MARKO I LJUBO PRIPREMAJU ROŠTILJ

MARKO I LJUBO PRIPREMAJU ROŠTILJ

Bio je lijep dan. Marko i Ljubo odmarali su ispred vikendice. Nisu planirali ništa raditi. Marko je ispunjavao križaljku na terasi a Ljubo je drijemao ležeći na ležaljci. Zazvonio telefon. Ljubo se preplašio i pao s ležaljke. Mahao je rukama da mu Marko pomogne, ali on je krenuo prema telefonu i javio se. S druge strane bilo je mnoštvo glasova pa nije shvatio tko ga zove. Brzo mu je postalo jasno da takvu buku može napraviti samo teta Matilda i njena obitelj. Najavili su da dolaze. Tetinu obitelj čine tetak Joža, mala Milica, štreber Jura, pas Piki koji stalno laje i juri po livadama i ruši sve pred sobom. Piki je poznati po svojoj nespretnosti. Kao i Ljubo. Ali Ljubo barem počisti nered iza sebe.

Marko je prišao Ljubi i rekao mu da dolaze gosti. Ljubo nije bio oduševljen. Pogotovo kad je čuo da dolazi Piki. Nije bilo vremena za raspravu jer je trebalo što prije smisliti što će pripremiti za tetu Matildu i njenu obitelj. I Pikija naravno. Ljubo i Marko su uvijek bili dobri domaćini. Marko je izvadio komad papira, napravio je tablicu s imenima gostiju i pored svakog imena napisao tko što voli jesti.

Teta Matilda

-jede sve

-obožava da joj hrana bude u bojama

-nikad nije odbila ni predjelo, ni glavno jelo ni desert…

– voli kritizirati

Tetak Joža

-vegetarijanac

-sve mu je neslano

-voli jesti vrelu hranu i uvijek srče juhu

-vječito nezadovoljan i gladan

Kći Milica

-jede samo slatko

-ponekad pojede i komad mesa

-povrće ne jede nikada

Sin Jura

-ne jede juhu

-mrzi slatko

-obožava gljive i sir

– hrana mora biti posebno servirana

-smatra da je dekoracija važnija od okusa

Pas Piki

-jede gotovo sve ovisno o raspoloženju

Ljubo i Marko su gledali papir i znali su da ih čeka puno posla. Treba udovoljiti tako kompliciranim gostima.

Odlučili su skuhati gustu juhu od povrća (najbolje špinat), napraviti ražnjiće, za desert slane i slatke kiflice. I puding za Ljubu. Naravno, trebalo je pripremiti i predjelo. Odlučili su se za sir, šunku i masline.

Ljubo i Marko zadovoljno su se pogledali. To je to. Marko je čistio špinat, gljive, papriku i tikvice. Ljubo je pripremao meso. Odlučio je napraviti ražnjiće i to tri vrste jer neki gosti obožavaju meso, neki ga ne jedu a neki vole i povrće i meso. Marko je stavio kuhati krumpir.

On mu je trebao za juhu i za prilog. Dok je Marko kuhane listove špinata pasirao, krumpir narezan na kockice bio je gotov. Kuhani krumpir pomiješao je sa pasiranim špinatom i mutio ih mikserom. Nakon toga smjesu je stavio u posudu, dolio vode i dvije kockice za juhu. Kad je juha bila gotova pripremio je predjelo. Na jedan pladanj poslagao je komadiće sira, masline i rajčice. To je bilo za tetka Jožu. Na drugom pladnju napravio je cvjetiće od šunke i sira s maslinom u sredini.

Ljubo je pureće i svinjske komade mesa narezao na sitne komadiće i stavljao ih na štapiće za roštilj. Na nekim štapićima bilo je samo meso, na nekim meso, paprika, gljive i tikvice, a na nekima samo tikvice, gljive i paprika.

