Lice otkriva karakter

Lice otkriva karakter

Nekada je fiziognomija, antička disciplina, govorila otprilike pvako:”Ako imaš stisnute usne, pomalo si hlada, ljudi niska čela nisu baš jako inteligentni”. Ove tvrdnje smatrane su valjanima sve do početka 20. stoljeća. No tijekom godina stara disciplina fiziognomija se promijenila i poprimila neke razređenije sadržaje zahvaljujući otkrićima francuskog liječnika Louisa Cormana, koji tvrdi da i crte lica, pomoću kojih se može odrediti karakter neke osobe, odražavaju dvije osnovne sile koje upravljaju svim živim bićima: silu širenja i silu očuvanja. Prva sila potiče na rast, razvoj, na primanje informacija iz vanjskog svijeta i dominira u djetinjstvu. Druga sila, međutim, prisiljava na zatvaranje, zaštitu organizma kada je u opasnosti i prevladava u starosti. Ove dvije sile odražavaju osobine koje se očituju u tjelesnoj građi i ponašanju, ovisno o različitim tipovima i stavovima.

Dakle, na licu djeteta ispisane su najvažnije crte njegove tjelesne i psihološke strukture, koje nam otkrivaju budući djetetov razvoj, upravo zato jer se dijete nalazi u fazi najvećeg širenja. Ako želite upoznati svoje dijete, proučite četiri sljedeća primjera koja u skladu s morfopsihologijom odgovaraju osnovnim tipovima. Pronađite tip koji najviše odgovara vašem djetetu. Bit će to potvrda vaših pretpostavki, ili možda iznenađenje.

 

OSJEĆAJNO DIJETE

OČI Vrlo žive i sjajne, izražavaju sve emocije i predstavljaju najvažniji element njegova lica.

USTA Nježna, ali izražajna, malo su zatvorena i okrenuta prema unutra.

LICE U obliku izduženog trokuta s vrhom na donjoj strani. Brada i čelo su niski i okrenuti prema unazad.

 

Karakter

Trokutasto lice, zašiljena brada, lukave očice? Da, to je osjećajno dijete, ili bolje rečeno nervozno. Nije da se radi o razdražljivom i svadljivom djetetu, naprotiv, ono stalno ima potrebu za zaštitom i podrškom. A sve zbog toga što se kod njega ideje i emocije bore za primat: ponekad su ideje brže i tada dolazi do eksplozije igara i znatiželje koje svijet pretvara u luna park pun zabave koju valja otkrivati. Ponekad, međutim prevladavaju emocije i tada se njegovo lice smrkne, suze teku u potocima, a maženja nikad dosta. Promatrajući gas a svim njegovim kontrastima i unutrašnjim komešanjima, nema se što drugo reći nego da je baš zgodan tip, intrigantan i fascinantan kao odrasla osoba, bilo muško ili žensko, ali vrlo osjetljiv kao dijete kojemu se primjedbe i zabrane moraju iznositi vrlo oprezno. Živa inteligencija i neiscrpna znatiželja čine ga brbljavim još od malena i pomažu mu u ostvarivanju uspjeha za vrijeme školovanja.

Budući je sitničava i precizna osoba, sviđaju mu se igre strpljenja i koncentracije kao npr. puzzle, ali će ga također privući i kreativne igre. Kako je veliki zabavljač, znat će zabaviti rođake i prijatelje improvizirajući priče koje mu pripovijedaju mama i tata.

Pozitivna strana Mašta, osježajnost. sjajna inteligencija

Negativna strana Razdražljivost, rasipanje energije, sklonost brzom umaranju

Zdravlje

Posebice je podložno zimskim bolestima jer lakše podnosi toplinu nego hladnoću. Budući ima sporu probavu, potrebna mu je lagana prehrana s malo šećera. Teško zaspi i ima nemiran san zbog toga jer je vrlo živahno dijete. Idealna klima za ovaj tip djeteta je more: zrak bogat jodom pridonosi njegovom dobrom zdravlju.

Kako mu pomoći

Osniva njegova uravnotežena rasta su topla kuća, koja mu omogućuje prostore za nesmetano povlačenje i igranje igara koncentracije te diskretna nazočnost roditelja koji potiču njegovu maštu i koji mu ne nameću zabrane i ne postavljaju alternative na autoritativan i grub način.

