Kako odgojiti nenasilno dijete

Kako odgojiti nenasilno dijete

Pružite djeci ljubav

Autorica teksta: Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, psihologinja i psihoterapeutkinja, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba

 

 

Istraživanja su pokazala da se nasilno i agresivno ponašanje uči u ranim godinama života. Roditelji, članovi obitelji i svi drugi kojima je stalo, mogu dijete naučiti kako se nositi s osjećajima ljutnje bez uporabe nasilja. Roditelji imaju važnu ulogu u sprječavanju nasilnog ponašanja, upravo odgajajući svoju djecu u sigurnim domovima, s puno ljubavi. Slijede prijedlozi koji bi vam mogli pomoći. Iako ih možda nećete moći ostvariti u cijelosti, ako date sve od sebe, dovest ćete do promjene u djetetovom životu.

 

Pružite djeci ljubav i pažnju

Svakom djetetu je potreban blizak odnos s roditeljima, pun ljubavi, kako bi se osjećalo sigurno i zaštićeno te razvilo osjećaj povjerenja. Bez čvrstog oslonca u odrasloj osobi, dijete može postati agresivno, tjeskobno i nesigurno.

Manja je vjerojatnost da će se kod djeteta javiti poremećaj u ponašanju ili delinkvencija ako se roditelji posvete djetetu i puno njime bave, pogotovo u ranim godinama razvoja.

Nije lako pokazivati ljubav djetetu cijelo vrijeme, a još je teže ako ste mlad, neiskusan ili samohrani roditelj, ili pak imate dijete s poteškoćama u razvoju. Ako vam se biti roditelj čini preteškim i stresnim, porazgovarajte o tome s djetetovim pedijatrom, psihologom ili drugim stručnjakom. Oni će vam dati savjet ili vas uputiti u savjetovalište za roditelje (gdje se roditelji educiraju kako na pozitivne načine riješiti probleme nastale u odgajanju djece).

Važno je upamtiti da djeca imaju svoju vlastiti ličnost i razum te da njihovo osamostaljivanje ponekad kod roditelja stvara osjećaje ljutnje, frustracije ili razočaranja. Budite strpljivi! Pogledajte situaciju kroz djetetove oči. Dajte sve od sebe da na djetetovo ponašanje ne reagirate na neprijateljski način.

 

Budite nazočni u djetetovom životu

Djeca ovise o roditeljskoj podršci, zaštiti i ohrabrenju kada uče razmišljati “svojom glavom”. Bez pravilnog nadzora i vodstva, djeca ne dobiju potrebnu sigurnost. Djeca koja nemaju kvalitetan nadzor roditelja, vrlo često razviju poremećaj u ponašanju.

Osigurajte da znate gdje su djeca u svakom trenutku i tko su prijatelji s kojima se druže. Kada ne možete biti s djecom, povjerite ih nekome kome vjerujete. Nikada ne ostavljajte malu djecu samu kod kuće, pa makar i na kratko vrijeme (djecu mlađu od 10 godina).

Ohrabrite školsku djecu za sudjelovanje u nadgledanim školskim aktivnostima, kao što su dodatna nastava, sport ili rekreacijske grupe. Uključite ih u preventivne programe raznih udruga i društava u zajednici. Pratite djecu na aktivnosti i uočite kako se slažu s drugom djecom. Naučite dijete kako se nositi s tuđim uvredama, prijetnjama ili udarcima. Objasnite djeci kako takva ponašanja nisu prihvatljiva.

 

Budite model prihvatljivog ponašanja svojoj djeci

Djeca uglavnom uče prema primjerima. Ponašanje, vrijednosti i stavovi roditelja i drugih odraslih imaju veliki utjecaj na djecu. Vrijednosti poštovanja, istine i dostojanstva u vašoj obitelji mogu biti važni izvori snage za vašu djecu, pogotovo ako se susreću s negativnim pritiskom vršnjaka, žive u nasilnom susjedstvu ili idu u školu punu nasilja.

