Noćno mokrenje

Noćno mokrenje

Zašto se događa i kako ga spriječiti?

Autor teksta: Prof. dr. Milan Stanojević, dr. med., pedijatar (iz časopisa “Bebe”)

 

Noćno mokrenje je neugodno za dijete i može poljuljati njegovo samopouzdanje. Najbolji način da se izbjegnu štetne posljedice na psihu je pomoći djetetu u njegovom nastojanju da prevlada nastalu situaciju ili da se nauči živjeti s ovom neugodnom pojavom. Roditelji moraju znati da je noćno mokrenje čest zdravstveni problem, koji će uz njihovu pomoć dijete sigurno prevladati ili makar ublažiti. Evo nekoliko savjeta:

  • Usredotočiti se na problem noćnog mokrenja

Prestanite objašnjavati ili kažnjavati dijete. Budite svjesni činjenice da dijete ne može kontrolirati noćno mokrenje te da ono nije krivo za problem koji ima, te će stoga okrivljavanje ili kažnjavanje djeteta samo pogoršati bolest.

  • Budite strpljivi i pružite djetetu potporu

Često je potrebno ohrabriti dijete, pružajući mu nadu da je bolest prolazna te da ju je moguće savladati. Ne činite nakon svakog noćnog mokrenja “slučaj” jer to zasigurno neće pripomoći rješenju problema.

  • U obitelji je potrebno osnažiti pravilo “ne zadirkivanja”

Nikome u obitelji nije dozvoljeno zadirkivati dijete zbog noćnog mokrenja, a problem ne treba razmatrati pred svim članovima obitelji, već u četiri oka s djetetom.

  • Podržite odgovorno ponašanje i odgovornost kao način ponašanja

Pomognite djetetu shvatiti da je održavanje suhoće noću njegova odgovornost, a ne odgovornost roditelja. Uvjerite dijete u to kako mu želite pomoći u prevladavanju problema. Svakako pomognite djetetu tijekom čišćenja nakon noćnog mokrenja. Učinite čišćenje nakon noćnog mokrenja jednostavnim. U tome će sigurno pomoći uporaba plahti koje se lakše peru, nepropusnih pokrivača za krevet te sobnih osvježivača zraka.

 

Kako spriječiti noćno mokrenje

Osim emocionalne potpore djetetu, možete poduzeti mnogo toga što će smanjiti broj noćnih mokrenja. Evo nekoliko korisnih savjeta.

Smanjite večernji unos tekućine. Ne preporučuje se davanje tekućine oko dva sata prije odlaska na počinak.

Svakako podsjetite dijete kako bi otišlo u zahod prije odlaska na spavanje. To neka postane dio svakodnevnog rituala.

Nastojte dijete naučiti da se noću probudi i ode u zahod. Umjesto da se usredotočuje na to kako će noć biti suha, dijete valja naučiti da jednom noću ode u zahod kako bi se pomokrilo, što neće biti lagana zadaća.

Nastojte osigurati da mjesto na kojem dijete spava bude blizu zahoda. Po mogućnosti nastojte da na putu od mjesta na kojem dijete spava pa do zahoda ne bude nikakvih prepreka, a katkada je dobro omogućiti da se dijete može pomokriti u sobi u kojoj spava, ako nije dostupno nikakvo drugo rješenje.

Pohvalite dijete ako je uspjelo u tome da ostane suho. U neke djece je vođenje dnevnika samokontrole noćnog mokrenja dobra i poticajna metoda smanjenja učestalosti noćnog mokrenja. Nakon nekoliko unaprijed dogovorenih dana, kada je dijete suho uzastopce, valja dogovoriti način nagrađivanja.

U nekim slučajevima potrebno je razmotriti uporabu pelena. Neki vjeruju da je pelene potrebno izbjegavati jer one smanjuju motivaciju za ustajanje noću i korištenje zahoda. Drugi pak smatraju da se na taj način povećava samopouzdanje djeteta i njegova neovisnost. Najbolje se je posavjetovati s liječnikom prije primjene ovog savjeta.

 

Zbog čega se javlja noćno mokrenje?

