Problemi sa spavanjem i kako ih riješiti

Problemi sa spavanjem i kako ih riješiti

Svejedno pokušavate li umiriti novorođenče ili se borite s dvogodišnjakom, koji se budi noću, postoje strategije koje mogu pomoći. Prirodno je očekivati da će vas vaša gladna beba buditi u pravilnim intervalima i tijekom noći, no kad je beba nešto starija, nadate se da će mirno prespavati cijelu noć. Nažalost sve bebe ne uhvate ritam dobrog spavanja noću same od sebe i najčešće se problemi sa spavanjem, koji se pojave rano, nastave i u djetetovoj drugoj godini i poslije. Neki se problemi pojave iz različitih razloga i na različitim uzrastima i fazama razvoja.

 

Zahtjevno novorođenče (0-3 mjeseca)

Vašu ste bebu upravo nahranili i znate da je pospana, no čim glavicom dotakne jastučić, počne plakati.

U čemu je problem?

Vaše novorođenče ne plače zato što je gladno. Ono silno želi spavati, ali još nije naučilo kako da se samo umiri i potrebno mu je da ga nježno ritmički ljuljuškate sve dok ne zaspi.

Moguća strategija

Već od rođenja možete pomoći novorođenoj bebi da se sama uspava i u tome je možete i ohrabriti. Pobrinite se da okolina u kojoj je vaša beba bude smirena i uspavljujuća: soba treba biti topla (oko 20 C) i bez propuha, svjetlo treba biti prigušeno, a buku treba smanjiti na minimum. Iz kreveta treba maknuti sve igračke jer bi joj mogle zasmetati ili joj privući pozornost i razbuditi ju. Bebu stavite u krevetić na spavanje dok je pospana, a ne kad je već zaspala – to će spriječiti stvaranje navike na može zaspati samo na vašim rukama. Ako počne plakati, govorite joj nježnim i tihim glasom, pjevušite, milujte je po glavici ili tapšajte nježno po leđima, ali je nemojte dizati iz krevetića. Kad se utiša i umiri, odmaknite se i najvjerojatnije će vaša beba steći pouzdanje u to da se može uspavati i sama.

 

Dnevna spavalica (3-4 mjeseca)

Vaša beba po danu spava mirno, spokojno i dugo, ali se čini da još uvijek misli kako je noć vrijeme za igru.

U čemu je problem?

Vaša beba još uvijek nije naučila razlikovati dan od noći.

Moguća strategija

Kada su sasvim male, bebe se bude svaka dva do četiri sata kako bi se hranile, bez obzira na to je li noć ili dan. No u dobi od oko 3-4 mjeseca njihov je želudac veći i mogu biti duže vrijeme bez hrane. Također više pozornosti poklanjaju okolini i uživaju u razdobljima igre. U toj dobi bebe najčešće redovito spavaju danju i ukupno odspavaju oko pet sati, a noći u prosjeku odspavaju oko 10 sati – no još uvijek ne “u komadu”, osim ako imate puno sreće!

Kako biste pomogli svojoj bebi da spava kad i svi ostali, trebate osmisliti određenu rutinu koja će joj pomoći da razlikuje dan od noći. Preko dana stavljajte je spavati negdje drugdje, a ne u njezin krevetić (npr. u kolijevku, na kauč ili u ogradicu). Neka dnevno spavanje traje najviše tri do četiri sata. Dok je budna, pobrinite se da bude aktivna, zabavljajte je uvijek otprilike u isto vrijeme, a kad morate nešto obaviti, držite je pokraj sebe u nosiljci ili na stolici, kako biste s njom mogli razgovarati.

Osmislite postupke i njihov redoslijed prije spavanja tako da postanu svakodnevna rutina, kako bi beba mogli povezati svoj krevetić s dugim noćnim spavanjem. Kupanje, milovanje i hranjenje neposredno prije spavanja obrazac je postupaka koji uspijevaju većini roditelja i beba. Ako se beba probudi noću, a ne treba je hraniti, izbjegavajte kontakt očima, ne pričajte joj i ne palite svjetlo.

