Lijekovi za djecu na ljetovanju

Lijekovi za djecu na ljetovanju

Na odmor treba ponijeti neke lijekove korisne u malim nevoljama koje se mogu dogoditi. Služe za uklanjanje malih tegoba ili kako bi se dijete bolje osjećalo u očekivanju posjete liječniku. Velika većina ovih lijekova može se kupiti i bez recepta.

Protiv temperature

Nagli skok tjelesne temperature u djeteta može biti znak različitih bolesti. Temperatura je obrambena reakcija organizma i treba se boriti protiv nje samo kada je jako visoka, dakle ako prijeđe 38,5 stupnjeva C izmjerenih u guzi. Postoje sredstva za snižavanje temperature. Za dijete treba izabrati ona na bazi paracetamola, lijeka koji je namijenjen djeci svih uzrasta. Može se kupiti u obliku sirupa, čepića i tableta. Lijekovi koji snižavaju temperaturu ublažavaju i bol. Važno je kontrolirati dozu lijeka, koje se mijenjaju kako dijete raste. Treba voditi računa o težini djeteta i kontrolirati na popratnom listiću lijeka potrebnu količinu. Dobro je ponoviti načine skidanja temperature fizikalnim mjerama koje se katkada mogu primijeniti same ili u kombinaciji s lijekovima. 

Protiv peckanja u grlu

Za suzbijanje visoke temperature, peckanja u grlu, uhobolje i drugih bolova dobro bi bilo imati pri ruci paracetamol i ibuprofen.

Protiv uhobolje

Uhobolja je češća kod djece jer je Eustahijeva cijev koja povezuje uho i grlo kratka i široka i olakšava prolaz mikroorganizmima koji mogu prouzročiti upalu uha. Ako uhobolja potraje i pojave se i drugi opći simptomi poput povišene temperature i povraćanja, treba otići pedijatru. Ako idete na more, trebate ponijeti i sredstva za čišćenje ušiju, koja uklanjaju prekomjernu žutu mast (cerumen) iz uha. S vodom cerumen može nabubriti, što iritira uho. Za uhobolju neki koriste i kapljice protiv uhobolje, koje se također mogu kupiti u ljekarni.

Protiv prehlade

Začepljen nos i curenje iz nosa su znak obične prehlade. Obična prehlada koju izaziva respiratorini sincicijalni (RS) virus može u dojenčadi do šest mjeseci izazvati opasnu bolest – upalu sitnih bronha (bronhiolitis), dok je u ostalim dobnim skupinama djece prehlada uglavnom bezazlena bolest. Kad ima začepljen nos, dijete može imati poteškoće s disanjem, posebice tijekom sna i dojenja. Kako biste liječili prehladu, treba često u nosić kapati fiziološku otopinu soli, kako bi nosnice bile uvijek prohodne i čiste. U ljekarni možete naći više proizvoda za tu namjenu u bočicama ili spreju, koje su vrlo praktične za ponijeti sa sobom.

Protiv proljeva

Radi se o čestoj bolesti u dječjoj dobi, posebice ljeti, a mogu je izazvati virusi ili bakterije koji uzrokuju upalu sluznice. Najteža moguća posljedica proljeva je dehidracija, tj. gubitak tekućine i soli. Najbolji način za nadoknadu izgubljene tekućine je oralna rehidracijska sol (ORS), koja sadrži glukozu i sol, koja se može nabaviti u obliku praška za pripremu prije uporabe ili gotovih pripravaka koji su spremni odmah za uporabu. ORS se može koristiti i u slučaju gubitka tekućine zbog povraćanja ili dužeg izlaganja suncu ili bilo kojeg drugog uzroka. U liječenju su korisni probiotici koji ponovno uspostavljaju crijevnu floru, tj. dobre bakterije koje olakšavaju savladavanje infekcije. ORS treba rastopiti prema uputi na vrećici i davati kako je navedeno na uputi ili prema osjećaju žeđi djeteta.

Protiv upale očiju

Crvene oči koje suze ili peku uglavnom upućuju na konjunktivitis, tj. upalu spojnice oka. Nju mogu uzrokovati različita kemijska, mehanička sredstva te prekomjerno svjetlo, virusi, bakterije itd. Ako idete na more, možete kupti kapi za liječenje konjunktivitisa. Rok trajanja kapi je ograničen. Treba izbjegavati antibiotske kapi, osim u slučaju kada ih prepiše liječnik. Postoje tzv. umjetne suze koje ublažavaju smetnje kod nadraženog oka (npr. od morske vode i sunca).

Protiv alergijskih reakcija

Alergija je reakcija organizma na strane tvari – alergene. Alergiju može izazvati hrana, prašina, životinjske dlake, peludi i ubodi insekata i mnoge druge tvari. Među lijekovima ne smije nedostajati antihistaminik u obliku sirupa ili kapljica, koji blokira stvaranje histamina, tvari koja se oslobađa tijekom alergijske reakcije. Antihistaminici se mogu kupiti i bez recepta u ljekarni, a mogu se koristiti za alergijske reakcije koje su obično popraćene svrbežom. Većina antihistaminika djeluje blago umirujuće, te se mogu koristiti i u sprječavanju lokomocijske bolesti. Tijekom liječenja antihistaminicima potrebno je izbjegavati sunce. Lokalna primjena antihistaminika u obliku krema ili masti se ne preporučuje, iako su oni dostupni i u tim oblicima.

Za rane

Površinske ozljede i lake ogrebotine česte su u djece. Roditelji moraju krajnje mirno prihvatiti te male ozljede koje većinom mogu sami riješiti. Za njegovanje lakih ozljeda dovoljno vam je dezinfekcijsko sredstvo koje ne peče, flasteri i gaza za čišćenje kože. Roditelji bi trebali nositi ove potrepštine i na plažu i tijekom dugih šetnji u planinama. 

Autor teksta: Prof. dr. Milan Stanojević, dr. med., pedijatar