Ljetne bolesti oka

Ljetne bolesti oka

Autorica teksta: Prim. mr. sc. dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatrica

 

Ljeti poremećaji očiju postaju sve češći. Uglavnom se radi o prolaznim neugodnostima, koje se razriješe tijekom tjedan dana, ako se primjeni odgovarajuće liječenje. Lijekovi koji se stavljaju u oči moraju biti propisani od okuliste ili izabranog pedijatra. Na taj način se izbjegne uporaba kapi za oči iz kućne ljekarne, koje su jednom nekome pomogle, posebice one koje sadrže antibiotike.

Upala očne spojnice (konjunktivitis) srećom je u djece rijetka, bilo bakterijska, bilo virusna jer dječje suze pružaju visoku zaštitu od ove vrste poremećaja.

U mnogim slučajevima, da bi oči bile zdrave, važno je izbjegavati blizinu visoke koncentracije alergena u zraku, a male neugode kao što je opstrukcija suznog kanala, redovno kontrolirati jer su ionako predodređene da nestanu same po sebi. Ne smiju se primjenjivati nikakve masti niti kapi, koje bi preporučila nestručna osoba. Oprez je potreban i u slučaju korištenja lijekova koji su već otvoreni: proizvodi za očnu uporabu vrijede deset dana nakon otvaranja i čuvaju se u hladnjaku.

Ako se problem s očima javi dok ste na odmoru? Bez panike, dijete treba odvesti u najbližu pedijatrijsku službu, gdje će dijete biti pregledano i napisan recept. Važno je naglasiti sljedeće: ako se poremećaj nazove konjunktivitis, a obično se tako imenuje stanje kada su oči crvene, slijepljene, suzne, vjeđe otečene, ta generalizacija pojma je često netočna. Za svaki problem postoji drugi razlog, pa i rješenje.

Strano tijelo u oku

Što će primijetiti roditelji?

Dijete iznenada osjeti nelagodu, plače i trlja oči. Roditelji će vidjeti da je oko crveno i obilnije suzi nego drugo.

O čemu se radi?

Postoji mogućnost da je u oko nešto upalo – strano tijelo: zrnce pijeska ili sitna mušica. Ako se to dogodi nakon spavanja, možda je u oko upala trepavica ili malo sluzi koja je završila u oku dok je dijete za vrijeme spavanja protrljalo lice o jastuk.

Što učiniti?

Strano tijelo obično se smjesti u prostor ispod vjeđa. Oko treba dobro isprati mlakom vodom, uz nježno micanje očnih kapaka. Ako se dijete opire ovom postupku i ne surađuje, treba ga nagovoriti da otvori oči u posudi s vodom, kao da roni u bazenu. Kad je strano tijelo izašlo, obično se nađe u očnom kutu i lako ga je odstraniti rubom maramice.

Oči su suzne

Što će primijetiti roditelji?

Oči se cakle od suza i nisu upaljene, dijete zapravo ne plače i nije prehlađeno.

O čemu se radi?

Ovaj poremećaj javlja se u dvoje od 100 dojenčadi, a posljedica je prirođene opstrukcije suznog kanala (ductus nasolacrimalis, lat. – sićušnog kanalića, koji odvodi suze iz oka u nos). Ovo se događa uslijed toga što nije došlo do spontanog otvaranja ventila (valvua Hasner) – membrane koja zatvara otvor suznog odvoda.

Što učiniti?

Općenito, s rastom, membrana se otvara do navršene prve godine. U međuvremenu, da bi se izbjeglo stagniranje suza, što može izazvati upalu, korisno je više puta dnevno provoditi nježnu masažu laganim ponavljanim pritiscima odozdo prema gore, tj. prema unutarnjem očnom kutu. Ovaj postupak pomaže pražnjenjem suzne vrećice. Samo iznimno potrebno je širenje suznog kanala – manjim kirurškim zahvatom.

Ne radi li se možda o alergiji?

Što će primijetiti roditelji?

Oči su crvene, kapci otečeni, suzenje obilno, sekrecija iz očiju je sluzava, a dijete stalno trlja oči zbog jakog svrbeža.

O čemu se radi?

Ovakvi simptomi upućuju na alergiju, a često su povezani i sa simptomima sa strane dišnih puteva, osobito nosa. Pri sumnji na alergiju, poremećaj treba dokazati odgovarajućim testovima.

Što učiniti?

U slučaju da su testovi na alergiju pozitivni, a simptomi vrlo izraziti, liječnik će propisati lijek, najčešće antihistaminik u obliku kapi i/ili sirupa, koji će dijete uzimati na usta i samo ako je stanje vrlo kritično, propisat će kapi na bazi kortizona. U slučaju blagih simptoma bit će dovoljna prevencija težeg poremećaja (antihistaminici), čime se sprječava potreba za primjenom kortizona.

Vidi li dijete dobro?