 

Razdražljiva zbog zubića (5-8 mjeseci)

Kod većine beba prvi zubić izbije oko šestog mjeseca i samo malen broj beba prođe kroz tu fazu bez puno gunđanja, većina njih tada postane vrlo zahtjevna i razdražljiva.

U čemu je problem?

Upaljene desni čine vašu bebu pravim gunđalom i ometaju joj spavanje.

Moguća strategija

Provjerite je li doista izbijanje zubića ono što muči vašu bebu, a ne nešto drugo. Simptomi izbijanja zubića uključuju crvene obraze, žvakanje predmeta i slinjenje. Možete zamijetiti i blijede ili prozirne kvržice koje se pojavljuju na bebinim desnima.  Pokušajte stvar ublažiti tako da bebi date gristi posebne gumene igračke namijenjene upravo za to, a neke se čak mogu ohladiti u hladnjaku. Ohlađeno voće ili povrće, poput primjerice lubenice ili mrkve koje ćete dati djetetu da grize, također može pomoći, kao i dvopek ili tvrdi keks.

Za noćno spavanje možete u ljekarni potražiti neke homeopatske pripravke ili gel za mazanje desni  (koji najčešće sadrže blage lokalne anestetike). Katkad može pomoći i ako svojim prstom masirate bebi desni (sjetite se prije toga oprati ruke!). Kad ništa drug one pomaže, možete pokušati i s dozom paracetamola za bebe, koji će joj pomoći da zaspi, ali se prije toga posavjetujte s liječnikom. Kada se beba probudi, mazite je i nježno joj pričajte.

 

Buđenje iz navike (8-10 mjeseci)

Dva je sata noću, a vaša beba se budi radi noćnog hranjenja, iako vi znate da zapravo nije gladna.

U čemu je problem?

Beba je naviknuta na noćno hranjenje i budi se upravo radi noćnog zalogaja, te ne može bez toga ponovno zaspati.

Moguća strategija

Većina beba u dobi od devet mjeseci već jede zdravu i raznovrsnu hranu preko dana. Zbog toga noćno hranjenje više nije potrebno, no neke se bebe ne mogu odviknuti od noćnog hranjenja. Ako se beba probudi noću i plače, priđite joj i tješite je, ali je nemojte podići iz krevetića. Nakon kratkog tješenja otiđite i pričekajte minutu da biste vidjeli hoće li se umiriti. Ako ne, vratite se i tješite je još malo, a zatim opet napustite sobu i pričekajte još malo.

Nastavite tako, povećavajući intervale dok čekate da se smiri, sve dok beba ne prestane plakati i ne zaspi. Namjera je ovakvog postupka da beba nauči kako ste vi tu uvijek kad vas treba i zove, i da ćete je tješiti tako dugo dok ne zaspi. Također će naučiti da je nećete podignuti iz krevetića i hraniti. Možda će to potrajati neko kraće virjeme, ali ako budete uporni, beba će na kraju prospavati cijelu noć.

Ako vam se takva metoda ne sviđa i za to nemate živaca ili uvjeta (treba voditi računa da neke bebe zbog toga što su danju vrlo aktivne, i dalje imaju potrebu za dodatnim obrokom), a imate dovoljno strpljenja, možete nastaviti hraniti bebu noću, iako to nije njezina prava potreba. Pritom možete mlijeko zamijeniti čajem ili dati bebi sasvim malo mlijeka u bočici, koju može popiti i sama, nakon čega će brzo ponovno zaspati. Postupno će i sama beba smanjiti tu potrebu i prerasti tu naviku.

 

Žudnja za društvom (9-12 mjeseci)

Strah od odvajanja uobičajen je u dobi od devet mjeseci do godinu dana. To znači da dosad pravi noći spavač postaje noću pravi problem.

U čemu je problem?

Vaša beba počne vrištati onog trena kad je ostavite samu u sobi, a umiri se čim se vratite.

