MJESEČARENJE KOD DJECE

MJESEČARENJE KOD DJECE

Nekoliko sati nakon odlaska na spavanje pronalazite dijete kako zbunjeno baulja po kući? Ako imate dijete koje mjesečari, niste jedini. Ustajanje iz kreveta, noćne šetnje i obavljanje jednostavnijih radnji specifične su za mjesečare.

ŠTO JE MJESEČARENJE?

Mjesečarenje je poremećaj sna, pojava koja pogađa oko 15% djece i tinejdžera. Najčešće se javlja u razdoblju od treće do sedme godine te u tinejdžerskoj dobi prestaje.

Djeca koja mjesečare ponašaju se kao da su u budnom stanju ali njihov mozak je zapravo cijelo vrijeme u dubokom snu, te se oni idućeg dana ne sjećaju svog mjesečarenja. Njihovi pokreti usporeniji su od uobičajenih, zbunjeniji su, a oči, ako ih drže otvorenima, imaju zrcalan pogled, gledaju kroz ljude i ne prepoznaju ih. Mjesečarenje može trajati od 5 do 20 minuta. Najčešće se javlja sat-dva nakon odlaska na spavanje.

Mjesečarenje se ne odvija svakodnevno već u nepravilnim vremenskim razmacima i nije ga moguće predvidjeti. Smatra se da su uzroci često genetski, veća je vjerojatnost da će dijete mjesečariti ako netko od članova obitelji mjesečari ili ima noćne strahove, no to nije nužno tako. Još neki od mogućih razloga su umor, stres i anksioznost, poteškoće sa spavanjem, bolest ili uzimanje nekih lijekova..

Za vrijeme mjesečarenja dijete može obavljati neke sasvim jednostavne i bezopasne radnje kao što je ustajanje iz kreveta i mirno sjedenje na njemu, ali može i hodati po kući, govoriti (obično besmisleno i nerazgovijetno mumljanje), jesti, obavljati neke radnje poput presvlačenja ili obavljanja nužde. U ekstremnim slučajevima može i izaći iz kuće i šetati uokolo.

 

KAKO POSTUPITI AKO VAŠE DIJETE MJESEČARI?

Dijete koje mjesečari nije svjesno onoga što radi jer zapravo mozak mu još uvijek spava. Iz tog razloga mjesečarenje može biti vrlo opasno pa je nužno dobro osigurati dječju sobu-zaključavati vrata stana i ukloniti opasne/oštre predmete koje bi dijete moglo dohvatiti kako ne bi došlo do ozljeda. Prozore je poželjno prekriti zavjesama, a dijete neka ne spava na krevetu na kat.

Nemojte buditi dijete koje mjesečari i ne pokušavajte voditi razgovore s njim, već ga blago usmjerite nazad prema krevetu. Buđenje mjesečara ne mora biti toliko opasno kako se ranije vjerovalo, no ako probudimo djecu koja mjesečare ona često reagiraju agresivno, a manja djeca prepadnu se i izbezume. Buđenje je potrebno prvenstveno ako može spriječiti ozljedu. Također, kada jedna epizoda mjesečarenja završi, možete nježno probuditi dijete kako bi spriječili potencijalnu novu epizodu.

Kako biste mogućnosti mjesečarenja sveli na minimum kod djeteta pokušajte razviti rutinu odlaska na spavanje i buđenja u isto vrijeme. Spavaća soba neka bude zamračena, te osigurajte djetetu tiho i mirno okružje za spavanje. Pomoći mogu i umirujući rituali prije spavanja kao što su topla kupka, čitanje ili slušanje glazbe. Neka dijete na spavanje ne odlazi gladno ili žedno, ali isto tako neka obavi nuždu jer pun mjehur može potaknuti mjesečarenje. Osigurajte djetetu dovoljno sna, pa ako se zbog mjesečarenja ne uspije naspavati noću, neka radije spava dulje idućeg jutra.

Mjesečarenje nije potrebno liječiti jer ono u najvećem broju slučajeva prolazi samo od sebe u pubertetu ili kada dijete odraste. Važno je da ostanete mirni i ne paničarite jer vaše panične reakcije mogu samo izazvati strah kod djeteta.

Mjesečarenje nije znak da s djetetom nešto nije u redu, ne ukazuje na emocionalne niti psihičke poteškoće. Ipak, djetetov liječnik bi trebao biti upućen u problem i pratiti ga te vas savjetovati ako procjeni da su potrebne terapije.

Lucija Zidić