Prva pomoć na ljetovanju

Prva pomoć na ljetovanju

Vrijeme godišnjeg odmora uz sve ugodnosti može donijeti i neugodne situacije. Svaki roditelj uz svakodnevne informacije koje posjeduje o njezi i odgoju djece trebao bi imati i osnovne informacije kako pomoći djetetu u hitnom stanju.

Što učiniti ako se dijete zagrcne?

Djeca su često sklona eksperimentiranju i roditelji tijekom odmora kao da otpuste kočnice te se zna desiti da dok se druže s prijateljima, maleni imaju potrebu, uz smanjeni nadzor, posegnuti za različitim predmetima. Nepažnja ili samo djelić sekunde mogu biti izvor velikog stresa. Što učiniti ako se dijete zagrcnulo i nema zraka?

Ako je dijete manje (dojenče), primite ga i položite pred sebe na gornji dio noge. Dijete je okrenuto vama leđima, oslonjeno guzom na vaš prednji dio zdjelice. Pridržavajte ga jednom rukom u visini ramena, ujedno istom rukom usmjerite glavu djeteta i gornji dio trupa prema podu, dok drugom rukom lagano lupkate između lopatica, ne bi li ga potaknuli na kašalj i izbacivanje sadržaja.

Veću djecu držite ispod trbuha i nagnite ih prema naprijed uz lagano lupkanje između lopatica.

Što učiniti ako dijete ozlijedi usta?

Djeca u fazi intenzivnog učenja aktivnosti hoda često zbog gubitka ravnoteže završavaju na podu. Hodaju sa svojim bočicama i istraživajući uz malo nespretnosti mogu ozlijediti usta. U takvim situacijama roditelj vidi samo puno krvi, što ga dodatno može uplašiti. Važno je da ostanete pribrani.

Ono što trebate učiniti, dok ne dobijete pomoć liječnika, je da izvršite pritisak uz pomoć komadića gaze, bilo da se radi o jeziku ili usnici. Usnicu uz pomoć gaze pritisnite s obje strane isto kao i jezik. Ne ispirite ranu, bitno je da pritom zaustavite krvarenje, smirite dijete i potražite pomoć liječnika.

Što ako se dijete poreže?

Igrajući se, djeca se mogu raniti. Duboke rane mogu jako krvariti. Važno je da imate na umu da duboke rane ne ispirujete. Ako se nalazi strano tijelo, ne vadite ga jer možete dodatno otežati situaciju.

Uzmite čistu gazu ili komad čistog platna i stavite na ranu. Ranjeni dio podignite ako postoje znakovi prijeloma. Ranu zavijte, pazeći da je previše ne stegnete. Ne zaboravite na pipanje pulsa – koristite kažiprst i srednjak tijekom provjere pulsa. Puls pipajte ispod rane. Ako ga ne možete napipati, olabavite zavoj sve dok se puls ne pojavi te poduzmite sve ostale aktivnosti sukladno stanju šoka.

Kod manjih posjekotina i ogrebotina, kad je ozlijeđen površinski sloj kože, posjekotinu isperite vodom. Pri uporabi sredstava za dezinfekciju budite oprezni jer dijete može alergijski odreagirati na sastojak sredstva za dezinfekciju.

Što učiniti ako je dijete u stanju šoka?

U pojedine djece i bezopasna povreda može izazvati stanje šoka. U navedenim slučajevima, koji su pod utjecajem straha kojem je dijete nenadano izloženo, ono svojim vanjskim izgledom odaje stanje šoka. Puls je povišen, dijete je obliveno hladnim znojem, blijedo je i promijenjenog ponašanja. Stavite noge djeteta u povišeni položaj, kako bi poboljšali središnju opskrbu mozga. Utoplite dijete ako je potrebno.

Što ako dijete izgubi svijest?

