Neugodnosti na plaži i u moru

Neugodnosti na plaži i u moru

 

 

 

NA PLAŽI

Meduze i morski ježevi

Opekline i ubodi uzrokuju žarenje, crvenilo, otok i u najtežim slučajevima bljedilo, mučninu, povraćanje, poteškoće s disanjem i loše opće stanje. Ove opće reakcije na sreću nisu česte, ali su po život opasne, te je unesrećeno dijete potrebno što prije odvesti liječniku jer o tome ovisi ishod bolesti.

Što učiniti?

  • Kako biste izbjegli moguću infekciju kože, potrebno je pažljivo oprati bolni dio i paziti da ne dođe u ponovni dodir s pijeskom ili nečistoćama.
  • Kod uboda morskih ježeva potrebno je iglicu zaostalu u koži što prije izvaditi, kako ne bi došlo do reakcije organizma na strano tijelo ili do bakterijske infekcije na mjestu uboda.
  • Kako bi se smanjilo žarenje i svrbež, pomažu hladni oblozi, što manje trljati opečeno mjesto, a ako su dostupni, vrlo dobro djeluju antihistaminici u obliku sirupa ili tableta.

Morska vlasulja

Vlasulja izgleda poput velikog cvijeta pričvršćenog za kamen i ima dugačke, lelujave vlati. Sadrži tvar koje nadražuje kožu, a koju vlasulja ispušta u slučaju dodira. Živi u plićacima toplih, a pogotovo tropskih mora. U Jadranu ima vlasulja i one predstavljaju potencijalnu opasnost. Djetetu je potrebno pokazati kako ona izgleda i upozoriti ga na opasnost od kontakta s njom.

U slučaju kontakta s vlasuljom na koži se pojavljuje crveni otok s mjehurićima. Dijete osjeća pečenje i svrbež pa čak i bol. Obično se javi crvenilo i oteklina na mjestu uboda, praćena jakom boli, a nakon kratkog vremena javlja se blijedo uzdignuće, najčešće kao vjerni otisak kontakta s lovkom. Mogu nastati mjehuri, kraste i ožiljci, a kao dugotrajne posljedice česte su promjene boje kože. Kod osjetljivije djece može doći i do bljedila, mučnine, povraćanja, lošeg općeg stanja, te rjeđe do poteškoća s disanjem, bolova u trbuhu i grčeva u mišićima, pa čak i anafilaktičkog šoka.

Što učiniti?

  • Bolno mjesto dobro isprati morskom, a ne običnom vodom, ali pazeći da ne trljate opečeno mjesto. Trljanjem i ispiranjem običnom vodom ćete pogoršati stanje.
  • Ukloniti dijelove žarnica sterilnom pincetom. Ako kod uklanjanja ne uspijevate sami ili se dijete žali na bolove, potražite liječničku pomoć.
  • Na bolna područja stavite obloge od alkohola ili octa i držite ih na bolnom mjestu oko pola sata, kako bi se fiksirale i onesposobile preostale žarnice. 
  • Ako su simptomi opći i ozbiljniji ili ste primijetili da se koža zagnojila, bolje je što prije odvesti dijete liječniku.

Autor teksta: Prof. dr. Milan Stanojević, dr. med., pedijatar

Oznake: djeca, djeca.hr