Dok se meso peklo Ljubo je radio krumpir salatu. Nije bilo komplicirano. Osim krumpira potrebno mu je bilo sol, papar, češnjak i peršin. Krumpir salata bila je brzo gotova i čekala je goste. Ali desertu još nije bilo ni traga. Ljubo je postao nervozan. Nije znao da je Marko već pripremio tijesto. Tijesto za kiflice čekalo je u plastičnoj posudi. Slane kiflice trebale su biti punjene sirom, a slatke pekmezom od šljiva. Na prozoru se hladio skuhani puding od vanilije. To je trebao biti desert. Ljubin. Ljubo uvijek nakon stresa jede puding od vanilije. Marko je napunio kiflice i stavio ih peći. Juha je bila odavno kuhana, a krumpir salata gotova. Predjelo je već čekalo servirano na stolu.

Automobil se zaustavio. Prvo je izjurio pas Piki koji je poletio ravno prema roštilju. Ljubo je zgrabio pladanj s mesom i potrčao prema stolu no Piki je potrčao za njim. Čak ga je uspio uloviti za hlače i otrgnuti komadić tkanine. Iz auta je izašla teta Matilda koja je zahvalila Marku i Ljubi što su je pozvali na ručak. Zaboravila je da se na ručak pozvala sama.

Iza tete Matilda izašao je štreber Jura koji je nakon što je čuo što će sve biti servirano zbrajao kalorije i tetu Matildu živcirao. Joža nikako nije mogao probuditi malu Milicu koja je zaspala u sjedalici. Kako bi je razbudio obećao joj je da će pojesti nešto slatko i hladno…Kao sladoled. Milica je odmah otvorila oči, ali sladoleda nije bilo. Ljubo je morao dati svoj puding. Milica je bila zadovoljna dok je Ljubo bio na rubu suza.

Predjelo je prošlo odlično. Tetak Joža je pojeo sav sir i masline. Jura je pojeo sir. Za dekoraciju stola dao je ocjenu 4+ . Jura nikome nikada ne daje odličnu ocjenu. Mala Milica uživala je trčeći s Pikijem koji je ludovao dvorištem. Pikiju je ponuđen komadić sira, ali samo je frknuo nosom, šunku je pojeo. Joža je jeo juhu. Prigovorio je da je u juhi premalo soli. To uvijek prigovara pa nitko nije reagirao. I srkao. To je svima išlo na živce. Milica je počela plakati kad je čula da mora jesti juhu. Kad su joj rekli da će biti jaka kao Popaj ako pojede juhu od špinata, Milica je pojela dva tanjura. Teta Matilda juhu nije mogla nahvaliti. Ljubo i Marko su pojeli po jedan tanjur juhe. Marko je bio zadovoljan. Ljubo je razmišljao o pudingu. Nakon juhe jeli su roštilj. Tada je za stolom bilo jako živo. Svi su uživali. Na kraju stola redali su se prazni štapići od ražnjića. Djeca su pila sokove a odrasli vino. Tetak Joža je pio bezalkoholno pivo jer je morao voziti.

Dok su se slane i slatke kiflice hladile veselo društvo išlo je u šetnju po prirodi. Svi osim Ljube. On je bio umoran. Skuhao je kavu za odrasle a djeci je napravio limunadu. Kad se veselo društvo vratilo sa šetnje kava i kiflice bili su posluženi. Kad se teta Matilda sa svojom obitelji ukrcala u automobil, Piki zalajao za rastanak i tetak Joža dvaput potrubio u znak pozdrava Ljubo i Marko znali su da ih čeka čišćenje. Ali tek nakon što popiju svaki po čašu vina. Roštiljada na kraju grada je završila.

  • Ako ste pratili priču probajte odgovoriti što se sve pojelo i popilo na roštilju?
  • Za one koji uvijek žele više: Tko je što pojeo i popio?

Ljubo i Marko će javiti rezultate. Čim operu posuđe.

 

Ivana Gudelj