Ako je dijete izgubilo svijest, ali diše, treba ga oprezno staviti u bočni položaj. Bočni položaj je položaj na stranu. Kod navedenog položaja treba zadovoljiti početne zahtjeve. Ruke djeteta trebaju biti uz tijelo, jednu nogu treba saviti u koljenu. Dijete se primi s obje ruke, pritom jednom rukom ga se prihvaća za rame, a drugom ga se pridržava u visini kuka suprotne noge, koja nije savijena, i lagano okrene prema sebi. U navedenom položaju glava se zarotira u stranu, ruka se stavlja pod lice, dok drugu ruku kao potporu stavljate ispod guze. U položaju na boku dijete je oslonjeno na unaprijed savijenu nogu i ruku, koja je pod glavom. Važno je znati da položaj na boku ima važnu ulogu, kako jezik ne bi skliznuo u ždrijelo ili kako povraćani sadržaj ne bi zatvorio prohodnost dišnih puteva.

Što ako dijete prelomi kost?

Ako se desi da vaše dijete iznenada prelomi kost, izbjegavajte promjenu položaja. Naime, svaka promjena položaja može biti bolna. Osnovno pravilo je rasteretiti mišiće i krvotok. Stoga ako je slomljena noga, rasteretite je uokolo postavljanjem deke, krpa ili jastuka.

Ako je slomljena ruka, položite povez, tzv. trokutastu maramu i svežite je uz tijelo. Ako je prijelom otvoren, krvarenje ili rana, pokrijte sterilnom gazom ili čistim ručnikom dok ne dobijete stručnu pomoć.

Što ako se dijete otrovalo?

Ako je dijete popilo otrovnu tekućinu ili lijek, odmah zatražite pomoć liječnika. Sve dok ne dobijete stručnu pomoć, ne dajte djetetu ništa jesti ili piti. Često se dešava da roditelji prisiljavaju dijete na povraćanje, no to ne činite. Važno je da budete pribrani i saznate što je dijete konzumiralo, količinu i vrijeme uzimanja bilo tekućine ili lijeka, kako bi mogli pomoći liječniku. 

Ako je koža djeteta došla u doticaj s otrovnim tvarima, obvezno isplahnite, tj. operite kožu s puno tekućine. Otrovne pare i plinovi mogu izazvati nedostatak zraka, stoga dijete izvedite na svježi zrak. Ako je potrebno, dajte djetetu umjetno disanje.

Kako dati djetetu umjetno disanje?

Prije davanja umjetnog disanja potrebno je očistiti dišne puteve. Rukom koja je umotana u gazu treba ukloniti eventualna strana tijela ili sadržaj koji je dijete ispovraćalo. U nos ili usta upuhnite zrak, ali pritom pazite da upuhnete toliko zraka koliko ima pri napuhanim obrazima. Previše zraka može štetiti jer se može desiti da želučana kiselina dođe u dišne puteve.

Što treba sadržavati putna ljekarna?

Putna ljekarna mora biti opremljena sadržajem koji će se koristiti tijekom puta u slučaju nužde. Stoga prije odlaska na odmor provjerite jeste li pripremili materijal za poveze, od lijekova trebate imati sredstva za snižavanje temperature, sredstva kod uboda insekata, protiv povraćanja, sredstva kod opeklina od sunca, sredstva za dezinfekciju rana.

Pomoćna sredstva kao što su škare za zavoje, pinceta, toplomjer, rukavice za jednokratnu uporabu.

Kod snabdijevanja putne ljekarne konzultirajte svog pedijatra jer on zasigurno s obzirom na dob vašeg djeteta i praćenje njegovog zdravstvenog stanja može dati najtočnije informacije. Nemojte zaboraviti da sredstva koja se nude na tržištu nisu jednako prihvatljiva za dijete od dvije godine ili za dijete od pet godina. Važno je da sredstva ne uzimate samovoljno ili po preporuci prijatelja, za savjete postoje stručnjaci koji vam mogu dati sigurne i pouzdane informacije.

Autorica teksta: Dr. sc. Dubravka Šimunović, prof. v. šk., Zdravstveno veleučilište u Zagrebu