MALI VRTLARI I VRTLARICE

MALI VRTLARI I VRTLARICE

Dolazi ljepše vrijeme i sve ćemo više vremena provoditi vrijeme u prirodi. Oni koji imaju vrtove, a i oni koji imaju samo tegle na prozorskim daskama, možda će razmišljati o tome kako djecu uključiti u vrtlarenje i što sve ona mogu iz toga naučiti. O tome što se sve može s djecom raditi u vrtu i o kojim se sve biljkama oni mogu brinuti razgovarali smo s Kornelijom Benyovsky Šoštarić.

Što djeca mogu dobiti vrtlarenjem i u kojoj dobi mogu početi?

Prije svega mnogo zabave. Od djece u ranoj dobi, posebno ako je riječ o predškolcima, ne treba očekivati ništa drugo. Bitno je da shvate da su biljke žive i da s njima moraju postupati pažljivo, brinući o tome da ih redovno zalijevaju. Ako pritom imaju prilike i rukovati malim grabljama, tačkama i lopaticama i svaki puta dobiti neki novi izazov, vrtlarstvo će sigurno biti nešto čemu će se veseliti.

Prema vašem iskustvu, može li to utjecati i na zdravije prehrambene navike kod djece?

Rana iskustva važna su u svakom segmentu života, pa tako i u prehrambenim navikama. Ipak, nije dovoljno samo vrtlariti. Mnogo je važnije da se djeca naviknu na okuse i mirise voća i povrća, posebno ako su uzgojeni na organski način. Tada će se i nihovo nepce naviknuti na zdrave okuse, umjesto na prenaglašenu granu prepunu pojačivača okusa, soli ili šećera.

S čime početi, koje biljke su zahvalne za prve pokušaje malih vrtlara?

Zahvalno je posaditi krastavce, mahune ili salatu, a od cvijeća neven ili cinije. Sve su to jednogodišnje vrste koje djeca mogu pratiti od sjemena pa sve od plodova ili cvjetova u istoj vrtlarskoj sezoni, odnosno od proljeća do jeseni. Preporučujem i svoju knjigu Mala vrtlarica, koja je namijenjena upravo djeci od starije vrtičke dobi pa sve do prvih razreda osnovne škole. Knjiga pokazuje 16 različitih biljaka koje su po mom iskustvu najzanimljivije za prve vrtlarske korake.

Što mogu napraviti ljudi koji žive u gradovima i nemaju vrt nego možda samo balkon ili čak ni to? Ima li nekih biljkica koje se mogu uzgajati i u takvim uvjetima?

Večina povrća i cvijeća (osim možda bundeva) mogu se uzgajati i u posudama razmještenim na balkonu ili terasi. Čak se i krumpiri mogu uzgojiti u posudama, a da ne govorim o cherry rajčicama, paprikama ili mahunama. Uostalom, najbolje je u proljeće odšetati s djecom do tržnice ili vrtnog centra i izabrati nekoliko presadnica. Cijene su redovno vrlo popularne, i svima dostupne.

Kako djeca reagiraju na faze rasta i razvoja biljaka, što ih najviše veseli?

Kako koga. Neka djeca uživaju u zaljevanju, neka u pojavi prvih plodova, neka u berbi. Mali istraživači možda će voditi dnevnik svojih zapažanja, tko zna. Mislim da je bitno djeci otvoriti vrata u svijet biljaka i pustiti ih da sami otkriju što najviše vole. Moja djevojčica, sada 12ogodišnjakinja, oduvijek je najviše voljela sijati mrkvicu ili krastavce.

Koje zadatke u vrtu djeca mogu preuzeti?

Djeca mogu više nego što mislimo. Oni manji mogu prstićima raditi male rupice i u njih stavljati sjemenke, ili zalijevati biljke, a oni veći mogu povezivati biljke uz potpornje, grabljati suho lišće, donosti tačkama malči ili kompost, presađivati cvijeće i još mnogo toga. Uostalom, nije li najbolja prilika da to otkrijemo već ovo proljeće!

Mala vrtlarica