Naučite dijete plivati

Naučite dijete plivati

Osnovno pravilo je ne provoditi aktivnost nasilno, ako se dijete boji vode zasigurno ćete teško uspjeti u svojoj namjeri. Pokušajte postupno dijete navikavati na blizinu vode, iskoristite sve rekvizite koje ste ponijeli na more: kantice, bazen s vodom…
Privikavanje na vodu može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Imajte na umu da vrijeme provodite u zajedničkom druženju, uz postupno “približavanje” i raznolike igre u kojima je aktivnost usmjerena na vodu i druženje uz pomoć vode.

Igre lovice u plićaku

Plićak je idealno mjesto za imitativne igre. Jedna od njih je igra lovice. Započnite igru ležeći u plićaku, pri čemu se s male udaljenosti polako šuljate prema djetetu. Navedenu igru možete upotpuniti laganim prskanjem, dok vaše dijete trči pokušavajući vas uloviti.

Vježbe disanja pod vodom

Neka vaše dijete istražuje dno plićaka, tražite zajedno male račiće. Pritom imajte na umu da potraga za morskim životinjicama može biti dobar način da stekne vještinu uranjanja glave pod morsko dno. Nastojte da vježbu ne provodi zatvorenog nosa, već mu obratite pozornost na disanje. Izmjena udaha i izdaha sastavni je dio vježbe, tj. igre koja je ujedno izvrsna priprema za daljnje aktivnosti plivanja. Imajte na umu da vježbu radite u plićaku u kojem se dijete osjeća dovoljno sigurno tijekom igre.

Otpuhivanje vjetrenjača

Vježbe disanja posebice su korisne i metodološki potrebne kako bi dijete pripremili za aktivnosti pod vodom. Organizirajte malo natjecanje među članovima obitelji, pri čemu se usmjerite na igru kojoj je cilj bez doticanja ruku odgurnuti male vjetrenjače koje možete zajedno napraviti od papira uz jasni naglasak na upuhu i ispuhu zraka tijekom igre. Ne zanemarite vrijeme potrebno za odmor između upuha i ispuha.

Igra podmornica

Ponudite svom djetetu igru podmornica. Ako ne zna što su podmornice, pokušajte mu objasniti. Dobro je demonstrirati igru uz pomoć malih naprava. Nakon predigre zajednički odigrajte susret podmornica uz jasne naputke da morate staviti glavu u vodu želite li biti poput podmornica. Dobro je da zajednički roditelji demonstriraju svom djetetu isto te nakon viđenog ponudite sudjelovanje u igri.

Igra skrivača

Dogovorite se s djetetom da se tijekom boravka u vodi sakrijete nekom od članova obitelji. Držite dijete u naručju i lagano zaronite pod vodu tijekom igre i izgovarajte neku od poznatih brojalica “vidi me, vidi me”.

Traženje dragulja

Iskoristite neku od poznatih priča koje voli vaše dijete i potaknite ga da svi zajednički tražite dragulje koje je izgubio princ. Igru prilagodite stečenim sposobnostima djeteta, potičući ga da traži dragulje s ručicama koje su oslonjene na morsko dno, dok noge odiže od podloge.

Igra glisera

Uz pomoć koluta za napuhavanje, a kasnije narukvica, potaknite dijete da se držeći za jedno od navedenih pomagala igrate glisera. Objasnite mu da su noge poput propelera, stoga ih treba odizati, tj. lupkati, kako bi se gliser kretao.

Kraul tehnika

Kraul tehnika je metoda u kojoj je glava u vodi uz naizmjenični udah i izdah te sinhron rad ruku. Navedena tehnika je zasigurno vrlo složena za početnika i zahtijeva duže razdoblje vježbe, koji teško možete postići tijekom godišnjeg odmora.

Prsna tehnika

Prsna tehnika je idealna za malene početnike. Ona ne zahtijeva položaj glave u vodi. Stoga kroz igru pokušajte naučiti dijete prsnoj tehnici plivanja. Ako ste neke od gore navedenih igrica uspješno savladali, ako se vaše dijete ne boji vode, stekli ste uvjete da vaše dijete propliva tijekom boravka na moru.
Tijekom igre možete koristiti kolute na napuhavanje, koje stavite na noge, ili narukvice koje su umjesto na ručicama smještene na nogama. Zasigurno će to djetetu biti zanimljivo i kroz navedeno ga potaknite da što više angažira ručice uz naglasak na polaganim pokretima i kontroli disanja koju je savladalo u predvježbama.

Sinhroniziranje rada ruku i nogu

Nakon što je dijete savladalo gore navedenu vježbu, potičite ga da usmjeri pozornost na rad ruku i nogu. Pokušajte mu navedeno zorno prikazati na vlastitom primjeru, neka vidi kako vi to radite i što sve radite dok plivate. Ponudite mu igru guranja lopte. Loptu na napuhavanje ili rukavicu za vodu stavite ispred lica djeteta, pritom kontrolirajte kako sinhronizira rad ruku i nogu.

Plivajte zajedno

Plivanje treba biti zadovoljstvo, razonoda i užitak, stoga plivajte svi zajedno. U samom početku plivajte u plićaku onoliko dugo koliko je to vašem djetetu potrebno. Nemojte inzistirati, iako je dijete pokazalo sigurnost, odlazak u dublju vodu. Imajte na umu da je početnik i da u svakom trenutku treba imati osjećaj sigurnosti i kontrole. Potičite ga i bodrite kroz svaku od navedenih igara. Vaša podrška i druženje najbolje je potkrepljenje za usvajanje nove aktivnosti.

Autorica teksta: Dr. sc. Dubravka Šimunović, prof. v. šk., Zdravstveno veleučilište u Zagrebu