 

STRASTVENO DIJETE

OČI Malo upale s teškim kapcima. Ima izravan pogled i teško ga obara.

USTA Čvrsta, odlučna, lijepo ocrtana. Mesnate usnice su okrenute prema van.

LICE Kao čitavo njegovo tijelo i lice je čvrsto, kvadratno. Ima široku donju čeljust.

 

Karakter

Već kao dijete gleda ozbiljno na svijet, odlučan je i misaoni tip na kojeg se teško može utjecati. Kod njega volja i inteligencija idu jedna uz drugu i stoga će, ne samo kao dijete, nego kao i odrasla osoba znati kako postići ono što želi. Već kao dijete gaji jake osjećaje simpatije i antipatije prema drugima i predstavlja vođu među svojim prijateljima jer se zna nametnuti. Ali ne šali se ni s odraslima, koje ponekad zna dovesti u iskušenje svojom odlućnošću: teško ga je nagovoriti da posluša ako viđe nije uvjeren u razloge zbog kojih bi to trebao učiniti. Ponekad se može činiti pomalo apatičan, ali to je zato jer se ne osjeća potpuno unseen u ono što radi. No kada je vrlo zainteresiran, pokazuje znatnu jasnoću ideja i osjećaj za kritiku.

Pozitivna strana Strastvenost, volja, hrabrost, odlučnost

Negativna strana Nervozna napetost, oštrina, strogost i nefleksibilnost

Zdravlje

Lako dobije većinu dječjih bolesti, ali to vas ne treba zabrinjavati: radi se o prolaznim nezgodana koje jačaju njegov imunitet, tako da je kao odrasla osoba jak i dobra zdravlja. Sklon je probavnim i trbušnim smetnjama. Apetit mu je prilično nepravilan, ali već kao dijete je sladokusac: bolje komadić sira nego bočica mlijeka.

Kako mu pomoći

Budući je često napet, dobro ga je usmjeriti na opuštajuće aktivnosti, posebice na sportove kao što su plivanje, gimnastika ili sportovi s loptom. No nikakva nametanja, i neka mu mama i tata ne pokušavaju nešto zabraniti jer će u tome teško uspjeti. Osim toga, ako ono osjeća da mu nešto branite, postat će još tvrdoglavije. Bolje pokušajte pridobiti njegovo povjerenje poštovanjem i dobrim primjerima: osjećat će se bliže roditeljima-prijateljima nego autoritativnim osobama.

 

AKTIVNO DIJETE

OČI Živahne, znatiželjne, jasno izražavaju želju za osvajanjem svijeta.

USTA Otvorena, sa širokim i mesnatim usnicama, koje su najizražajniji dio lica.

LICE Okruglo i bucmasto, lijepe ružičaste puti. Brada je malo niža i okrenuta prema natrag.

 

Karakter

To je klasično dijete koje je uvijek u pokretu i neprestano u potrazi za nekom novom avanturom, možda čak i opasnom. Kada ga promatrate imate osjećaj da isijava neiscrpnu energiju koju nije u stanju kontrolirati ni ono samo. Puno je života, društveno i njegovo oduševljenje za sve ono što čini ili što bi htjelo činiti prelazi na sve koji ga okružuju, kako na djecu, tako i na odrasle. No strpljenje i metodičnost nisu njegova jača strana: kada se nađe pred suprotnostima, plače i protestira jer ne može prihvatiti činjenicu da neke stvari idu u drugom smjeru, različitom od onoga koji je ono zamislilo. Ali to su samo prolazni burni ispadi jer će se ubrzo okrenuti i spaziti nešto što će zaokupiti njegovu pozornost. To će biti njegova jaka strana i kada odraste: uvijek će biti optimističan i znat će naći jednostavno rješenje i u najtežim životnim situacijama.

Pozitivna strana Društvenost, entuzijazam, poduzetnost, neustrašivost

Negativna strana Nestrpljivost, pretjerana privrženost stvarima i osobama koje mu pripadaju

Zdravlje

Podložno je visokim temperaturama, srećom prolaznim, koje označavaju njegovu izrazitu fizičku snagu: njegovo tijelo se bori protiv vanjskih ispada istom snagom kojom se dijete suočava s raznim životnim situacijama. Kako malo sklono je debljanju i stoga će uvijek morati kontrolirati svoju težinu.