Većina djece ponekad reagira agresivno i može udariti drugo dijete ili odraslog. Upozorite dijete o mogućim opasnostima nasilnog ponašanja. Pohvalite djecu kada problem riješite konstruktivno, bez nasilja. Djeca će vjerojatnije ponoviti pozitivna ponašanja ako ih primijetimo i kada su za njih nagrađena pohvalama i pažnjom.

Roditelji ponekad ohrabruju agresivno ponašanje, a da nisu toga ni svjesni. Primjerice neki roditelji smatraju da je za dječake dobro da se nauče tući. Naučite dijete da je probleme bolje rješavati mirnim riječima, a ne šakama, prijetnjama ili oružjem. Pomozite djeci da nauče kako konstrunktivno i nenasilno iskoristiti svoje slobodno vrijeme. Naučite ih svoje najdraže igre, hobije ili sport i pomognite im da razviju svoju nadarenost i vještine. Čitajte priče mlađoj djeci, a starije vodite u knjižnice ili pričajte priče o ljudima koji su utjecali da svijet postane bolje mjesto.

 

Naučite djecu suosjećanju s drugim ljudima

Učenje djeteta suosjećanju s drugim ljudima najbolji je način kako sačuvati dijete od posljedica nasilja koje vidi (u svojoj okolini, na TV…). Suosjećanjem dijete uči da su i nenasilne metode učinkovite, a istodobno izbjegava se osjećaj bespomoćnosti, koji može nastati kao posljedica gledanja ili svjedočenja nasilju. Situacije kada vaše dijete npr. napadne drugo dijete ili odraslog igračkom ili sličnim predmetom, možete iskoristiti kao dobru priliku za učenje. Pitajte ga kako bi se ono osjećalo kada bi netko njemu učinio to isto. Uz to, možete mu primjerice reći:”Takve stvari mogu ozlijediti ljude. Ja ne bih voljela ozlijediti ili prestrašiti nekoga. Nadam se da ni ti to ne želiš”. Kod starije djece empatiju ćete dalje razvijati i održavati poštivanjem njihove osobnosti i pokazivanjem suosjećanja, razumijevanja i brige za njih. Ako kada ste ljuti reagirate nasilnim ponašanjem,, učite dijete da i ono u sličnim situacijama reagira bez razmišljanja o tuđim osjećajima, a to je posljedica koju želite izbjeći. Naravno da je u redu iskazati osjećaje, pa i ljutnju, ali na način da ne povrjeđuje ljude i ne uništava stvari.

 

Ne tucite djecu!

Udaranje, šamaranje i batine djeci pokazuju kako je u redu udarati druge kako bi se riješio problem i može ih potaknuti da kažnjavaju druge na isti način kako se njih kažnjava.

Fizičko kažnjavanje sprječava određena ponašanja samo na kratko vrijeme. Čak se i na teško kažnjavanje djeca mogu naviknuti tako da kasnije nema nikakav utjecaj na njih, te s vremenom postaje nedjelotvorno. Batine uče djecu strahu (dok su mala) i osveti (kada odrastu), a ne razlikovanju ispravnog od pogrešnog. Pokazuju im da ih se ne poštuje i ne uvažava kao osobe. A ne zaboravimo, djeca uče iz našeg ponašanja.

Djeca trebaju osjetiti da greške mogu i popraviti. Naučite ih kako da uče iz svojih grešaka. Pomognite im da shvate kako mogu izbjeći ponavljanje istih sukoba u budućnosti. Vrlo je važno da ih u tim trenutcima ne osramotite i ponizite. Djeca se stalno trebaju osjećati voljeno i poštivano. Problem je ponašanje, a ne dijete! Zato osudite ponašanje, a ne dijete kao osobu. Možete reći nešto poput:”Volim te i prihvaćam, ali ovo što si napravio nije u redu”.

Radije pohvalite dobro ponašanje, a ne kažnjavajte za loše jer djeca žele ugoditi roditeljima. Prisjetite se da su pohvala i pažnja najbolje nagrade.

