KAKO POTAKNUTI DJECU NA DONIRANJE IGRAČAKA?

KAKO POTAKNUTI DJECU NA DONIRANJE IGRAČAKA?

Kako se riješiti viška igračaka koje se samo gomilaju po kući, a vaše dijete ih se ne želi odreći? Ovo pitanje muči velik broj roditelja, ali osim rješavanja nepotrebnih stvari u stanu, još je bitnije naučiti djecu važnosti doniranja svojih stvari i empatiji prema djeci koja nemaju jednake mogućnosti.

Ako su vaša djeca čvrsto vezana uz svoje igračke i teškom im je odreći ih se, možda će vam pomoći neke od sljedećih smjernica:

 

  1. Započnite s potrganim igračkama

Najlakše je započeti s igračkama koje su potrgane, ne rade.. Lako ćete im objasniti zašto im ta igračka više nije od koristi, a zatim krenite na igračke za koje znate da ih rijetko koriste ili se s njima više uopće ne igraju. Objasnite kako bi se neko drugo dijete jako radovalo upravo toj igrački.

  1. Ponudite im izbor

Vrlo vjerojatno djeca imaju velik broj sličnih igračaka, pa im ponudite nekoliko igračaka između kojih mogu odabrati koje žele više od drugih, odnosno one s kojima se više ne žele igrati. One igračke kojih su se teško odrekli ili ste ih vi na to nagovorili, spremite kod sebe još nekoliko dana i vidite hoće li se žaliti da im nedostaju, no ako sve prođe bez problema, možete se bez straha riješiti i tih igračaka.

  1. Razgovarajte o pomaganju drugima

Da bi lakše shvatili koncept doniranja, objasnite im kako darivanje igračaka pomaže i usrećuje drugu djecu koja nemaju svoje igračke, ne dobivaju darove za rođendane.. a možete im objasniti i iz kojih razloga je tako (siromaštvo, napuštena djeca.. ovisi gdje i kome se odlučite pokloniti igračke). Djeca vole pomagati i puno će lakše pristati na odricanje od svojih stvari ako znaju da nekome pomažu.

  1. Neka doniranje igračaka postane vaša nova tradicija

Doniranje igračaka jednom ili dva puta godišnje, na primjer svake godine prije Božića (i/ili na proljeće), imat će smisla i za dijete, i velike prednosti za vas. Objasnite mu da će tako napraviti mjesta za nove igračke i imati više mjesta za igru u sobi. Kada odvojite dogovorenu količinu igračaka, simbolično nagradite dijete, odvedite ga na sladoled ili u kino, da nagradite njegovo dobro djelo! Tako će lakše prihvatiti, a možda i zavoljeti ovu akciju/tradiciju!

 

  1. Zajedno posjetite sirotište, dom za djecu ili Caritas

Kada djeca iz prve ruke vide kamo njihove igračke odlaze i koliko će im se druga djeca veseliti, ne samo da će im biti lakše, već će se osjećati ponosno na sebe svaki puta kada će se odricati svojih stvari za dobrobit drugih. Dakako, osvijestiti će i koliko su sretni i više cijeniti ono što imaju.

 

Lucija Zidić

 

dhr