Kako mu pomoći

Ima veliku potrebu za ispoljavanjem fizičke energije pomoću igara kretanja i stoga mu odgovaraju svi sportovi koji mu također pomažu da se previše ne udeblja. Ponekad je dobro predložiti mu i aktivnosti koje potiču na razmišljanje i strpljivost, kao što su puzzle i slaganje kocaka. Mama i tata moraju se pobrinuti dam u osiguraju mirnu atmosferu, koja će uravnotežiti njegovu hiperaktivnost.

 

RAVNODUŠNO DIJETE

OČI Čeznutljivog izraza, poput nježnog psića koji traži zaštitu.

USTA Velika, mekanih i mesnatih usnica koje lagano padaju prema dolje.

LICE Pravokutno, malo izduženo i mršavo.

 

Karakter

Nazire se neka poteškoća? Lagano ju zaobilazi. Ili neki problem koji valja riješiti? Gleda vas svojim velikim nepovjerljivim i širom otvorenim očima i pravi se da ne razumije. Pokušava zaobići prepreku kako najbolje zna, a ako u tome ne uspije, rado prihvaća savjete onih koji to umiju bolje od njega. To je poslušno dijete, popustljivo i zbog toga ga često okarakteriziraju klasičnom frazom kao “dobro i poslušno dijete”. Zapravo, ovaj tip djeteta posjeduje velike kvalitete: sposobno je poistovjetiti se drugima, pomirljivo je i u stanju prilagoditi se trenutnim okolnostima. Lako ga je voditi dok je maleno, ali kada počinje rasti njegova predsusretljvost se može pretvoriti u lijenost, u fatalističke stavove i ponekad u bezvoljnost. No iza ove ravnodušne patine krije se ustvari analitična inteligencija, iako zapravo polagano uči i prima nova znanja.

Pozitivna strana Prijemljivost, empatija, ljubazan i umilan način ophođenja, mentalna aktivnost

Negativna strana Naivnost, apatija, nedostatak borbenosti, sklonost popuštanju pred preprekama

Zdravlje

Njegov životni ritam je polagan i može se odraziti i na fizičko stanje. Primjerice potrebno mu je više vremena da se oporavi nakon bolesti, zubi mu izbijaju kasnije nego kod drugih. No njegova sporost pridonosi čvrstini tijela jer ono što je jednom teško prebrodio, više ga ne može destabilizirati. Apetita mu ne manjka i sklon je debljanju: jako voli kolače i tekuću hranu jer mu sisanje predstavlja veliku utjehu. Zapravo se radi o klasičnom djetetu koje se teško odvaja od dude. Ima duga razdoblja sna i nije ga teško nagovoriti na spavanje.

Kako mu pomoći

Roditelji ga moraju poticati, a ne prilagoditi se njegovim mirnim navikama misleći kako imaju poslušno dijete, koje ih u svemu slijedi. Kako bi imalo uravnoteženu osobnost, ovom djetetu je potrebno mnogo poticaja, da se ne bi uljuljalo u svoju lijenost, nego aktivno reagiralo i na taj način naučilo svladavati razne životne zapreke. Stoga je važno poticati ga na natjecateljske sposobnosti, posebice na sport i tako ga učiti osobnom predanju, poštivanju pravila te ga osposobiti za preuzimanje dgovornosti dajući mu mala, ali odgovorna zaduženja.

 

Kako pročitati sve tajne lica

Da biste “pročitali” karakter, morate imati u vidu tri dijela na koje je lice podijeljeno u morfopsihologiji: zona čela, središnja i donja zona. Ove zone predstavljaju “vrata” preko kojih se ispoljavaju najdublji stavovi neke osobe. No važan je i oblik lica (okruglo, ozduženo, kvadratno) jer nam ono govori jesmo li “istegnuti” tipovi, odnosno ekspanzini i otvoreni, ili “stisnuti”, tj. zatvoreni i misaoni tipovi.

Prema čelu se određuje način razmišljanja, volja, memorija, sposobnost razmišljanja.

Oči i nos “govore” o osjećajima i o načinu uspostavljanja odnosa s drugim ljudima.

Usta i brada određuju emocije i instinkte, tjelesnu energiju i agresivnost.