Prije odgovora na ovo pitanje dobro je znati nekoliko detalja, kao što su: je li dijete mokro svaku noć i nema uopće “suhih” noći od dobi kada se je očekivalo da će kontrolirati mokrenje noću, ili je problem nastao nakon razdoblja bez noćnog mokrenja, odnosno “suhih” noći. Naime u djece koja nikada u životu nisu bila “suha” noću, radi se o primarnom noćnom mokrenju, a kod onih koji su bili suhi i počeli su noću mokriti u krevet, radi se o sekundarnom noćnom mokrenju. Ta je situacija pomalo neobična i češće je uzrokovana nekom bolešću ili stanjem, kao što su psihička trauma ili stres. Samo oko 10% djece ima sekundarno noćno mokrenje, dok ostatak otpada na djecu s tzv. primarnim noćnim mokrenjem. U djece s primarnim noćnim mokrenjem nakon liječničkog pregleda i laboratorijskih nalaza mokraće i krvi obično se ne pronađe razlog te pojave. Poznato je da jedno od petero djece u dobi od pet godina noću mokri u krevet. Je li to stvarno bolest?

 

Uzroci noćnog mokrenja

Noćno mokrenje primarnog tipa (dakle ono od kojeg pati oko 90% djece koja noću mokre u krevet) obično je češće u obiteljima. Uvijek će se u obitelji naći netko tko je noću mokrio u krevet. Češće noću u krevet mokre muška od ženske djece, a odnos je gotovo dva naprama jedan. Obzirom na obiteljsku pojavu noćnog mokrenja, vrlo je vjerojatno da se radi o nekom genetskom poremećaju, koji za sada nije dokazan. Vrlo je popularna teorija kako djeca koja noću mokre u krevet imaju nezreliji živčani sustav koji sporije dozrijeva. Kada je mokraćni mjehur pun, u okolnostima budnog stanja u mozak dopiru signali koji nas upozoravaju da je mokraćni mjehur potrebno isprazniti, a noću bi mozak trebao poslati signale da se mokraćni mjehur ne treba ispražnjavati, što se ne događa ako je živčani sustav nezreo. Druga je teorija da su djeca koja mokre u krevet noću jaki spavači, tj. da imaju tako dubok san da ne mogu zadržati mokraću kada se mokraćni mjehur napuni i obično se pomokre tijekom prve polovine noći. Vjerojatno bi se i ovaj problem sa spavanjem mogao objasniti kao posljedica nezrelog živčanog sustava. Neki smatraju da djeca koja noću mokre u krevet imaju poremećaj funkcioniranja mokraćnog mjehura, koji je manjeg kapaciteta od djece koja noću ne mokre u krevet.

 

Što treba poduzeti kada dijete noću mokri u krevet?

Najprije morate razgovarati sa svojim liječnikom (najčešće pedijatrom, obiteljskim liječnikom ili liječnikom školske medicine). Katkada taj razgovor za roditelje može izazivati nelagodu, te je donošenje odluke o tome da se razgovor obavi katkada traumatično i teško za roditelje. No kako bi se isključile bolesti koje mogu uzrokovati noćno mokrenje, prvi korak svakako mora biti razgovor s liječnikom. Liječnik će dijete pregledati, te će nakon toga odrediti neke laboratorijske pretrage. Liječnik će svakako pogledati dob djeteta, te neće pretjerano reagirati ako se radi o djetetu mlađem od pet godina. Potom će pitati o učestalosti noćnog mokrenja, te o tome kada dijete postaje mokro: u prvoj ili drugoj polovini noći. Također će pitati o količini popijene tekućine i o navikama djeteta što se tiče pijenja tekućine. Također će se postaviti pitanje i o zatvoru stolice, koja može pritiskati na mokraćni mjehur i izazivati poremećaje u njegovu ispražnjavanju. Svakako će biti upita o tome je li dijete duboki spavač i javljaju li se tijekom sna razdoblja kada dijete ostaje bez daha (apneja), tijekom koje može ispustiti mokraću nekontrolirano. Pregledom mokraće može se ustanoviti sumnja na postojanje upale mokraćnih puteva, šećerne bolesti ako je pozitivna glukoza u mokraći, dok specifična težina mokraće govori o sposobnosti bubrega da koncentriraju mokraću, te posredno i o radu stražnjeg režnja žlijezde hipofize.

