Obnovite ljepotu tijekom ljeta

Obnovite ljepotu tijekom ljeta

Ljeto je vrijeme kojem se svi veselimo – djeca završavaju sa školskim obvezama, zaposlenici konačno mogu predahnuti, majke s djecom mogu u miru provoditi vrijeme s članovima obitelji. Ima li u tom razdoblju mjesta za obnavljanje ljepote ili majke s bebama trebaju čekati svojih pet minuta?
Zasigurno tu dijelimo različita mišljenja: neki misle da s malom djecom nema predaha, dok druge malo više osvještene žene bave se mišlju da je ljeto idealno vrijeme za obnavljanje ženske ljepote.
Mišljenja teoretičara koji se bave mentalnim zdravljem tu nisu niti malo podvojena: svi oni tvrde da treba neovisno o životnim ciklusima i aktivnostima koje nam dodjeljuju životne uloge pronaći vrijeme za revitalizaciju tijela i duha. Svaki dan može biti godišnji odmor, svaki dan može sadržavati metode opuštanja i obnavljanja životne energije i vraćanja elana, na nama je da odlučimo je li nam to prioritet, neovisno hoće li to naša okolina tumačiti kao oblik samoljublja ili možda čak više od toga. Stoga krenimo redom. Važno je donijeti odluku da želite nešto učiniti tijekom ljetnog odmora za sebe jer koliko je vašim bližnjima drag odmor, toliko je i vama. Zapamtite, nitko ne voli žene koje se često proklamiraju kao žrtve, ako ništa onda zbog prigovaranja, nezadovoljstva, negativne energije i zapostavljenog izgleda.

Objavite svoju odluku

Najteže je donijeti odluku, nemojte težiti “stop odlukama”, odlukama od sutra, od iduće godine. Onog trenutka kada ste donijeli odluku, počnite je provoditi u djelo, obavijestite svoje ukućane da želite ovo ljeto svakodnevno provesti sat vremena na plaži bez djece, bočica, sokova i svih ostalih rekvizita koje morate nositi kao redovni inventar na plažu. Ne pribjegavajte odluci koja je usklađena s terminom kada vaše dijete spava jer osim vas dijete ima ostale članove obitelji koje bi trebalo dobro upoznati i oni njega – nije li to idealno vrijeme, okruženje i okolnosti – neka to bude potencijalni izgovor ako mislite da bi drugi oblici priopćavanja mogao izazvati negodovanje. Pokušajte pronaći kompromis kada to njima odgovara i kada je vaša beba budna i razigrana. Odlazak na plažu iskoristite na najbolji način, čitajte u hladu, plivajte, sunčajte se, neka to bude vrijeme u kojem će sva vaša osjetila maksimalno biti podražena i aktivirana.

Uživajte u morskim mineralima

More je izvor korisnih minerala, stoga iskoristite blagodati morske soli. Osim plivanja, koje vam može biti dodatni zamor uz sve obveze koje imate oko svog djeteta, možete uživati u blagodatima morske vode izležavajući se u plićaku.
Provodite samomasažu koristeći kamenje koje se nalazi pokraj vas dok uživate u blagodatima morske vode. Ako imate u blizini tuš, neka to bude kombinacija hladne vode iz tuša i morske vode – izmjenično korištenje morske vode i tekućeg tuša može doprinijeti osjećaju masaže i pojačati osjećaj zadovoljstva.