 

Budite dosljedni u pravilima i disciplini

Kada stvarate pravila, držite ih se. Djeci je potrebna struktura s jasnim očekivanjima. Postavljati pravila, a zatim ih se ne pridržavati za njih je zbunjujuće i ne pruža im uvid s kakvim ponašanjem mogu proći bez kazni.

Roditelji trebaju uključiti djecu u postavljanje pravila kada god je to moguće. Objasnite djeci što se od njih očekuje i koje su posljedice nepridržavanja pravila. Zajedno se dogovorite kako se nećete ponašati jedni prema drugima.

 

Budite sigurni da djeca nemaju pristup oružju

Oružje i djeca mogu biti smrtonosna kombinacija. Naučite djecu o opasnostima oružja, ako ga već imate u vlasništvu. Ako u svojoj kući držite pištolj, ispraznite ga i zaključajte ga odvojeno od metaka. Nikada ga, makar i nenapunjenog, ne ostavljajte na dohvatu djece. Ne nosite oružje sa sobom jer tako učite djecu da se oružjem rješavaju problemi.

 

Zaštitite djecu od nasilja u kući ili u susjedstvu

Nasilje u kući je za djecu uvijek zastrašujuće i štetno. Djeci je potreban siguran dom s puno ljubavi, gdje ne trebaju odrastati u strahu. Djeca koja svjedoče nasilju u obitelji, ne moraju uvijek postati nasilna, ali će vjerojatnije posegnuti za nasilnim rješavanjem konflikata.

Radite na stvaranju sigurnog, nenasilnog doma i ne podržavajte nasilno ponašanje među braćom i sestrama. Uzmite u obzir da neprijateljska i agresivna svađanja među roditeljima plaše djecu i pružaju im loš primjer.

Ponekad djeca ne mogu izbjeći svjedočenje nasilju na ulici, u školi ili kod kuće, pa im treba pomoć da se nose s nastalim osjećajima straha i doživljenim situacijama.

 

Zaštitite dijete od gledanja previše nasilja u medijima

Gledanje nasilja na televiziji, u filmovima i na video igricama može pridonijeti agresivnom ponašanju djece, te zbog onog što vide mogu razviti strahove za koje u stvarnoj situaciji nema razloga. Kao roditelj, možete kontrolirati količinu nasilja koju djeca vide u medijima. Ograničite gledanje televizije na sat, dva dnevno, te razgovarajte s njima o nasilju koje vide na TV. Postavljajte im pitanja o tome što su vidjeli jer ćete na taj način imati bolji uvid u to kako je dijete protumačilo viđeno. Objasnite im kako na nenasilan način mogu riješiti probleme jer tako ih učite drugim, mirnijim metodama od onih koje vide na TV.

 

Pomognite djeci da se odupru nasilju

Podržite djecu u tome da se odupru nasilju i naučite ih da reagraju kada netko vrijeđa, prijeti ili udara drugu osobu. Pomognite im u shvaćanju da je potrebno više hrabrosti i snage za odupiranje nasilju, nego za prihvaćanje nasilja.

 

Pomognite im u prihvaćanju djece svih etničkih i religijskih skupina

Naučite ih da je kritiziranje nekog jer je drugačiji bolno, te da je vrijeđanje neprihvatljivo. Štetno je i korištenje reda da bi se započelo ili podržalo nasilje, te tiho prihvaćanje nasilja. Upozorite dijete da prijetnje i maltretiranje mogu izazvati nasilje.

 

Zapamtite

  • Potrudite se da dijete u vama nalazi i emocionalnu i fizičku sigurnost.
  • Razgovarajte s djetetom o njegovim osjećajima; učite ga kako misliti, a ne što misliti.
  • Ohrabrite dijete da slobodno izražava svoje emocije.
  • Riješite nastale nesporazume sa svojim djetetom, nemojte ih ignorirati.
  • Postavite granice što je dozvoljeno, a što nije.
  • Djetetu je potrebno da osjeti posljedice svog ponašanja.
  • Neka vam bude prioritet ispunjavanje djetetovih emocionalnih potreba.