Rana dijagnoza smetnji u gledanju jednog ili oba oka ima veliko značenje za razvoj vida – zapravo centra za vid u mozgu. Ako postoji i najmanja sumnja, dojenče treba odmah pregledati liječnik specijalista za očne bolesti, kako bi liječenje prema uzroku započelo odmah. Ambliopija – slabovidnost se ranom dijagnozom može popraviti i izliječiti. Roditelji mogu primijetiti poremećaj: ako dijete naginje glavu za otprilike 45 stupnjeva, da bi vidjelo predmet ispred sebe, postoji vjerojatnost da ne vidi dobro, ako predmete nosi jako blizu očima. Pedijatar pri sistematskim pregledima može uočiti odstupanje, ali roditelji to mogu već i prije primijetiti i upozoriti.

Rano prepoznavanje poremećaja u razvoju vida nije nikada dovoljno naglasiti. Sluh je osjetilo koje je već pri rođenju gotovo savršeno razvijeno, dok se vid tek treba u potpunosti razviti. Najčešći uzroci ambliopije su anomalije refrakcije (dalekovidnost, kratkovidnost, te astigmatizam), strabizam (škiljavost – poremećaj osovine), te poremećaj prozirnih medija oka, kao što je zamućenje leće (katarakta) ili rožnice te staklastog tijela. Kada dijete navrši tri godine, ono može vrlo dobro surađivati pri ispitivanju vida. Vid se sistematski kontolira u sve djece, iako nema primjetnog odstupanja. Postoji prikriveni (latentni) strabizam, koji se tek testovima može otkriti. Primjerice test pokrivanja.otkrivanja oka (cover-uncover test) može rano upozoriti da dojenče možda dobro ne vidi: ako se zatvori zdravo oko, primjetna je djetetova negativna reakcija.

Naočale za sunce

Ne spadaju isključivo u modni pribor. I osjetljive dječje oči treba zaštititi od djelovanja UV zraka osobito ljeti (naravno i zimi na skijanju), posebice ako dijete pati od alergije. Ako dijete nosi naočale zbog smetnji refrakcije (dalekovidnost ili kratkovidnost), leće moraju imati dodatni zaštitni filtar protiv UV zraka. Dodatnu zaštitu očima pruža kapa ili šeširić s obodom protiv sunca.

Ako je dijete prehlađeno

Što će primijetiti roditelji?

Kada se dijete probudi, vjeđe i trepavice su slijepljene, jedva se otvaraju zbog katara. Čak i tijekom dana primjetna je na njima žućkasta sluz.

O čemu se radi?

Oči i uši komuniciraju s nosom preko kanalića (ductus nasolacrimalis), odnosno preko Eustahijeve tube (nos i ždrijelo povezuje sa srednjim uhom). Kod upale koja se proširi iz nosa – ulaznog mjesta infekcije (primarno virusne), dolazi do suženja ovih sitnih struktura. Posljedica je često upala uha, nešto rjeđe očiju jer je drenaža suza u nos otežana. Ponekad dolazi do naknadne (sekundarne) bakterijske infekcije spojnica (conjunctivitis).

Što učiniti?

Ujutro treba očistiti oči smotuljkom vate namočenim u prokuhanoj vodi ili fiziološkoj otopini. Upala uglavnom prolazi sama po sebi, no ako se stanje ne popravlja s prestankom prehlade, liječnik će vjerojatno propisati kapi s antibakterijskim učinkom. Važno je održavati nos prohodnim.

Upala koja se ponavlja

Što primjećuju roditelji?

Svako jutro dijete teže otvara oči, a tijekom dana sekret se sasuši ostavljajući žućkaste naslage na trepavicama.

O čemu se radi?

Ova pojava znači upalu očnih vjeđa (kapaka), a uzrokuje ju ili neka bakterija ili je u pitanju osobita preosjetljivost kože, što povremeno dovodi do upale.

Što učiniti? 

Ne postoji učinkovito liječenje. Ponekad pomažu topli oblozi, no u težim situacijama potreban je pregled okulista, koji će propisati antibiotsku mast za oči. Važno je pravilno održavati higijenu očiju: redovno pranje očiju prokuhanom toplom vodom i sterilnom gazom. Na putovanju se mogu koristiti komadići sterilne gaze (mala pakiranja) natopljene fiziološkom otopnom. Kod ove vrste upale specijalista će provjeriti i vid djetetu jer se one češće javljaju u djece s poremećajem refrakcije.

Neugodno kupanje i plivanje

Što primjećuju roditelji?

Nakon boravka na bazenu, oči izgledaju upaljene i dijete se žali da ga i peku, što je vjerojatno uvjetovano suhoćom očne spojnice.

O čemu se radi?

Voda u bazenima sadrži klor i druge kemijske elemente koji se dodaju u cilju održanja higijenskih uvjeta, no ponekad izazivaju suhoću kože, kose i očne spojnice, što dovodi do iritacije očiju uz neugodan osjećaj žarenja.

Što učiniti?

Dok je dijete malo, bolje je da se ne kupa u bazenu za odrasle. Bazeni za bebe i malu djecu obično imaju stalnu koncentraciju klora primjenom posebnih uređaja. Ako dijete uči plivati ili trenira plivanje, korisno je zaštititi oči specijalnim naočalama.