna? Djeca koja nemaju dobro razvijenu motoriku muče se sa zadacima koji uključuju korištenje sitne motorike prstiju i ruke kao što je npr. pisanje. Dijete koje nije u stanju držati olovku na način koji omogućuje nesmetano pisanje, fokusira se na problem koji ima s držanjem olovke umjesto na samo pisanje i time mnogo gubi.

Istraživanja su pokazala da postoji snažna veza između razvijenosti motorike ruke i prstiju s razvojem govora kod djece. Razvijenost jednog proporcionalna je razvijenosti drugog. Kad zaostaje razvoj fine motorike, zaostaje i razvoj govora, iako naravno ima i iznimki. Također, dobra razvijenost mišića šake važna je i za razvoj grafomotorike, odnosno vještine pisanja.

Djeca i roditeli prirodno razvijaju i finu motoriku. Igrice prstićima, gdje izgovarajući stihove, otvaramo jedan po jedan prstić i malo ga zarotiramo na vrhu, slaganje kockica i slagalica, modeliranje plastelinom, crtanje ne postoje slučajno nego upravo zato kako bismo potaknuli razvoj fine motorike kod djeteta. Sve to omogućit će djetetu da bez problema savlada pisanje, vezanje vezica na cipelama, rezanje škarama i drugo.

Velik utjecaj na stvaranje brojnih zanimljivih igara za djecu koje razvijaju finu motoriku imala je poznata talijanska edukatorica Maria Montessori, a danas je internet prepun zanimljivih ideja koje možete iskoristiti za zabavne razvojne aktivnosti s djecom.

Na youtube-u se mogu pronaći zanimljivi video materijal. Za razvoj fine motorike ne trebaju vam skupi materijali, igračke i slično. Sve što imate u kuhinji može biti od koristi. U ovom zanimljivom videu, a i ostalima iste autorice možete vidjeti kako od kutije za jaja i običnih čačkalica možete napraviti sjajnu igračku za razvoj fine motorike. Evo još nekih ideja:

1.  Dvije zdjelice i malo sitne tjestenine za juhu, kao što su slova, također omogućuje zanimljivu zabavu od koje dijete ima koristi. U jednu zdjelicu stavite malo tjestenine. Neka je dijete uzima prstićima i prebacuje u drugu zdjelicu.

2.  Uzmite praznu plastičnu bocu i dajte djetetu slamke da ih u nju ubacuje.

3.  Nizanje perlica na konac.

4.  Šivanje kartona. Na kartonu čavlom izbušite rupice u različitim oblicima, npr. osnovne – krug, kvadrat, trokut i sl. Kupite veću iglu i u nju udjenite vunu pa pokažite djetetu kako da šije. (Ovo je aktivnost za starije klince, 4+)

5. U kartonu možete napraviti i model cipele i rupice koje također izbušite čavlom stavite vezicu za cipele pa dijete može vježbati ovu vještinu.

6. Dajte djetetu svoju vestu s mnogo gumbića da ih zakopča i otkopča.

7. U dublju tacnu stavite malo palente ili brašna. Dijete može prstićem šarati ili oni veći crtati/pisati.

8. Napunite posudu s rižom ili palentom ili što god slično imate pri ruci. Neka dijete zaroni rukice unutra i prebire s rukama po tome.

Dobro razvijena fina motorika šake omogućuje djetetu da se kad krene u školu može usredotočiti na zadatak koji je pred njega stavljen i ne troši vrijeme i trud da ispravno drži olovu i njome manevrira, što će mu donijeti i dobre rezultate. Vještinu vezanja vezica i korištenje noža i vilice za vrijeme obroka djetetu će dati samopouzdanje i ponos. Zato uključite neke od zanimljivih i djeci zabavnih u vaše dane. Dijete će se zabaviti, ali i dobiti vještine koje će mu zauvijek biti od koristi.

Marina Barišić