U POTRAZI ZA DOBRIM RASPOLOŽENJEM

U POTRAZI ZA DOBRIM RASPOLOŽENJEM

Marica se probudila jako loše volje. Nije znala zašto? Ništa loše nije sanjala, ništa je nije boljelo niti se išta loše dogodilo. Marica je jednostavno bila loše raspoložena. Ležala je u krevetu misleći da će loše raspoloženje otići. Minute su prolazile, ali ništa se nije dogodilo. I dalje je bila loše raspoložena. Čak je pokušala ponovno zaspati misleći da će se probuditi bolje raspoložena. No ni zaspati nije mogla.

Maričino raspoloženje zabrinulo je mamu koja joj je donijela doručak u krevet. I to ne bilo kakav doručak nego ono što ona najviše voli. Ne znam da li znate , ali Marica jako voli krafnu s čokoladom i čokoladno mlijeko. No, ni to nije pomoglo.

Marica se zabrinula za svoje stanje, gdje je moglo nestati dobro raspoloženje. Je li ga netko ukrao i odnio?!
Možda se dobro raspoloženje preselilo prijateljici Lani ? Ili Maši?

Marica je znala da mora nešto učiniti. Pronaći će svoje dobro raspoloženje, ponovno će biti sretna, vesela i zaigrana. Pa ona je Marica Sveznalica… Sveznalica je njeno drugo ime. Ona mora pronaći rješenje. Dobro je znala da se prvo mora riješiti lošeg raspoloženja kako bi se vratilo dobro. Pokušala ga je ignorirati, ali nije uspjela.

Loše raspoložena došla je u dnevni boravak. Tata je bio na odlasku. Marica je imala sto pitanja za njega, ali on je nije slušao. Nikad je ne sluša kad se žuri. Samo ju je poljubio i otišao. Učinilo joj se da je čak pjevušio neku pjesmu.

-Je li se dobro raspoloženje preselilo kod tate?

Tatino dobro raspoloženje nije dugo trajalo jer je hodajući prema autu ugazio u lokvu vode. Vidjela ga je kako maše rukama i ulazi u auto. Pomislila je da je možda kriva što je tata ugazio u vodu jer se žurio, a ona ga je ometala s pitanjima.

Nije stigla dugo razmišljati jer je čula mamu kako se smije razgovarajući na telefon.

Došla je do mame i povukla ju za ruku, nije vidjela da u ruci drži šalicu s kavom. Mami je šalica ispala i kava se razlila po stolu. Mama više nije bila dobro raspoložena, prekinula je razgovor i odjurila u sobu.

Marica se osjećala grozno. Na red je došao Luka koji je spremno čekao da ide u vrtić. Stajao je pored vrata . U ruci je držao plišanog zeca. Marica se pokušala našaliti i rekla mu da je mala beba koja nosi igračke u vrtić. Luka se nikad nije obazirao na njene primjedbe i uvijek joj je odgovorio, ali sad se rasplakao. Suze su mu iskakale iz očiju. Mama je dojurila, zagrlila Luku i zajedno su otišli. Marica je ostala sama i jako, jako neraspoložena.

Shvatila je da je njeno loše raspoloženje utjecalo na druge. Kao kad je imala gripu pa su se svi zarazili.

U kući je ostala Matilda. Matilda je pas, to znate iz prve priče. Uzela je lopticu i bacala joj. Matilda obično uživa u igri, ali danas nije ni pogledala lopticu. To je bio neki opasan znak.

Marica se zabrinula da je dobro raspoloženje napustilo njihovu kuću. Odlučila ga je sama potražiti jer ovakva je situacija nepodnošljiva.

Nakon nekoliko minuta razmišljanja smislila je plan.

Prvo, mora se presvući u novu odjeću. U staroj odjeći nema dobrog raspoloženja. Iz ormara je izvukla novu haljinicu. Još je imala etiketu koju je odrezala malim škaricama. Uzela je maminu šminku i našminkala se te napravila super frizuru koristeći sve ukosnice koje je našla.

Uzela je metlu i mahala. Možda metla potjera loše raspoloženje. Mahala je na lijevu stranu, pa na desnu,
pa ispred sebe, pa iza. Mahala je i mahala i mahala… Shvatila je da od mahanja nema ništa pa je krenula mesti.
Možda pomete loše raspoloženje. Najprije je mela u dnevnom boravku, u kuhinji, u hodniku i na kraju završila
u svojoj sobi.

Jako se umorila, ali nekako se i bolje osjećala. No, to nije bilo dovoljno. Tražila je dobro raspoloženje ispod svake igračke, jastuka, knjige, prekrivača, obuće i odjeće. Zavirila je u svaku ladicu i pregledala svaku policu. Morala je naći nešto što će je oraspoložiti. Nije ni primijetila da što je više radila to je manje bila umorna. Sve je radila s lakoćom. Zaboravila je gdje je što stajalo pa je odlučila premjestiti stvari. I tako je počeo težak posao. Nije bila svjesna da ima toliko stvari kojima je trebala naći novo mjesto. S nekim igračkama nije se godinama igrala i ponovno im se razveselila. Te igračke moraju biti na vidljivijem mjestu. Tako da se može s njima ponovno igrati.

Sati su prolazili. Nije bila ni gladna ni žedna. Čak joj ni čokolada nije nedostajala.

Bila je umorna, ruke su je boljele ,ali nekako se dobro osjećala. Sve joj je bilo zanimljivo. I djelovalo joj je drugačije. Čudila se kako je mogla zaboraviti na neke igračke koje su joj nekada bile vrlo važne. Osjećala se korisno i odraslo. Sad njena soba izgleda onako kako ona želi.

Kad su mama i tata došli s posla nisu mogli prepoznati Maričinu sobicu. Izgledala je posve drugačije. Marica je, također, izgledala neprepoznatljivo. Haljinica je bila prljava od prašine, kosa raščupana , a šminka razmazana.

Mama, tata i brat stajali su pred vratima i smijali se. Marica nije znala što se dogodilo pa se i ona počela smijati. Jedino je Matilda pobjegla jer nije voljela veliku buku.

Svi su se dugo smijali. Marica je bila najglasnija. Čak je zaspala smijući se. Dobro raspoloženje se vratilo.

Ivana Gudelj
dramaturginja i spisateljica