Moguća strategija

Strah od odvajanja znači da vaša beba mrzi kad je odvojena od vas. Ključ je u tome da se podsjetite kako je to samo faza u razvoju i da budete strpljivi sa svojom bebom. Omogućite joj dovoljno vremena da se pripremi za spavanje, ne požurujte je i zadržite pritom smirujući ugođaj.

Možete ostati sjediti u njezinoj sobi dok ne postane pospana i ne zaspi. Ako to radite, uvjerite se da je beba čvrsto zaspala prije nego što napustite sobu jer vas u protivnom može čuti i ponovno početi plakati sve dok se ne vratite. Tješilice poput dijela vaše odjeće (koji miriše na vas) ili toliko voljene plišane, mekane igračke, mogu pomoći. Uvijek ostavite vrata sobe pritvorena, a svjetlo izvan sobe upaljeno (može pomoći i prigušeno svjetlo u sobi uz nježnu i tihu glazbenu uspavanku).

 

Ranoranilac (12-18 mjeseci)

Neka djeca snažna karaktera bude se vesela i raspoložena za igru u cik zore. To se često događa u vrijeme naglog razvoja, kao što je primjerice vrijeme kad dijete počinje hodati.

U čemu je problem?

Čim se zraka danjeg svjetla probije kroz zavjese, vaše dijete zove i traži da ga izvadite iz krevetića.

Moguća strategija

Ostavite uz krevetić šalicu s vodom, neke slikovnice ili igračke koje dijete može dohvatiti i njima se zabaviti. Tako ćete dobiti još malo vremena za drijemanje. Možete također na prozore postaviti tamne i nepropusne zavjese, posebice ljeti. Pokušajte skratiti dnevno spavanje: potaknite dijete da spava prije ručka, a ne poslije, kako bi mu bilo potrebno više sna noću, pa će produžiti jutarnje spavanje.

Neka se djeca probude rano iako nisu dovoljno odspavala, pa će biti umorna samo nekoliko sati nakon ustajanja. Ako je to slučaj, pokušajte se ne obazirati na djetetove pozive – možda će ponovno zaspati. Ili pokušajte dijete spavati spavati pola sata ranije jer ako su djeca premorena, također se mogu buditi ranije.

No ako je dijete jednostavno jutarnji tip i budi se rano bez obzira na sve vaše pokušaje da ga zavarate kako bi duže spavalo, ako je uporno u zahtjevu da se digne, dignite se i vi, pa spavajte preko dana kad i dijete, da nadoknadite izgubljeni san.

 

Večernja igra (18 mjeseci i više)

Kako vaše dijete raste i postaje sve pokretnije, život postaje sve zanimljviji, pa dijete može početi odbijati odlazak na spavanje.

U čemu je problem?

Večernji odlazak na spavanje postaje prava borba jer dijete želi ostati budno kao i odrasli.

Moguća strategija

Bez obzira na to koliko energije ima vaše dijete, još uvijek mu je potrebno oko 11 sati noćnog sna kako bi pravilno raslo i razvijalo se. Budite čvrsti što se tiče spavanja i nemojte mu popustiti. Trik je u tome dam u vrijeme priprema za spavanje i uspavljivanje učinite što ugodnijim, kako bi to postalo nešto čemu se dijete veseli i jedva čeka. Ležerna rutina pri uspavljivanju također će mu pomoći da se umiri i opusti. Završite i prekinite sve burne igre u kojima dijete puno trči i skače barem sat prije nego što počnete pripreme za spavanje. Umjesto toga osmislite smirivanje zajedničkim čitanjem slikovnica ili nekom drugom mirnom aktivnošću. Pobrinite se da se i starija djeca u obitelji umire, kako ne bi ometala vaše mlađe dijete. Omogućite mu dugo kupanje s mnogo igračaka za igru s vodom, a kad je u pidžami, dajte mu jesti i piti prije nego što opere zubiće. Zadnju priču možete mu ispričati tihim glasom dok leži u krevetu.

 

Autorica teksta: Prof. Vesna Hrvoj, psihologinja i pedagoginja

(iz časopisa “Bebe”)