MARICA SE PRIPREMA ZA BOŽIĆ

MARICA SE PRIPREMA ZA BOŽIĆ

Marica je s prijateljicama bila u šetnji gradom. Božićna drvca prepuna šarenih kuglica i lampica ukrašavala su izloge, lampice na drveću i po zgradama dočaravale su bajku. Marica je uživala. Veselo je promatrala i upijala sve oko sebe. U gradu je bilo puno ljudi i svi su bili veseli. Marica jako voli kad je veselo. Razgledavajući prepune štandove Marica je zaboravila na vrijeme i predugo se zadržala u gradu.

Kad je došla kući dočekao ju je kaos. Sve je izgledalo potpuno suprotno nego u gradu. Najprije je vidjela brata Luku koji pokušava dovesti u red svoje igračke kojih je bilo svuda po stanu. Njegov posao otežavala je Matilda koja je mislila da se Luka igra s njom pa mu je uzima igračke i skrivala ih. Lukine loptice, autići, kamioni i razne figurice bile su posvuda. Luka je pokušao sve pospremiti, ali nije uspio. Kad je vidio Maricu jako se razveselio jer je mislio kako će mu ona pomoći, ali Marica je imala drugog posla. Ona je željela izraditi ukrase za bor.

Tata Vladek je imao zadatak razvrstati novine i odnijeti ih u kontejner za papire, ali posao mu je ometala košarkaška utakmica na televiziji tako da je jedne te iste novine premještao s hrpe na hrpu. Bolje rečeno, gledao je utakmicu i glumio da posprema.

Mama je bila u kuhinji. Ona je svima zabranila pristup jer kad mama radi kolače ne voli da joj se netko mota po kuhinji. Marica je samo provirila u kuhinju i ugledala mamu kako dovršava kolače. Oko nje je bila hrpa posuđa i namirnica. Marica se razveselila mirisima koji su dolazili iz kuhinje jer je znala da će mama napraviti razne specijalitete.

Marica je otišla u svoju sobu i na vrata zalijepila poruku da joj nitko ne smeta. Izvadila je papire od kojih je namjeravala izrezati leptire i anđele. Ali škarice su bile tupe i leptiri nisu izgledali onako kako ih je zamislila. S anđelima je bilo još i teže. Ona je rezala i rezala. Oko nje je bilo sve više smeća, ali ukrasa nije bilo. Nakon toga izvadila je vodene bojice i odlučila oslikavati kuglice. S obzirom da je bila nervozna zbog neuspjelih leptirića jako je griješila i voda joj se razlijevala. Marica je znala da mama nikako ne smije vidjeti vodu na parketu pa je uzela prvo što joj je bilo nadohvat ruke i obrisala vodu. Tek tada je shvatila da ju je obrisala s majicom koju je zaboravila pospremiti u ormar. Marica je bila sve očajnija. Zar neće uspjeti urediti sobu?! A imala je tako lijepe ideje. Žao joj je bilo što ukrase nije izradila ranije nego je čekala zadnji trenutak. Pitala se što napraviti?! Najradije bi legla u krevet i pokrila se dekom i čekala da se dogodi neko čudo, ali za čekanje nije bilo vremena. Marica nije mogla vjerovati da će jedino njena kuća ostati neukrašena. A shvatila je da ni tati ni bratu ne ide najbolje s pospremanjem. Jedino je mama imala kontrolu nad situacijom u kuhinji. Marica nije željela razočarati mamu.

Pozvala je brata i tatu na sastanak u svoju sobu. Na sastanku se pojavila i Matilda. Dogovorili su se da moraju pomoći jedan drugome kako bi što bolje pospremili i ukrasili kuću. Marica je napravila plan. Svi će raditi sve. Najprije će pokupiti Lukine igračke i pospremiti ih, onda će preuzeti tatin posao a nakon toga će ukrasiti božićno drvce. Matilda je dobila zadatak da ništa ne dira i raznosi. Kako bi je držali što dalje od poslova dali su joj pseću poslasticu. Ona je bila jako sretna i smjestila se u košaru uživajući.

Na početku nije sve išlo jednostavno, tata nije znao kud će sa svim Lukinim igračkama, sudarali su se po dnevnom boravku i mislili su kako nikad neće biti gotovi. Božićno drvce je čekalo u kutu sobe. Izgledalo je tužno i jadno. Nakon igračaka Marica je odnijela novine u kontejner, a tata je razvrstao i pospremio odjeću koja se sušila u kupaonici. Luka je brisao prašinu s polica i na veliko iznenađenje ništa nije srušio ni razbio.

Malo po malo nereda je bilo sve manje a onda su na red došli ukrasi. Tata je odlučio pomoći Marici pri izrezivanju, Luka je dobio zadatak da ukrase pažljivo oboji. Mama je završila s poslom u kuhinji pa im se pridružila. Posao oko izrade ukrasa pretvorio se u zabavu. Svi su se smijali i uživali. Marica je bila jako vesela.

Došao je trenutak da ukrase bor. Prije toga tata Vladek je bor nosio po dnevnom boravku jer se nisu mogli dogovoriti koje je najbolje mjesto za njega. Marica je pokazivala prema kauču, mama je predlagala mjesto pored prozora, Luka je želio da bor bude u sredini sobe. Tata je slušajući sve te upute izgledao kao da pleše zagrljen s borom. Konačno su se dogovorili. Odnosno, tata je odustao od plesanja i nošenja bora pa ga je odložio na mjesto gdje je bio i prošle godine. I svi su se složili. Mama je donijela kutije s lampicama i kuglicama koje su od prošlog Božića čekale u kutijama u ostavi.

Ukrašavanje je počelo. Bor je postajao sve ljepši i ljepši. Kad su se lampice upalile zaključili su da nikad nisu imali ljepše ukrašen bor. Nakon toga nastavili su ukrašavati i druge prostorije po stanu. Bili su prepuni ideja. Uskoro je stan izgledao prelijepo. Baš kao što je Marica željela.

Ivana Gudelj
dramaturginja i spisateljica