U djece koja su imala neku traumu (polazak u školu, neugodno iskustvo u obitelji, rastava roditelja i sl.) katkada se može javiti sekundarno noćno mokrenje, a tada će uz odgovarajuću psihološklu pomoć dijete nakon nekog vremena prestati noću mokriti u krevet.

U većine djece noćno mokrenje prolazi s dobi, no tijekom tog neugodnog razdoblja potrebno je djetetu pružiti svu roditeljsku pomoć i potporu.

 

Kada je potrebno tražiti pomoć liječnika?

Ako je obitelj svjesna da dijete mokri u krevet i nada se da će problem proći kao što je prošao i nekom od roditelja, tada se može čekati. Katkada je teško prati plahte, pidžame, krevete, ostalo rublje, ali ako se zna da je problem prolazan, tada jednostavno valja izdržati. Sa svakom godinom oko 15% one djece koja mokre u krevet prestaje mokriti u krevet bez liječenja, “odrastajući”, a do dobi od 18 godina još uvijek oko 1% do 2% djece noću mokri u krevet.

Kada noćno mokrenje postaje opterećenje za društveni život djeteta, tada će roditelji ili dijete samo zatražiti liječničku pomoć. Najbolje je to učiniti u trenutku kada je dijete motivirano da se problem riješi jer će tada i uspjeh liječenja biti bolji.

 

Kako pomoći djetetu koje ima noćno mokrenje?

Nažalost nema nekog univerzalnog lijeka ili postupka koji bi riješio problem noćnog mokrenja. Nema mnogo istraživanja o uspješnosti različitih načina liječenja noćnog mokrenja. Noćni alarmi koji bude djecu u trenutku kada su se pomokrila u krevet su prilično učinkoviti u usporedbi s psihološkim postupcima i lijekovima. Postoje različiti modeli alarma, a zajedničko im je to da kada senzor otkrije mokro, počne alarmirati i tako vježbati mozak koji neće uzrokovati stiskanje mokraćnog mjehura i oslobađanje mokraće (mokrenje), tako da dijete ostaje suho. Nakon nekog vremena djeca ostaju suha i onda kada alarm više nije uključen. Alarme je obično potrebno koristiti mjesecima prije nego se ovaj sretan završetak dogodi. U ovaj način liječenja uključeni su roditelji koji moraju sa svojim djetetom otići u zahod nakon buđenja i isključivanja alarma. Ovaj način liječenja iziskuje veliko posvećivanje, kako sa strane djeteta, tako i sa strane roditelja. I druga strategija buđenja djeteta za oko dva do tri sata nakon što je zaspalo kako bi se popiškilo, prilično angažira roditelje. Ograničavanje tekućine nakon večere je također jedna od strategija postupanja, no ako je dijete doista žedno, potrebno mu je dozvoliti pijenje tekućine, kako bi utažilo žeđ.

Neki smatraju da je vježbanje zadržavanja mokraće danju prilično dobar način da se poveća kapacitet mokraćnog mjehura. Odgoda mokrenja nakon što se osjeti potreba za mokrenjem može trajati od pet do 45 minuta.

Davanje lijekova je još jedan od načina. Stari lijek je antiepresiv imipramin, koji bi trebao pomoći kod jakih spavača, smanjujući dubinu sna, a nešto noviji je hormon desmopresin, koji će smanjiti proizvodnju mokraće noću. I jedan i drugi lijek su katkada učinkoviti dok se uzimaju, no nakon prestanka njihovog uzimanja noćno mokrenje se može vratiti. Katkada uzimanje lijekova može koindicirati s prirodnim prestankom noćnog mokrenja (ono bi ionako prestalo), te se uspjeh pripisuje lijekovima.

 

Što još možete učiniti za dijete koje noću mokri u krevet?

Možete mu pružiti puno roditeljske ljubavi i razumijevanja. U razgovoru ga možete utješiti da će ono prerasti problem, odnosno da će se odrastanjem problem sam po sebi riješiti. Bez obzira na svu frustraciju koju noćno mokrenje izaziva kod vas i kod vašeg djeteta, nikada ga nemojte kažnjavati zbog noćnog mokrenja. Treba ga tješiti kako mnoga djeca imaju slične probleme, što mu može pomoći da se osjeća manje poniženim i nesretnim. Roditelje također treba utješiti i reći im da u dobi od pet godina dvoje od desetoro djece ima taj problem. Pitanje je, radi li se doista o bolesti.