Opustite se na morskoj površini

Plivanje je blagotvorno sredstvo opuštanja i jačanja pojedinih mišićnih skupina. U moru, dok plivate ne mareći previše za stil, nastojte razgibati pojedine mišićne skupine, ojačajte mišiće leđa, što vam je zasigurno potrebno nakon bezbrojnih sati provedenih u savijenom položaju. Ujedno možete kružiti tijelom u vodi, razgibavati rameni obruč, mišiće natkoljenica, potkoljenica i stopala.
Relaksacija na leđima kao plutanje na vodi izvrsna je metoda opuštanja – uskladite disanje i prepustite se moru. Pritom usmjerite pozornost na frekvenciju disanja – neka ono bude usporeno i ravnomjerno, zaboravite na sve obveze koje vas očekuju u nastavku dana, neka to bude kratko, ali korisno vrijeme za prepuštanje osjećaju zadovoljstva i užitka. Osluškujte tišinu i sanjarite o aktivnostima, susretima, osluškujte zvukove i primjećujte boje koje vas okružuju.

Posvetite brigu kosi

Prije nego krenete na uljepšavanje, pripremite kosu – na tržištu imate različite preparate dostupne svima. Maslinovo ulje zasigurno neće iznevjeriti vaše očekivanje. Dobro izmasirajte vlasište i povežite neku od marama koja vam je draga. Tijekom boravka na moru sunce će učiniti svoje – bit će to dobar i kvalitetan pakung za vaše folikule vlasi. Maslinovo ulje će svojim djelovanjem riješiti naslage koje su se nakupljale tijekom godine na kosi i istodobno će hidratizirati osjetljivo i isušeno vlasište. Nakon cjelodnevnog tretmana kosu operite šamponom.

Piling za ruke i noge

Ruke prezaposlene majke teško dolaze na red, najčešće za manikuru nemate vremena, što je slično i s pedikurom. Stoga tijekom boravka na plaži iskoristite fini sitni pijesak kojeg ima u obilju. Ruke i noge namažite hidratantnom kremom i zaronite u pijesak masirajući ruke, pojedino svaki od prstiju, a nakon toga stopala. Tako ćete napraviti izvrstan piling te očistiti kožu od odumrlih stanica i omogućiti rukama i nogama da uživaju u blagodatima mora i sunca.

Na povratku kući

Nakon tretmana na morskoj plaži dobro je okončati tretman kod kuće. Može vam se desiti da je sunce učinilo svoje te osjećate alergijske reakcije izazvane suncem ili pojačanim znojenjem. Crvenilo kože i neugodni osjećaj svrbeža situacija je koja može pokvariti opći dojam. Ne očajavajte, pripremite pripravak iz kućne ljekarne. Uzmite nekoliko jagoda i napravite pire, pomiješajte s jednom vrećicom zelenog čaja i dodajte žličicu maslinovog ulja. Jagode će napraviti blagi voćni piling, zeleni čaj antioksidantno djelovati na kožu, a maslinovo ulje izvršit će izvrsnu hidraciju kože. Masku nanesite na lice i držite je najmanje 15 minuta. U međuvremenu pripremite hladan i osvježavajući napitak – izbjegnite gazirane napitke. Prirodna voda s kriškama limuna i naranče uz kockice leda može biti vrlo ukusno i osvježavajuće. Nakon što ste popili osvježavajući napitak, skinite masku s lica i namažite ga hidratantnom kremom. Nakon hidratacije lica napravite hidrataciju kože cijelog tijela. Budite svoj majstor, uzmite krastavac, sitno ga narežite, prelijte decilitrom vode te nakon sat vremena procijedite. Ulijte dobivenu tekućinu u bočicu sa sprejem i nakon tuširanja raspršite tekućinu po mjestima koja su najviše bila izložena sunčevim zraka. U krastavcima se nalazi silika, koja djeluje protuupalno i umirujuće na epidermu.
Nakon uljepšavanja priuštite si kavu ili napitak koji volite, uz zvukove glazbe koju volite ili pjevušeći neku vama dragu pjesmu, dotjerajte obrve i uredite nokte. Nakon uljepšavanja bit ćete spremni za nove obveze u obitelji, a vaša obitelj će biti iznenađena neopisivom promjenom koja se ne mora vidjeti, ali će se zasigurno osjetiti.

Autorica teksta: Dr. sc. Dubravka Šimunović