PREDNOSTI DRŽANJA KUĆNOG LJUBIMCA

PREDNOSTI DRŽANJA KUĆNOG LJUBIMCA

Postoji puno razloga radi čega je u obitelji dobro imati i kućnog ljubimca, ali pokušat ću ih svesti na nekoliko i detaljnije objasniti.

1. Uče djecu odgovornosti

Naravno da je najveća briga oko ljubimca odgovornost roditelja, ali budući da djeca uče promatranjem i kopiranjem, od roditelja će naučiti puno. Na koji način se treba odnositi prema životinji (oprezno i nježno, bez maltretiranja), da treba brinuti o hranjenju životinje, vođenje u šetnju, čišćenju pijeska ili kaveza i da im treba posvetiti vrijeme za igru i maženje. U većinu toga čak i djecu mlađu od 3 godine možete uključiti. Imam dvoje djece i praktički otkad su prohodali sudjeluju u hranjenju naših ljubimaca maca, ali i igri i maženju. Sudjelujući u obavezama oko ljubimca dijete uči kako i životinje, jednako kao i ljudi trebaju hranu, dom, vježbu i ljubav i time shvaća važnost empatije i suosjećanja.

2. Jačaju samopouzdanje

Kako? Tako što kod kuće imaju člana obitelji koji ih nikad ne kritizira i ne daje naredbe nego je uvijek tu da im pruži ljubav i društvo. Radi toga su djeca opuštenija u društvu ljubimca i često će se dogoditi da s njima rade ono što im je neugodno u društvu roditelja ili prijatelja (npr. djeca koja lošije čitaju će psu čitati priče jer će ga pas samo slušati bez kritike i prekidanja). Djeca koja se nauče vezati uz ljubimca poslije lakše stvaraju emotivne veze s ljudima. Osjećaju se sigurnije u društvu ljubimca, pogotovo ako roditelja nema kod kuće. Za probleme čudovišta ili raznih drugih strahova rješenje u našoj kući su mace koje patroliraju ispred vrata dječje sobe i ne daju nikome da uđu jer one sve vide i čuju i svi ih se boje.

3. Potpomažu zdravlju svih članova obitelji

Stručnjaci kažu da djeca koja rastu uz kućne ljubimce imaju manju sklonost razvijanju najčešćih alergija zahvaljujući izloženosti određenim bakterijama. Naravno, neka djeca su alergična na životinje, pa to treba uzeti u obzir prije odluke o nabavi ljubimca. Draganje, četkanje i maženje krzna ljubimca smanjuje stres te osjećaj usamljenosti i depresije kod djece i roditelja. Igranje sa psom ili mačkom podiže razinu serotonina i dopamina koji uzrokuju smirivanje i opuštanje. S druge strane, možete djetetu pokazati kako naučiti psa ili mačku trikove čime stimulirate dječju maštu i znatiželju, ali i veselje kod djeteta i ljubimca. Najveća prednost kućnog ljubimca je što će vas uvijek dočekati kod kuće oduševljen što ste se vratili i pružiti ljubav svim članovima obitelji koji će to dozvoliti. Na nama roditeljima je naučiti djecu primati ljubav kao i davati je, a s kućnim ljubimcem je to vrlo lako naučiti.

 

Ružica Resanović dr.med.vet

majka dvoje djece i dvije mačke